דבר ראש המחלקה - פרופ' נתן צבי שקד

פרופ' נתן צבי שקד

תואר בהנדסה ביו-רפואית: להנדס את החיים עצמם

אי פעם חשבת למה אין מכונה אחת שיכולה לגלות כל מחלה לפני שהיא מתפרצת, ולמנוע כאב, סבל וצער? ומדוע בכלל אנחנו עדיין תלויים בבני אדם אחרים לאבחון מחלות?

ההנדסה הביו-רפואית עוסקת ביישומים הנדסיים, פיתוחים טכנולוגיים לרפואה ומדעי החיים ובהבנת הפיזיולוגיה של האדם באמצעות ההנדסה והמדעים המדויקים. זהו תחום מולטי-דיסציפלינרי העוסק בפיתוח שיטות ומכשירים רפואיים חדשניים, שעתידים להקל את סבל רב של חולים או לאבחון מחלות, וכמו כן בפיתוח כלי מדע בסיסיים טכנולוגיים למחקר ביולוגי, אשר עשויים להביא לתגליות חשובות בביולוגיה ופיסיולוגיה.

 

מה תלמד/י?

בשנתיים הראשונות בתואר ראשון תלמד/י מתמטיקה, פיזיקה, סטטיסטיקה ומחשבים - לצד כימיה, ביולוגיה של התא ופיזיולוגיה של מערכות גוף האדם, תכנות ומדעי המידע. זאת, כדי שיהיו לך את הכלים להגשמת השאיפות ההנדסיות שלך, את האפשרות להשפיע ולשנות את העולם הרפואי והביולוגי. בשנה השלישית, תבחר/י מסלולי התמחות בתחומי הביו-רפואה השונים, והכוללים עיבוד נתוני עתק בתחומים הביו-רפואיים, פיתוח מערכות דימות וחישה, הנדסת רקמות וחומרים, ביומכניקה ועוד. בשנה הרביעית תבצע/י פרויקט הנדסי בקבוצת מחקר, בתעשיית הביו-טק, או בבתי חולים, לבחירתך. ויש גם מסלול מיוחד לחקר המוח, שכולל תואר כפול בהנדסה ביו-רפואית וביולוגיה בהדגש מדעי מוח - תואר עמוס ומרתק (לפחות כמו המוח עצמו), שמעמיד סף קבלה גבוה במיוחד, נלמד יחד עם הפקולטה למדעי החיים ובית הספר למוח וכשמו, כולל העמקה רבה בתחומי הביולוגיה ובפרט בתחום חקר המוח. ההרשמה למסלול זה מוגבלת למספר קטן של תלמידים ותלמידות מדי שנה. בשנתיים האחרונות בתואר ראשון, מסלולי ההתמחות שלנו כוללים: דימות וחישה, מידע ולמידה ברפואה (כולל ביג דאטה ולימוד עמוק), הנדסת חומרים ורקמות, ביו-מכניקה של גוף האדם ואשכול קדם רפואה. 

 

פרקטיקה

כבר במהלך התואר הראשון נפתחות בפניך אפשרויות שונות להשתתפות במחקר, התנסות בעבודה בצוותים גדולים, כולל פיתוח מיומנויות ניהול ומיומנויות בינאישיות, עבודה עם אוניברסיטאות בחו"ל, ואף התנדבות במסגרות שונות למענה לבעלי צרכים מיוחדים. הצטיינת?, תינתן לך האפשרות להמשיך לתואר שני כבר בשנת הלימודים האחרונה לתואר ראשון.

 

מה יקנה לך התואר?

התואר הראשון בהנדסה ביו-רפואית מקנה הבנה עמוקה גם בתחומים ההנדסיים וגם בתחומים הפיזיולוגיים וחיבורים הייחודיים ביניהם. הידע הנצבר בתואר מאפשר הבאת חדשנות טכנולוגית ויצירתיות שתעזור לעולם הרפואה והביולוגיה. השנתיים הראשונות לתואר מוקדשות להקניית הידע הבסיסי במתמטיקה, פיסיקה, כימיה, תכנות ובמדעי המידע. בשונה מתחומי ההנדסה האחרים, למהנדס/ת הביו-רפואי יש, בנוסף לכלים ההנדסיים, הבנה עמוקה בפיזיולוגיה ובמנגנונים ביולוגיים. אלה מאפשרים למהנדס/ת הביו-רפואי לדבר בשפת הרופאים והרופאות ובשפת הביולוגים והביולוגיות ולהבין את הצרכים בשטח, תוך כדי חשיבה ביקורתית הנדסית אנליטית והצעת פתרונות יצירתיים.

 

תואר שני ושלישי

בתארים מתקדמים תוכל/י להרחיב ולהתעמק בחזית המחקר ההנדסה הביורפואית וזאת תחת הנחיית החוקרים המובילים בעולם בתחומם, שהם אנשי הסגל שלנו.

 

למה הנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת תל אביב?

מה יותר טוב מללמוד מהטובים ביותר? סגל המחלקה להנדסה ביו-רפואית מורכב מחוקרים מנוסים ופעילים, ראשי מעבדות מחקר, מובילים בתחומם בעולם, והם אלו שיילמדו אתכם. אנחנו אחד משני המרכזים האוניברסיטאיים בארץ להכשרת מהנדסים/ות ביו-רפואיים, עם מאות של סטודנטים כל השנה. וזה באמת ייחודי: אוניברסיטת תל אביב ממוקמת במקום הראשון בארץ ובחמשת המקומות הראשונים בעולם, ביזמות. לאנשי הסגל ולבוגרינו יש חברות סטארט-אפ מוצלחות. ולבסוף, לא פחות חשוב: יש אצלנו את האחוז הגבוה ביותר של חברות סגל בארץ, ואת המסלול ההנדסי עם האחוז הגבוה ביותר של סטודנטיות בארץ.

 

אפשרויות תעסוקה

בסיום הלימודים יפתחו לך מגוון אפשרויות תעסוקה, אם זה במחקר באקדמיה או בפיתוח בחברות טכנולוגיות ביו-רפואיות בתעשייה, הנמצאות בחזית ההיי-טק הישראלי והעולמי. בכלל זה נמנות חברות סטארט-אפ רבות וחברות גדולות ומבוססות. חלק ממשיכים/ות לעסוק במחקר באוניברסיטה או בבתי החולים. 

 

 

שלכם.ן 

פרופ' נתן צבי שקד 

ראש המחלקה להנדסה ביו-רפואית

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>