אודות המחלקה

האם ניתן לנטר התנהגות באמצעות חיישן נייד ולנבא הופעת מחלה? האם ניתן לבנות מיקרוסקופ שיזהה אילו תאים בריאים ואילו נגועים, מבלי להזיק להם או 'לצבוע' אותם? כיצד מספקים מכשיריMRI  תמונה של המוח באופן לא פולשני, ולמה לתמונה הזו יש מגבלות? איך מבצעים עריכה גנטית? האם ביצוע של עריכה גנטית בעוברים באמת יפתור את כל המחלות הגנטיות? מה הסיכונים בכך?

אלה דוגמאות ספורות למהפכות שעולם הרפואה חווה בתחומי המניעה, האיבחון, הטיפול וניהול החיים במהלך מחלה. מהפכות אלה הן כולן תוצאה של טכנולוגיות הנדסיות. האיבחון והטיפול עושים כיום שימוש באמצעי דימות וניטור, בשיטות ממוחשבות, ובאמצעים לריצוף של נתונים אישיים של כל חולה ולהבנת השונות בין חולה לחולה. כל אלה לא היו זמינים אך לפני עשור והם מאפשרים זיהוי מוקדם וטיפול אישי המותאם לחולה ולהפרעה המדוייקת ממנה הוא סובל. למרות כל אלה, קיים עדיין פער רב מדי בין הרצון האנושי הבסיסי לאריכות ימים בבריאות, לבין מידת הסבל ממחלות שונות ומידת יכולתנו לפתור ולנהל מחלות אקוטיות או כרוניות. ההנדסה הביו-רפואית עוסקת במחקר ובפיתוח שיטות טכנולוגיות שמטרתן צמצום פער זה.

הלימודים והמחקר בהנדסה מיוחדים בכך שהם מספקים שילוב מרתק ויישומי המבוסס על התנסות והבנה עמוקה הן של חוקי הטבע הבסיסיים (מתמטיקה, פיזיקה, כימיה, ביולוגיה ופיזיולוגיה) והן של השיטות הטכנולוגיות העומדות בבסיסן של המצאות ביו-רפואיות. שילוב ייחודי זה של העמקה בתחומים המשיקים לעולם הרפואי, תוך הבנה מלאה של כל העקרונות הפיזיקליים, ההנדסיים והתיאורטיים הוא הבסיס ללימודים בהנדסה הביו-רפואית.

מטרת הלימודים

מטרת תכנית הלימודים היא להכשיר מהנדסים ביו-רפואיים למשימות מחקר ופיתוח לתעשיית ההיי טק הביו-רפואית (תעשיית הביו-מד) ולמחקר אקדמי. המהנדסים המוכשרים יידעו להתמודד עם בעיות סבוכות הדורשות הבנה של מערכות ביולוגיות לצד הבנה עמוקה בתחומי ההנדסה השונים.

בוגרינו הופכים ליזמים בתחומים הביו-רפואיים ומשמשים בתפקידים בכירים בתעשיות ההיי טק והביו-מד בתפקידי מחקר ופיתוח, רגולציה וניהול. חלק מבוגרינו מתקדם למחקר בתארים מתקדמים, מאסטר ודוקטורט, באוניברסיטת ת"א או במרכזי מחקר, בתי חולים ומוסדות אקדמיים אחרים בארץ ובעולם.

לדף הפייסבוק של המחלקה