זיהוי מוקדם של התקפי אסתמה וייעול טיפול בבצקת קרנית - כל ההמצאות והחידושים בחדר אחד

יום פרויקטי הגמר של סטודנטים שנה ד' להנדסה ביו-רפואית

22 יוני 2017
יום פרויקטי הגמר של סטודנטים שנה ד'  להנדסה ביו-רפואית
יום פרויקטי הגמר של סטודנטים שנה ד' להנדסה ביו-רפואית

ביום א' ה-18/06/2017 יצא לפועל עוד יום מוצלח של פרויקטי הגמר השנתי של סטודנטים שנה ד' להנדסה ביו-רפואית של אוניברסיטת תל-אביב. במסגרת יום זה התקיימה תחרות פוסטרים ופרוייקט גמר.

 

תחרות הפוסטרים

במסגרת יום הפרוייקטים הוצגו פוסטרים של הסטודנטים. את הניצחון קטפו ירדן צברי ומיטל כהן-אדיב בפרוייקט המשולב שלהן עם חברת Eye-Yon medical . הפרוייקט נוצר בזכות הקשר ההדוק שביססה המחלקה הביו-רפואית של הפקולטה להנדסה בהובלת פרופ׳ מיקי שיינוביץ עם התעשייה.
 
חברת Eye-Yon medical פיתחה את הhyper-CL- עדשת מגע בעלת עיצוב ייחודי המיועדת לספיחה של נוזלים מהקרנית, תוך כדי הקלה על המחלה על ידי ריכוז היפר אוסמוטי של הנוזל מעל הקרנית. לאחר שהעדשה נמצאה יעילה, החלה החברה בפיתוח של EndoArt, שכבת אנדותל מלאכותית שמיועדת להחליף את הצורך בהשתלת קרנית.
 
פרוייקט הגמר, בהנחייתם של פרופ׳ מיקי שיינוביץ וד״ר אורי זרצקי, עסק במודל-עין הבוחן כיצד טיפת-עיניים מתפזרת על גבי העדשה, כך שניתן יהיה להבין את מנגנון הפעולה של העדשה. צילומי הוידיאו שהתקבלו מהניסויים נותחו בעזרת אלגוריתם עיבוד תמונה שפותח על ידי התלמידות בפרויקט, שהציג את כמות הנוזל שנכנס לעדשה, וכן את אופן התפשטותו בעדשה לאורך זמן. ממצאי הניסויים תרמו להבנת האופן בו טיפות עיניים מתפזרות בעדשה, נתנו מדד ליעילות העדשה ובכך יוכלו לסייע לייעל את הטיפול בבצקת קרנית, בעתיד.
 
ירדן צברי ומיטל כהן-אדיב ופרופ' מיקי שיינוביץ

 

תחרות פרוייקט הגמר

את ניצחון הפרויקט לקחו דנה כהן ותמר קופלמן בהנחיית פרופ' עופר ברנע. הפרוייקט עוסק בפיתוח מוניטור נשימה לביש שמטרתו זיהוי מוקדם של התקפי אסתמה בקרב ילדים חולי אסתמה. המוניטור מיועד לשימוש עצמאי, רציף ויומיומי בסביבה הביתית של המטופל, וככזה, לא מצריך שיתוף פעולה אקטיבי או טכניקה יוצאת דופן מצד המטופל. ניטור הנשימה נעשה באמצעות מדידות חיצוניות של שינויי נפח פלג הגוף העליון על ידי מדי עיבור הפרוסים לאורכו.

הפרויקט כלל מספר שלבים: תחילה פותח מודל תלת מימדי במטלב, המציג את פלג הגוף העליון בשלבים השונים של מהלך הנשימה ומטרתו אופטימיזציה של פריסת הסנסורים על גבי פלג הגוף העליון. בשלב הבא נבחר חומר המתאים לשמש כסנסור, ונעשו ניסויים על מנת לאפיין את תכונותיו ולבצע אופטימיזציה למידות כל סנסור. לאחר מכן נבנה אבטיפוס הכולל חולצה נושאת מתמרים, מעגלים חשמליים לרכישה והגברה של האותות מהסנסורים ותוכנת LabView להצגה והקלטה של האותות. בנוסף - נבנתה מערכת ניסוי, בה Pneumotachometer משמש כרפרנס, לפיו נעשה כיול המכשיר. עבור חישוב הנפח מהחולצה נכתב אלגוריתם איטרטיבי, המבוסס על אופטימיזציה של מקדמים ביחס לנפח המתקבל מה-Pneumotachometer.

התוצאות שהתקבלו בשלב זה מראות כי הקונספט הוא בעל פוטנציאל, והמכשיר מוכן להמשך ואלידציה. 

דנה כהן ותמר קופלמן ופרופ' מיקי שיינוביץ

לתמונות נוספות

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>