אודות המחלקה למדע והנדסה של חומרים

המחלקה למדע והנדסה של חומרים

המחלקה למדע והנדסה של חומרים באוניברסיטת תל-אביב הוקמה רשמית באוגוסט 2013, למרות שפעילות מסודרת בתחום זה החלה באוניברסיטה כבר בשנת 1994 עם הקמת מרכז וולפסון לחקר חומרים, המשמש כיום למעלה מ- 50 קבוצות מחקר בקמפוס.

באפריל 2002 הושקה תכנית "מדע והנדסת חומרים" לתואר שני, כיוזמה משותפת של הפקולטה להנדסה ובתי-הספר לכימיה ולפיזיקה אשר בפקולטה למדעים מדויקים. התכנית הפכה לגדולה מסוגה בישראל, וחתך הקבלה גדל באופן משמעותי במהלך השנים. ביולי 2009 הוחלפה התכנית לתואר שני בתכנית "חומרים וננו-טכנולוגיות" לתארים שני ושלישי, יחידה מסוגה בישראל, כמיזם משותף של ארבע פקולטות – הנדסה, מדעים מדויקים, מדעי החיים ורפואה – והמרכז לננו-מדעים וננו-טכנולוגיות. רב-תחומיות שכזאת אפשרית תודות למבנה והאופי הייחודיים לאוניברסיטת תל-אביב.

התכניות לתארים מתקדמים אפשרו לאוניברסיטה לבנות בסיס אקדמי ומחקרי מוצק – ע"י ריכוז כל הקורסים הרלבנטיים בקמפוס תחת מטריה אחת, פתיחת קורסים חדשים, עידוד מחקרים רב-תחומיים, מתן מלגות לסטודנטים, רכישת ספרות ותוכנות רלבנטיות לספריות ולמרכז החומרים, וכו'. נכון להיום, למעלה מ- 250 מסטרנטים ו- 8 דוקטורנטים כבר סיימו או עדיין לומדים בתכניות אלה. מספרי הסטודנטים, שבצעו או מבצעים תארים מתקדמים בתחום החומרים באוניברסיטת תל-אביב גבוהים בהרבה, אם לוקחים בחשבון סטודנטים שנרשמו דרך יחידות אקדמיות אחרות ובצעו מחקר בהנחיית אותם מנחים.

בדצמבר 2013 הוחלט להעביר את תכנית התארים המתקדמים בתחום חומרים לאחריות המחלקה החדשה למדע והנדסה של חומרים, בפקולטה להנדסה. שם התכנית החדשה – כשם המחלקה. בינואר 2014 אישרה המועצה להשכלה גבוהה את תכנית התואר הראשון במדע והנדסה של חומרים ובכימיה. במקביל, אושרה הפעלת תכנית תואר שני במדע והנדסה של חומרים ע"י המחלקה. באפריל 2016 אישרה המועצה להשכלה גבוהה את תכנית התואר הראשון החד-חוגי במדע והנדסה של חומרים.. תכניות לימודים אלה תוכננו בקפידה, תוך ניתוח הציפיות ממהנדסי חומרים בעידן המודרני ובחינת תכניות הלימודים המובילות בעולם בתחום החומרים..

אופי רב תחומי

בנוסף לחברי סגל הליבה של המחלקה, שמספרם צפוי לגדול בשנים הבאות, מונו ע"י המחלקה חברי סגל בהשתייכות משנית (Affiliated Faculty) מבית-הספר להנדסת חשמל, בית-הספר להנדסה מכאנית, המחלקה להנדסה ביו-רפואית, בית-הספר לכימיה, בית-הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה והפקולטה למדעי החיים. חברי סגל אלה, בעלי זיקה חזקה לחומרים ומהמובילים בעולם בתחומם, ינחו אף הם פרויקטי גמר לתואר ראשון ועבודות מחקר לתארים מתקדמים ויתרמו בהוראה. גישה זו ייחודית בישראל למחלקה למדע והנדסה של חומרים באוניברסיטת תל-אביב ומאפשרת לבטא את האופי הרב-תחומי של תחום החומרים בעידן המודרני.

המחלקה החדשה חלוצה גם במינוי ועדה מייעצת בינלאומית (International Advisory Board). הוועדה מורכבת מ- 10 מדענים ומדעניות מהמוכרים בעולם בתחום החומרים, כולם זוכי פרסים בינלאומיים יוקרתיים כגון פרס נובל ופרס וולף, מייצגים מוסדות מן השורה הראשונה בארה"ב, אירופה, סין והודו. הוועדה תסייע למחלקה להבטיח, שהיא תמשיך להימצא בחזית המדע והטכנולוגיה במחקר ופיתוח ולהעניק תארים בעלי ערך ומוניטין בינלאומיים.