אודות בית הספר להנדסת חשמל

תכירו את פרופ' ערן סוחר - ראש בית הספר החדש להנדסת חשמל

רקע על בית הספר

הפקולטה להנדסה של אוניברסיטת תל אביב החלה בהענקת תארים בהנדסת חשמל בראשית שנות השבעים. כיום בית הספר להנדסת חשמל הוא הגדול והאיכותי מסוגו בישראל. בכל שנה, בית הספר מכשיר קרוב לארבע מאות מהנדסי חשמל המשתלבים בתעשיית ההייטק בארץ ובעולם. בית הספר להנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב הוא הגדול ביותר בישראל בתחומו, עם צוות של למעלה מ-50 חברי סגל העוסקים בהוראה ובהנחיית סטודנטים, מעל 1200 סטודנטים תואר ראשון, ויותר מ- 600 סטודנטים לתארים מתקדמים, מתוכם כ 120 תלמידי דוקטורט. כל חברי הסגל בבית הספר הם מדענים בעלי שם בתחומם, כאשר רבים מהם מקבלי פרסי מחקר חשובים ומהווים עמיתים מוערכים באגודות מקצועיות בינלאומיות נחשבות. ועדת בדיקה בינלאומית המורכבת מבכירי מדעני הנדסת החשמל בעולם קבעה שאיכותן של התכניות המוצעות בבית הספר להנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב שקולה ברמתה לאילו הניתנות בטובות שבאוניברסיטאות ארה"ב.

 

מצמיחים יזמים

אוניברסיטת תל אביב היא אחת מעשר האוניברסיטאות המובילות בעולם בהצמחת יזמים. על פי המדד השנתי שמפרסמת חברת המחקר Pitchbook, הצמיחה אוניברסיטת תל אביב 640 יזמים, שהקימו 531 חברות וגייסו כמעט 8 מיליארד דולר בין השנים 2006 ל-2018. 

מספר רב של חברות הייטק מוצלחות הוקמו על ידי חברי הסגל של בית הספר, ומספר רב עוד יותר של חברות הוקם על ידי בוגרי התכנית. כדי לשמר את המצב הזה הפקולטה להנדסה ובית הספר להנדסת חשמל מעודדים תלמידים ליזמות ומקיימים קשר רציף עם מספר גדול של חברות הייטק מובילות באופן שמבטיח שמירה על רלוונטיות תכניות הלימודים שלנו

 

בינלאומיות

מעבר להיותם של חברי הסגל ותלמידי המחקר פעילים מאוד בזירה הבינלאומית, לימודי התואר השני והשלישי פתוחים כבר מזה מספר שנים לתלמידים זרים. תלמידים אלו, מגיעים ממגוון רחב של מדינות זרות ומייצרים גיוון תרבותי חשוב ואווירת לימודים בינלאומית אשר תורמת להכשרת תלמידי המחקר שלנו.

 

מהי הדיסציפלינה של הנדסת החשמל?

הנדסת חשמל זו דיסציפלינה שמיועדת לאנשים שאוהבים מתמטיקה ופיזיקה אך גם נהנים מן הצדדים היישומיים של הדיסציפלינות הללו.

 

בעבודתו רותם מהנדס החשמל את העקרונות הפיזיקליים לתבונתו המתמטית ומייצר כלים שמשמשים את האנושות. המחשב, הרדיו, המכ״מ, הטלפון הסלולרי, המכונית האוטונומית, המערכות המשמשות אותנו לזיהוי פנים ומערכות הסיבים האופטיים שתומכות באינטרנט ובטלפוניה שלנו הם רק מקצת מן התחומים בהם מהנדס החשמל מטביע את חותמו

 

תחומי הפעילות שנכנסים לקטגוריה של הנדסת החשמל מתחלקים לכאלו שהדגש בהם נוטה להיות פיזיקלי (כגון פיתוח התקנים מוליכים למחצה מן הסוג שמאפשר את עבודת המחשבים למיניהם, פיתוח התקנים אופטיים, חקר תכונות הגלים האלקטרומגנטיים המשמשים לתקשורת אלחוטית ולשימושי מכ״מ וכיוצא בזה), ולכאלו שהם מתמטיים יותר באופיים (כמו עיבוד אותות שמאפשר למחשבים להבין שמע, עיבוד תמונות וראייה ממוחשבת, תורת האינפורמציה, ניתוח רשתות תקשורת, מחשבים וכדומה). וישנם גם תחומי פעילות רבים שמשלבים את המתמטיקה ואת הפיזיקה במידה שווה (למשל תחום המרת האנרגיה, או תחום התקשורת האופטית). מעבר לזה, כאשר מהנדס החשמל יוצא לשוק העבודה, נפתחים בפניו תחומים נוספים שהם פחות טכנולוגיים באופיים, כמו תחומי הניהול, השיווק והמכירות.


עולם ההייטק, שהוא הקטר הכלכלי הגדול ביותר במדינת ישראל, משווע למהנדסי חשמל והחברות השונות משקיעות מאמצים מרובים כדי למשוך ולגייס אותם. תהליך ההכשרה של מהנדסי החשמל בבית ספרנו מבוסס לא רק על קורסים תיאורטיים, אלא גם על פרויקטים ומעבדות אשר מעניקים לתלמידים התנסות חשובה.  רבים מן התלמידים בשנים השלישית והרביעית מועסקים בעבודות חלקיות בחברות ההיטק השונות.


בית הספר מציע שלוש תכניות לימוד לתואר ראשון – תואר ראשון בהנדסת חשמל, תואר כפול בהנדסת חשמל ובפיסיקה ותואר משולב בהנדסת חשמל ובמדעי המחשב, לימודים לתואר שני בהנדסת חשמל עם תזה מחקרית וללא תזה מחקרית ולימודים לתואר שלישי בהנדסת חשמל. כמו כן בית הספר מציע תכנית בינלאומית לתואר ראשון בהנדסת חשמל בשפה האנגלית. תכניות הלימודים שלנו מכסות את כל האספקטים המודרניים של הנדסת החשמל ומתעדכנות באופן תדיר על מנת להתאים את ההכשרה שאנו מספקים לצרכי התעשייה והחברה הישראלית.


התארים שמוצעים בבית הספר להנדסת חשמל:

  • תואר ראשון בהנדסת חשמל - זהו מסלול הלימודים של רובם הגדול של תלמידי בית הספר
  • תואר ראשון בהנדסת חשמל ופיזיקה - זהו תואר שמיועד לתלמידים חזקים במיוחד המתעניינים בשתי הדיסציפלינות והוא ניתן בשיתוף עם בית הספר לפיזיקה של הפקולטה למדעים מדויקים.
  • תואר ראשון בהנדסת חשמל ובמדעי המחשב - זהו תואר שמשלב את הכרת תחום החומרה (מהצד של הנדסת חשמל), עם תחום התכנה (מהצד של מדעי המחשב), והוא ניתן בשיתוף עם בית הספר למדעי המחשב של הפקולטה למדעים מדויקים. תכנית לימוד זו מכילה את מה שמוכר בדרך כלל כ"הנדסת מחשבים", אך היא רחבה יותר בתכנים שלה.

* בנוסף, בית הספר מעניק תארים שניים במסלול מחקר, או במסלול פרויקט, ותואר שלישי דוקטוראט (PhD) מחקרי בהנדסת חשמל.


​מה עושים מהנדסי חשמל?

  • מתכננים ובונים מערכות, מכשירים, מעגלים ורכיבים
  • עוסקים במחקר ופיתוח (מו"פ), ממציאים פטנטים
  • עורכים בדיקות וניסויים
  • כותבים תוכנה למעבדים זעירים
  • משווקים, עוסקים בקשרי לקוחות
  • מנהלים צוותים קטנים\גדולים
  • מקימים חברות (ואולי מוכרים אותן...)
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>