פרוייקט על חלל

כחלק מהמרכז 'חלל חדש' שאוניברסיטת תל אביב מקימה, סטודנטים של הפקולטה להנדסה יתכננו את הזיווד של כרטיסי הלוויין ויבצעו אנליזות חום לתנאי הטיסה של הננו לוויין בחלל.

18 פברואר 2019
פרוייקט על חלל

המרכז החדשני "חלל חדש" שאוניברסיטת תל אביב מקימה יבנה וישגר ננו-לוויינים ייעודיים עבור מחקרים מדעיים במגוון תחומים: ניטור זיהום אוויר, מעקב אחר יערות גשם וקרחונים, יישומים חקלאיים, רשתות תקשורת ועוד. הלוויינים, המורכבים בתוך זמן קצר ובעלויות נמוכות יחסית, ינגישו את הטכנולוגיה הלוויינית לקהילה המדעית בכל רחבי הקמפוס.

 

צוות הנדסה

צוות של שלושה סטודנטים וסטודנטיות מהפקולטה להנדסה הכולל את אופק כץ, סטודנט בשנה רביעית להנדסה מכנית, אירינה ציגנוב ומלודי קורמן שדמי, סטודנטיות בשנה רביעית בתואר הכפול להנדסה מכנית ומדעי כדור הארץ בדגש על לימודי הסביבה מהווים את הצוות המכני של פרוייקט הלוויין כחלק מפרוייקט הגמר שלהם.

 

הצד המכני של הפרוייקט

הצוות של הפקולטה להנדסה אחראי על כל ההיבט המכני של הלוויין:

 

  • תכנון סידור הרכיבים הפנימי של הלוויין (מרחקים בין הלוחות, סוגי חיבורים, מיקום כל רכיב) בעזרת תוכנות למידול תלת ממדי לשם כך. 
  • בניית התקני אחיזה ללוויין: התקן אחיזה לשולחן לשלבי הבנייה, התקני אחיזה לבדיקות השונות שהלוויין נדרש לעבור לפני השיגור. 
  • ביצוע אנליזות תרמיות ואנליזות הרעדה: כל לוויין נדרש לעמוד בתקנים מסוימים, הן מבחינת השהות שלו בתנאי סביבת חלל והן מבחינת הגבלות של תנאי השיגור. "אנו נבצע אנליזות אלו כדי לראות האם הלוויין שלנו באמת עומד בכל התקנים ומה המגבלות שלו, והאם נדרש לשנות או להתאים אותו כך שיעמוד בהם" מסבירה מלודי. 

 

לאחר ביצוע האנליזות וניתוח התוצאות (ובהתאם אליהן שינויים במבנה הלוויין או ברכיביו) תתבצע הרכבה של הלוויין. לבסוף הלוויין יעבור בדיקות שונות ותוצאותיו ינותחו. הבדיקות העיקריות הן בדיקות ההרעדה, שנועדו לבדוק האם הלוויין יעמוד בתנאי השיגור (כאשר פועלים עליו כוחות חזקים) ובדיקות תרמיות בתא ואקום, שנועדו לבדוק האם החומרים שממנו עשוי הלוויין יפגמו בעת שהות בחלל (האם יהיה שינוי כימי/מכני? האם תהיה פליטה של גזים כלואים לסביבה?). 

 

משמעות הפרוייקט עבור הסטודנטים להנדסה

דני ברקו, אחראי הפרוייקטים של הפקולטה להנדסה, מסביר "מטרת הפרויקט היא להכשיר את הסטודנט לקראת פתרון בעיה הנדסית מורכבת על כל היבטיה, כאשר הפתרון מלווה בהדמיה נאמנה למציאות ככל שאפשר של ביצוע פרויקט בתעשייה. הפרויקט מדמה גם יחסי עבודה בין מזמיני עבודה - הלקוח במקרה זה מרכז החלל החדש של אוניברסיטת תל אביב לבין המהנדסים (במקרה זה הסטודנט/ית) שמשמש כפותר הבעיה והמתכנן הראשי. את הסטודנט מלווה רכז פרויקטים כמנהל הנדסה ומנהל אקדמי כמנהל החברה/המפעל שמביא את הפיתרון לבעיה. פרויקט גמר משמעותי כזה הוא כרטיס ביקור חשוב לסטודנטים שמסיימים תואר בהנדסה ומקנה להם גישה ואף יתרון על פני אחרים כאשר יבואו להתראיין במקומות עבודה שונים ומגוונים."

   

תמונה מצד ימין: מודל הלוויין עם הכיסוי של הפאנלים הסולריים (שמכסים את כל צידי הלוויין) תמונה מצד שמאל: מבט על הרכיבים הפנימיים של הלוויין.

 

אלה שמתאהבים בבעיה הם אלה שממציאים לה פתרון

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>