אודות תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל

אודות

תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער הינה תחרות בינלאומית שמאורגנת על ידי מכון המים הבינלאומי של שטוקהולם (www.siwi.org) ומתקיימת במסגרת אירועי שבוע המים הבינלאומי בחסות בית המלוכה השבדי. זהו הפרס היוקרתי ביותר בעולם לנוער העוסק במחקר המים. החל משנת 2000 ישראל משתתפת בתחרות הבינלאומית, בה מתחרים חוקרי מים צעירים מ-32 מדינות ברחבי העולם והזוכים מקבלים מידיה של יורשת העצר ה"מ הנסיכה ויקטוריה פרס של 15000$ ובית הספר שלהם מקבל פרס של 5,000$. כמו כן, חבר השופטים רשאי לציין לשבח פרויקטים נוספים שמקבלים פרס של 3,000$.

תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל שהזוכה בה מייצג את ישראל בתחרות הבינלאומית בשבדיה, נוסדה על מנת לעורר מודעות לבעיית שימור מקורות המים בקרב הנוער הישראלי ולעודד אותו לעסוק בכתיבה מדעית בנושא חשוב זה. התחרות הארצית מתקיימת מדי מאי בחסות הפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל-אביב ובתמיכת ג'ואיש נשניונל פאנד, ארה"ב שתמיכתה מוקדשת לזכרו של זאבי כהנוב ז"ל וקרן ראקל ומנואל קלצ'קי בשיתוף עם משרד החינוך, רשות המים, משרד הכלכלה ואחרים. התחרות מתנהלת תחת הנהגתו האקדמית של פרופ' גדעון דגן, חתן פרס המים של שטוקהולם לשנת 1998 וחתן פרס ישראל.

במהלך שנות קיומה תחרות פרס המים בנתה לעצמה מוניטין של תחרות מדעית ברמה גבוהה בקרב כ-600 בי"ס העל יסודיים ברחבי הארץ, בהם מתבצע מחקר בתחום המים. כל שנה כ-40 פרויקטים ממגזרים ואזורים שונים בארץ מוגשים לתחרות. ועדה לאומית שמורכבת מחוקרים בכירים בתחום המים מהטכניון, האונ' העברית, מכון ויצמן, מכון וולקני, אונ' בו-גוריון, רשות המים, המשרד לאיכות הסביבה, משרד הכלכלה, חברת "מקורות" ואחרים בוחנת את 12 הפרויקטים הטובים ביותר בתחומם אשר עלו לשלב הגמר ובוחרת מתוכם את הזוכים.

בתום השיפוט מתקיים טקס חגיגי להענקת הפרסים במעמדם של שגריר שבדיה בישראל, נציגי אונ' ת"א, נציגי משרד החינוך, רשות המים ומכובדים אחרים. הפרויקט הזוכה בתחרות מייצג את ישראל בשבדיה וכמו כן, הזוכה מקבל מלגה מלאה לשנת לימודים אחת באוניברסיטת ת"א. פרס שני על סך 1000 ₪ ומלגת לימודים בגובה של חצי שנת לימודים (אם יבחר ללמוד בפקולטה להנדסה ויתקבל לפי הנהלים של אונ' ת"א) ניתנת לפרוייקט מחקר מקיף ב-3 קטגוריות: (א) מחקר ופיתוח; (ב) טכנולוגיה ויזמות ו-(ג) חברה ורוח. החל משנת 2019 יוענק פרס מיוחד על סך 1000 ₪ לעבודת החקר הטובה ביותר בנושא טיפול בשפכים מטעם מרכז לחקר המים. פרס נוסף בשווי 500 ₪ ניתן לעבודת מחקר מצומצם הטובה ביותר. כמו כן, מוענק פרס על סך 5,000 ₪ לבית הספר המתמיד בחקר המים ומגיש את העבודות לתחרות שנה אחרי שנה.

כל הזוכים בתחרות ייצגו את ישראל בכבוד בתחרות הבינלאומית. שלוש פעמים זכו נציגנו בפרס מיוחד – ציון לשבח – הניתן למחקר השווה ברמתו למחקר הזוכה בתחרות הבינלאומית. את תעודות הציון לשבח קיבלו מידיה של הנסיכה ויקטוריה משבדיה.

חזונה של תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל הוא לגדל דור חדש שמודע ורגיש לנושא בעיית המים בארץ ובעולם, דור שיכול ועוסק במציאת פתרונות מדעיים וחברתיים לבעיה אקוטית זו. וכמו כן, לייצג את מדינת ישראל בכבוד בקהילת המדע הבינלאומית.