דבר ראש בית ספר

פרופ' ערן סוחר - ראש בית הספר להנדסת חשמל

הנדסת חשמל הוא תחום ידע רחב ומגוון שנמצא בליבת תעשיית ההייטק המודרנית הישראלית והעולמית וכן בחזית המחקר האקדמי, הן בהיבטים של מדע בסיסי והן בהיבטים של מדע שימושי ויישום הנדסי. למרות השם המרמז על עיסוק ביצור חשמל והובלתו, נושא זה, למרות חשיבותו לחיי היומיום של כולנו, הוא רק חלק קטן מהתחום. הנדסת חשמל משתרעת מתוכנה לחומרה, מאלגוריתמים ומגבלותיהם המתמטיים לפיסיקה הקוונטית של התקנים ננומטריים שמרכיבים את מחשבי ההווה והעתיד. אין כמעט מרכיב בכל טלפון סלולרי בכיס של כל אחד ואחת מאיתנו שלא פותח על ידי מהנדסי חשמל: התיאוריה של מערכות תקשורת אלחוטיות, רשתות תקשורת, מעבדים ספרתיים מהירים, מצלמות ממוזערות על שבב, עיבוד ודחיסה של אודיו ווידיאו, אנטנות וטעינה אלחוטית, ניהול ופיזור הספק, מסכים חכמים וכמובן התוכנה שמפעילה את כל החומרה הזו עד לאפליקציות שכולנו משתמשים בהן.

 

במוקד הנדסת החשמל המודרנית נמצאים אותות ומידע. האות יכול להיות קול, תמונה, איתות של נוירון במוח או אלומת אור מכוכב רחוק. מהנדסי חשמל לומדים לנתח את האותות האלה בצורה מתמטית ופיסיקלית בשיטות שמתקדמות ומתפתחות כל שנה. מהנדסי חשמל לא רק מנתחים את האותות האלה אלא גם מפתחים את השיטות ליצירת האותות ולגילויים, הן בהיבטי חומרה והן אלגוריתמית. מהנדס חשמל יפתח את הלייזר הנדרש בתקשורת אופטית וגם את אלגוריתם למידת המכונה באמצעותו מכ״ם הרכב יאפשר נסיעה אוטונומית. הוא גם יפתח את השבב שיפעיל אותם שיכול לכלול גם מעגלים לאותות בקצבים של מאות גיגה לשניה וגם את החישוב הדיגיטלי שיטפל במידע בנפחי טרה-בייט במהירות מסחררת.

 

למהנדס חשמל יש את העומק ורוחב הידע לתכנן ולהבין מחשבים מקצה לקצה. גם לפתח את התוכנה שמפעילה אותם, גם את הארכיטקטורה שביסוד החומרה שבונה אותם וגם את אבני הבניין שמרכיבות אותם עד לאטומים שביסוד מיליארדי התקני המוליכים למחצה במעגלים האנלוגים והדיגיטליים שבתוכם. מהנדס החשמל יכול לכתוב תוכנה טובה יותר שמודעת למציאות הפיסיקלית של האותות שהתוכנה מטפלת בהם, כמו תוכנת סייבר שמקשיבה לפליטות אלקטרומגנטיות ואקוסטיות ומפענחת צפנים.

 

התואר בהנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב מאפשר למהנדס החשמל העתידי בסיס איתן לרוחב יריעה עצום של תחומי עיסוק, גם כאלה שאנחנו רואים בתעשיה היום וגם כאלה שיתפתחו בעשורים הקרובים. כל תחום של טכנולוגיה מתקדמת היום ובעתיד יזדקק למהנדסי חשמל מנוסים שיודעים לנתח, לתכנן ולבנות התקנים ומערכות מאלקטרוניקה ועד בינה מלאכותית. בנוסף, התואר אצלנו מאפשר התמחות במגוון רחב של נושאים וביצוע ניסויי מעבדה ופרויקט גמר שמזניקים את המהנדס הטרי לעבודה הראשונה. רבים מהפרויקטים מבוצעים בשיתוף עם התעשיה המתקדמת שממוקמת ממש מעבר לפינה. התואר אצלנו מאפשר חשיפה יחודית מוקדמת כבר בשנה הראשונה לפיתוח תוכנה וחומרה ושילוב סטודנטים מצטיינים במחקר מתקדם החל מהשנה השניה. שיתוף פעולה עם בתי הספר למדעי המחשב ולפיסיקה מאפשרים תארים משולבים להנדסת מחשבים או הנדסת חשמל ופיסיקה לסטודנטים שמעוניינים ומסוגלים להעמיק בנושאים מדעיים נוספים.

 

התואר בהנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב מאפשר ומעודד את הסטודנטים להמשיך במחקר בלימודים מתקדמים לתואר שני ולדוקטורט, כולל במסלולים ישירים. חברי הסגל של בית הספר הם חוקרים מובילים בעולם בתחומם המחזיקים במעבדות מחקר מתקדמות המאפשרות לפרסם תוצאות פורצות דרך בירחונים ובכנסים הנחשבים ביותר. החשיפה למחקר פורץ דרך ולתעשיה מתקדמת מנתבת את בוגרי התארים המתקדמים שלנו לעמדות הנהגה אקדמית ומחקרית מצד אחד וליזמות שוברת שיאים מן הצד השני, לפעמים גם במקביל. יותר יוניקורנ׳ס יצאו מבוגרי האוניברסיטה לעומת כל אוניברסיטה אחרת בארץ וכמעט גם בעולם.

 

הבחירה ללמוד באוניברסיטת תל אביב הנדסת חשמל, לתואר ראשון, שני או שלישי, היא בחירה בטוחה בעתיד מקצועי מעניין, מגוון ומשתלם במוסד אקדמי מחקרי מהשורה הראשונה בעולם לכל מי שמתמטיקה ופיסיקה מושכים אותו ורוצה לשנות ולבנות את העתיד של כולנו.

 

הנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב – כל מה שהייטק היום ומחר!

בברכה

פרופ' ערן סוחר 

ראש ביה"ס להנדסת חשמל

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>