דבר המנהל האקדמי ומייסד תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל

התוודעתי  לקיומה של תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בשנת 1998, כאשר נתבקשתי לשאת דברים בטקס המתקיים בשבוע המים. באותה שנה השתתפו מתחרים מ-8 ארצות, כאשר נציגים מכל מדינה הציגו פרויקט מחקר שזכה בתחרות הלאומית. התרשמתי מרמת הפרויקטים שהתחרו על הפרס העולמי ומהתלהבות בני הנוער. לאור זה חשבתי שראוי שגם ישראל תשתתף בתחרות ולשם כך היה צריך לקיים תחרות ארצית.

כצעד ראשון היה צורך לאתר מוסד שמעוניין ומוכן לשמש כאכסניה ולהשקיע בהקמת המנגנון של הפרס וגם לזכות בהכרה של הארגון הבינלאומי SIWI, המקיים את התחרות הבינלאומית. בסוף הבדיקה הבנתי שזה דורש "משוגע לדבר" והחלטתי להירתם בעצמי למשימה.

למזלנו, הפקולטה להנדסה, בה אני מכהן הסכימה להעניק את חסותה לתחרות ולהיות האכסניה שלה. יתרה מזו, הגב' ראקל קלצ'קי המנוחה, נאותה לתרום קרן צמיתה שפירותיה מכסים מקצת מהוצאות התחרות.

מאז עברו 19 שנה שבהם קיימנו תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל כל שנה והזוכים ייצגו אותנו בשטוקהולם. הפרויקטים המגיעים מישראל זכו להערכה ומוניטין עד כדי זכייה שלוש פעמים בפרס שני (ב-2004: רון נוימן וב-2009: אמילי אלחכם, שניהם מביה"ס אהל שם, ברמת גן; וב- 2013: יערי ויגדר ונועם-אריה נשיא,  ביה"ס מקיף עירוני ד' ע"ש רבין באשקלון).

ארגון התחרות כולל כל שנה פעילות ענפה: פרסום בבתי ספר (בחסות משרד החינוך), עזרה בגיוס תלמידים שיכינו פרויקט מים וישתתפו בתחרות הארצית, בחירת 12 הפרויקטים המובילים, המשתתפים בגמר, ארגון התחרות ביניהם ובחירת הזוכים בעזרת חבר שופטים, קיום הטקס בו מכריזים על הזוכים, ארגון הנסיעה לתחרות הבינלאומית בשטוקהולם.

בנוסף הנחלנו פרסי מיקוד לתלמידים שהציגו עבודות ראויות ולבתי ספר על התמדה בהשתתפות בתחרות למשך שנים ברציפות. כל הפעילויות האלה נעשות ע"י מרכזת התחרות (הלנה טננבאום ב-13 השנים האחרונות) במסירות, תושייה ומקצועיות.

קיום התחרות תלוי בתרומות לכיסוי ההוצאות מעבר לבסיס המוענק ע"י אוניברסיטת תל-אביב ופירות קרן קלצ'קי. במשך הזמן התרומות הגיעו מגורמים שונים, כאשר בשנים האחרונות התמיכה הנדיבה של ג'ואיש נשיונאל פאנד בארה"ב שמקדישה את תרומתה לזאבי כהנוב ז"ל מאפשרת את קיום התחרות ותודתנו נתונה לארגון.

המטרה המוצהרת של התחרות היא השתתפות נציגי ישראל בתחרות העולמית. מטרה לא פחות חשובה היא לקרב תלמידים לנושא המים כדי להבטיח את הדור הבא של אנשי מקצוע וחוקרים. התברכנו בהשתתפות של כ-30 בתי ספר מדי שנה ששולחים בין 40-60 פרויקטים (כ-120 תלמידים) מכל המגזרים ובפריסה רחבה מכל חלקי הארץ.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>