איך הכל התחיל?

ההיסטוריה של המחלקה למדע והנדסה של חומרים

המחלקה למדע והנדסה של חומרים באוניברסיטת תל אביב הוקמה רשמית באוגוסט 2013, למרות שפעילות מסודרת בתחום זה החלה באוניברסיטה כבר בשנת 1994 עם הקמת מרכז וולפסון לחקר חומרים, המשמש כיום למעלה מ- 50 קבוצות מחקר בקמפוס.

באפריל 2002 הושקה תכנית "מדע והנדסת חומרים" לתואר שני, כיוזמה משותפת של הפקולטה להנדסה ובתי-הספר לכימיה ולפיזיקה אשר בפקולטה למדעים מדויקים. התכנית הפכה לגדולה מסוגה בישראל, וחתך הקבלה גדל באופן משמעותי במהלך השנים. ביולי 2009 הוחלפה התכנית לתואר שני בתכנית "חומרים וננו-טכנולוגיות" לתארים שני ושלישי, יחידה מסוגה בישראל, כמיזם משותף של ארבע פקולטות – הנדסה, מדעים מדויקים, מדעי החיים ורפואה – והמרכז לננו-מדעים וננו-טכנולוגיות.

בדצמבר 2009 אורגן ע"י אוניברסיטת תל אביב ונערך בה לראשונה הכינוס הישראלי להנדסת חומרים (IMEC-14). פרופ' נעם אליעז כיהן כיו"ר הכינוס. סדרת כנסי IMEC, אשר הושקה ב- 1981, היא החשובה לקהילת החומרים בישראל. ארגון הכנס באוניברסיטת תל אביב שיקף את הכרת קהילת החומרים בישראל בהתפתחות המהירה של התחום באוניברסיטת תל אביב. ואכן, היה זה הכינוס הגדול ביותר שנערך אי-פעם בישראל בתחום הנדסת חומרים.

ביולי 2013 הוכן מתווה לשיתוף פעולה בין המחלקה למדע והנדסה של חומרים באוניברסיטת תל אביב לבין מקבילתה באוניברסיטת נורת'ווסטרן (אוונסטון, אילינוי), המדורגת שניה בארה"ב. במסגרת שיתוף פעולה זה, נערכה באוניברסיטת תל אביב בפברואר 2015 הסדנא המשותפת הראשונה של אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת נורת'ווסטרן בנושא מוליכים למחצה, חומרים אלקטרוניים, שכבות דקות וחומרים פוטוניים. הסדנא המשותפת השניה נערכה בספטמבר 2016 בארה"ב.

באוגוסט 2013 הוקמה כאמור רשמית המחלקה למדע והנדסה של חומרים. פרופ' נעם אליעז ופרופ' אילן גולדפרב עברו מביה"ס להנדסה מכאנית, פרופ' שחר ריכטר עבר מביה"ס לכימיה. ד"ר אוסבלדו דיאגז גויס למחלקה באוקטובר 2013, פרופ' אריאל ישמח באוקטובר 2014, פרופ' בריאן רוזן בינואר 2015, ופרופ' עמית כהן באוקטובר 2015. ד"ר נעה לכמן הצטרפה באוקטובר 2016, ד"ר סימיון גורפמן באוקטובר 2017 וד"ר מקסים סוקול באוקטובר 2020. בכוונתנו להמשיך לגייס לשורותינו חברי סגל מעולים בשנים הקרובות.

מזכירות המחלקה למדע והנדסה של חומרים (חדר 119 - מזכירת המחלקה, חדר 115 - מזכירת סטודנטים) ומשרדי חברי סגל הליבה ממוקמים בקומת הקרקע בבניין וולפסון להנדסה מכאנית, בניין בעל עיצוב ייחודי שתוכנן ע"י האדריכל המפורסם לואיס קאהן. מעבדת הוראת חומרים ממוקמת בבניין זה (חדר 266). מעבדות המחקר של חברי סגל הליבה ממוקמות אף הן בבניין זה או במרכז לננו-מדעים וננו-טכנולוגיות.

בינואר 2014 אישרה המועצה להשכלה גבוהה את תכנית התואר הראשון במדע והנדסה של חומרים ובכימיה. במקביל, אושרה הפעלת תכנית תואר שני במדע והנדסה של חומרים ע"י המחלקה. באפריל 2016 אישרה המועצה להשכלה גבוהה את תכנית התואר הראשון החד-חוגי במדע והנדסה של חומרים.