מדע והנדסה של חומרים - תואר ראשון

חומרים

המחלקה למדע והנדסה של חומרים מציעה בשיתוף עם בית-הספר לכימיה אשר בפקולטה למדעים מדויקים תכנית לתואר ראשון כפול,  : בוגר אוניברסיטה (B.Sc.) במדע והנדסה של חומרים ובכימיה. הסיבות לבחירת תכנית זאת הן הזיקה הגבוהה בין התחומים והשילוב האטרקטיבי של מדעים מדויקים עם הנדסה, אשר יקנה לסטודנטים כלים טובים יותר הן במחקר והן בתעשייה ויביא לידי ביטוי את המגמה בעולם לרב-תחומיות. הכשרה זו תקנה לבוגרי התכנית באוניברסיטת תל אביב יתרון יחסי הן במו"פ והן בתעשייה יצרנית. כמו כן, שילוב זה יפתח בפניהם אפשרויות נוספות ללימודי המשך באקדמיה. בית-הספר לכימיה באוניברסיטת תל אביב זוכה למוניטין והכרה בינלאומיים - הוא מוערך הן בשל מצוינות במחקר והן בזכות מצוינות בהוראה. עם חברי הסגל שלו נמנים חתני פרס ישראל.

 

מטרת התכנית להכשיר מהנדסים וחוקרים לעתיד בעלי יסודות טובים במדע בסיסי ואיכות מדעית גבוהה עם יישומיות וראיה מערכתית רחבה, הנדרשת בעולם הטכנולוגי המודרני. בוגרי מדע והנדסה של חומרים חייבים להיות בעלי ידע רב-תחומי, הואיל והמקצוע משלב מדעים מדויקים (כימיה, פיזיקה) עם הנדסה (בעיקר – מכאנית, כימית וחשמל), ולעתים – ביולוגיה. התכנית תקנה לסטודנטים בסיס ידע במדעים מדויקים בכלל ובכימיה בפרט, בשילוב הבנה מוצקה של הקשר בין שיטות ההכנה, המבנה (מרמת המוצר המאקרוסקופי ועד הרמה האטומית), התכונות (מכאניות, חשמליות, אופטיות, מגנטיות, ביולוגיות, וכו') והיישומים של חומרים.

 

לכל סטודנט ימונה חונך אישי מקרב חברי הסגל, שילווה אותו עד סיום התואר. כל סטודנט מקבל אצלנו יחס אישי, הכוונה ועזרה!

 

תכנית הלימודים באוניברסיטת תל אביב כוללת קורסי חובה ובחירה, כולל מעבדות, במגוון נושאים כגון הקשר בין מבנה לתכונות של חומרים, קוונטים וקשר כימי, קינטיקה ותרמודינמיקה של מערכות כימיות, מעברי פאזות, פני שטח ומשטחי ביניים, כימיה אורגנית, תכונות פיזיקליות וכימיות של חומרים, תכונות מכאניות של חומרים, ספקטרוסקופיה ושיטות אפיון, מתכות וחומרים אל-מתכתיים, חומרים מרוכבים, חומרים חכמים, מידול ותכן חומרים באמצעות מחשב, שיטות אפיון, תהליכי ייצור, הגנת חומרים מפני הסביבה וחקר כשל, חומרים והתקנים אלקטרוניים, חומרים לאגירת ולהמרת אנרגיה, ביו-חומרים, מערכות מיקרו-אלקטרו-מכאניות, וכיו"ב.

 

תכנית הלימודים כוללת מגוון קורסי מעבדות בפקולטה להנדסה, בבית-הספר לכימיה ובמרכז וולפסון לחקר חומרים. כמו כן, בשנת הלימודים האחרונה יבצעו הסטודנטים פרויקט גמר, באוניברסיטה או בתעשייה. מעבדות ההוראה והמחקר המתקדמות באוניברסיטת תל אביב מאובזרות במכשור משוכלל וחדשני, מהמתקדם בעולם.

 

השנתיים הראשונות של התואר מתמקדות בקורסי כימיה, מתמטיקה ופיזיקה ובקורסי בסיס בהנדסה. הואיל ומטרות התכנית כוללות משיכת תלמידים מצוינים, הכשרת חוקרים ומהנדסים מעולים ומיצוב גבוה של התכנית בקרב הקהילה האקדמית, באותם מקרים בהם קיימת חפיפה בין קורסים הנלמדים בפקולטה להנדסה לבין קורסים הנלמדים בביה"ס לכימיה (לדוגמה: קורסי מתמטיקה, פיזיקה וכימיה) – נבחרו תמיד החלופות ברמה הגבוהה יותר. בשנים השלישית והרביעית הדגש הוא על קורסים במדע והנדסה של חומרים ובכימיה. על-מנת לאפשר לבוגרים להשתלב בהצלחה גם במו"פ בתחומי הכימיה, הן באקדמיה והן בתעשייה, התכנית כוללת את כל קורסי החובה (מתחום הכימיה) בתכנית הלימודים הרגילה בביה"ס לכימיה.

 

הסמסטר התשיעי מוקדש לביצוע פרויקט גמר בהנחיית חברי סגל מהמחלקה למדע והנדסה של חומרים ו/או מביה"ס לכימיה. מטרת הפרויקט להעמיק את הידע בנושא המעניין את הסטודנט, לחשוף אותו לשיטות מחקר מתקדמות ו/או לתעשייה רלבנטית, ולתת לו כלים לחשיבה יצירתית, יזמות ועבודה עצמאית. אפשרי, ואפילו מומלץ, שיתוף פעולה עם התעשייה (כולל ביצוע הפרויקט בה, בהנחיה משותפת עם נציג מטעמה). סטודנטים מצטיינים יוכלו לבצע את פרויקט הגמר החל מחופשת הקיץ שלאחר שנת הלימודים השלישית ו/או לפרוש אותו על סמסטרים 7 ו- 8, כך שיתאפשר להם להשלים את התואר המשולב בארבע שנים (8 סמסטרים).

 

לקבלת התואר נדרשות 253 ש"ס, מתוכן 205-208 ש"ס קורסי חובה, 32-35 ש"ס קורסי בחירה, 4 ש"ס קורסי בחירה מתכנית "כלים שלובים", ו- 9 ש"ס שיבחרו ע"י הסטודנט מבין: קורסי בחירה נוספים, חניכה אישית, סמינריונים בקריאה מודרכת,

קורסי מפגשי מדע וטכנולוגיה (ביקורים במעבדות מחקר ובתעשייה, והשתתפות בסמינרים מקצועיים).

 

 

הידע והכלים שירכשו בתואר זה:

  • יסודות מוצקים בכימיה, פיזיקה ומתמטיקה ויישומם בפתרון בעיות הנדסיות
  • יכולת תכנון, ביצוע וניתוח תוצאות ניסויים
  • הבנת שיקולים שונים בבחירת חומרים ותהליכים בתעשיות שונות (כלכליים, מחזור והשפעה על הסביבה, יכולת ייצור בטכנולוגיות שונות, זמינות חומרי גלם, שיקולים אסטרטגיים, אורך חיים ומנגנוני כשל, וכו')
  • הבנת הקשר בין שיטות ההכנה של חומרים לבין מבנה החומר הנגזר מהן, תכונות החומר, ויישומיו.
  • הכוונה לעבודה בצוות
  • יכולת זיהוי בעיות הנדסיות ופתרונן
  • יכולת להציג היטב נושאים מדעיים והנדסיים, הן בכתב והן בעל-פה
  • חשיבה מקורית, יצירתית ויזמות
  • מוכנות לשאת בתפקידי מנהיגות מקצועית בתחום החומרים
  • יסודות מוצקים להמשך מחקר, הן בתארים מתקדמים באקדמיה והן במחקר ופיתוח בתעשייה. בוגרי התכנית יוכלו להמשיך ללימודי תארים מתקדמים הן בהנדסה והן בבית-הספר לכימיה.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>