דור חדש לשתלי שיניים

פיתוח חדשני לציפוי שיניים הדומה לזו של גבישי המינרל הביולוגי הטבעי.

03 יוני 2018
ציפוי שיניים שיגרום לכם לחייך

שחיקת הציפוי המקובל

תרכובות פוספט הסידן הן מינרלים המהווים את המרכיב האנאורגני העיקרי של העצם  ושל האמייל של השיניים. מאז שנות ה- 80 של המאה הקודמת, תרכובות כאלה משמשות ברפואת שיניים ובאורתופדיה כציפויים, בלוקים או אבקות כדי להאיץ סתימת פגמים בעצם ובחניכיים וכן קיבוע של שתלים (לקריאה נוספת, ראה מאמר מסקר של פרופ' נעם אליעז ודוקטורנטית שלו לשעבר – נעה מתוקי, http://www.mdpi.com/1996-1944/10/4/334/htm). הטכנולוגיה המקובלת ליישום ציפויים של פוספט הסידן על שתלים מטיטניום (או מתכות אחרות) היא Plasma Spraying. אולם, לשיטה זו חסרונות משמעותיים, כולל טמפרטורת ייצור גבוהה שמובילה להתפתחות מאמצים תרמיים שיוריים בחומר, וכתוצאה מכך – להתקלפות הציפוי במהלך שירותו בגוף ולכשל השתל.

הפתרון להקטנת הסיכון לזיהום לאחר ניתוח

במעבדה של פרופ' נעם אליעז במחלקה למדע והנדסה של חומרים מפתחים מאז שנת 2001 ציפויים של CaP בשיטות אלקטרוכימיות. בתחילה, בוצע מחקר בסיסי להבנת התגובות האלקטרוכימיות המעורבות ומנגנון הציפוי. בהמשך, נחקרה האינטראקציה של הציפוי עם תאים בוני עצם ועם בקטריות, ונבדקו ביצועי השתלים המצופים בחיות – הן באוניברסיטת ת"א והן באוניברסיטת Harvard. הציפויים שפותחו באוניברסיטת תל-אביב נמצאו כבעלי מאפיינים טובים משל ציפויים תוצרת חברות מוכרות אחרות בשוק. בנוסף, אחד מדורות הציפויים שפותחו באוניברסיטת תל-אביב מיושם בתנאי גוף (טמפרטורה 37 °C ו- pH 7.4), ואיפשר שילוב תרופות, כגון אנטיביוטיקה או חומרים ביולוגיים אחרים - כלומר הציפוי על השתל יכיל אנטיביוטיקה  וישחרר אותה באופן מקומי להקטנת הסיכון לזיהום שלאחר ניתוח/השתלה. לאור המוניטין של הקבוצה בראשות פרופ' אליעז כאחת מהמובילות בעולם בתחום, רכשה חברת השתלים SGS Dental – Swiss Implant System את הידע על הדור השני של הציפויים מחברת היישום של האוניברסיטה, רמות.

הצגת הפיתוח ביריד השתלים הדנטליים

פרופ' אליעז, המכהן כיום כמדען ראשי של החברה, הוביל את תהליך הגימלון (scale-up) בישראל ואת הקמת קו הציפויים בבודפשט, הונגריה. לאחרונה, החלה חברת SGS Dental להציג את הציפויים החדשניים כאשר החודש הוצג ביריד השתלים הדנטליים במוסקבה, רוסיה. הציפוי החדש נבדל מיתר הציפויים האחרים בשוק בצורת המנסרה המשושה של גבישיו, צורה הדומה לזו של גבישי המינרל הביולוגי הטבעי. בימים אלו עוברים השתלים החדשים את הבדיקות הנדרשות לקבלת אישור FDA לשיווקם ולהשתלם בגוף האדם.

תמונה מיריד השתלים הדנטליים במוסקבה, רוסיה