קתדרות

  • הנדסת חשמל
  • הנדסה מכנית
  • הנדסת תעשייה
  • הנדסה ביו-רפואית

 

הקתדרה להתקנים אלקטרואופטיים ע"ש חנה והיינריך מנדרמן. מופקד הקתדרה: פרופ' אמליה פרידמן

קתדרת קרנצברג לעיבוד אותות. מופקד הקתדרה: פרופ' חגית מסר-ירון

הקתדרה לננוטכנולוגיות מידע ע"ש ברנרד שוורץ. מופקד הקתדרה: פרופ' יוסף [יוסי] שחם

הקתדרה לעיבוד תמונה ע"ש רחל ומנואל קלצ'קי. מופקד הקתדרה: פרופ' נחום קריתי

הקתדרה התקציבית לסוליטונים אופטיים. מופקד הקתדרה: פרופ' בוריס מלמד

הקתדרה לננו פוטוניקה ע"ש מרקו ולואיז. מופקד הקתדרה: פרופ' עדי אריה

הקתדרה להנדסת מחשבים ע"ש האחים לזרוס.  מופקד הקתדרה: פרופ' דנה רון-גולדרייך

הקתדרה לעיבוד ספרתי של אותות ע"ש סליה ומרקוס מאוס מופקד הקתדרה: פרופ' אנטוני וייס


​הקתדרה לתורת האינפורמציה. מופקד הקתדרה: פרופ' מאיר פדר
המהפכה הדיגיטלית של השנים האחרונות מקורה בתורת האינפורמציה. תורה זו שנולדה עם מאמרו המהפכני של קלוד שאנון "A Mathematical Theory of Communication" בשנת 1948, עוסקת במערכות תקשורת, בשידור נתונים, בדחיסת נתונים ואותות (למשל אודיו, תמונות ווידאו) בהצפנה, ובכל האספקטים של מערכות המידע הכוללים  עבוד, זכרונות, סינון רעשים, תיקון שגיאות, מודולציה, דגימה ועוד. תורת האינפורמציה חזתה את העולם הדיגיטלי: התורה הגדירה את המושג "ביט" ליצוג יחידת האינפורמציה הבסיסית. מושגים מרכזיים נוספים בתורה הם "אנטרופיה" כמדד לכמות האינפורמציה במקור, "אינפורמציה הדדית" כמדד לקשר בין שני מקורות, ו"קיבול הערוץ" המגדיר את הקצב המקסימלי שבו ניתן לשדר באופן אמין בערוץ תקשורת רועש. תורת האינפורמציה כתורה מתמטית, מגדירה באופן מדויק את הניתן להשגה מבחינת קצביי שידור, אחסון בזכרון או יצוג נתונים, ומספקת טכניקות להגיע לביצועים האופטימליים. עם ההתקדמות הטכנולוגית, טכניקות אלו ניתנות לישום באופן זול וזמין, לקהל הצרכנים הרחב, הנהנה מפירות המהפיכה הדיגיטלית.

לתורת האינפורמציה השפעה רבה מעבר לישומים ההנדסיים. למשל, תורת ההסתברות מושפעת ויש אף האומרים ניתנת לבניה מתוך תורת האינפורמציה. ישומי תורת האינפורמציה בסטטיסטיקה ברורים - חזוי, שערוך, למידה וכו' מטרתם להסיק ולמצות את ה"אינפורמציה" הרלוונטת מהנתונים הנצפים. קיים קשר בין תורת האינפורמציה למכניקה סטטיסטית ותרמודינמיקה (מושג ה"אנטרופיה" משותף לשתי התורות) וכן לדיסציפלינות מדעיות נוספות במתמטיקה, מדעיי המחשב, פיסיקה, בלשנות ועוד.

הקתדרה בתורת האינפורמציה תומכת במחקר המתרכז עתה במספר נושאים. נושא מרכזי, תיאורטי עוסק בניתוח ופיתוח שיטות "אוניברסליות" כלומר שיטות שאינן תלויות בהנחות לגבי מקורות האינפורמציה וערוציי התקשורת, אלא יכולות להתאים את עצמן וללמוד מה שקורה בפועל. תחום מחקר נוסף הוא תקשורת אלחוטית המציבה אתגרים רבים עקב אי-הוודאות בערוץ התקשורת במיוחד ברשתות אלחוטיות עם מספר ערוצים, הפרעות הדדיות, ממסרים וכו'. במחקרים נוספים מפותחים חסמים: תורת האינפורמציה מספקת חסמיי ביצועים אסימפטוטיים, אולם בסיטואציות מעשיות ניתן להגיע לחסמים הדוקים, לא-אסימפטוטיים המייצגים מצבים אמיתיים. לבסוף יש לציין מחקרים נוספים הקושרים ומשתמשים בתורת האינפורמציה לפתרון בעיות סטטיסטיות, מחקרים המקשרים את תורת האינפורמציה לתורת המערכות הדינמיות, וכן מחקרים עם ישומים מעשיים בעבוד אותות. 

הקתדרה לאלקטרוניקה ע"ש יוקל. מופקד הקתדרה: פרופ' אהוד הימן
הקתדרה נתרמה על ידי אדלהייד ג'וקל המנוחה ב - 1980 לזכר בעלה. הקתדרה תומכת בפעילות מחקרית בתחומים של אלקטרוניקה ואלקטרומגנטיות.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>