תעסוקה למהנדסי מכונות

תחומי עסוק ומעסיקים של בוגרי המגמה להנדסה מכנית (מכונות)

 

מסלולי זרימה ומעבר חום

 

מיזוג אויר, קירור וחימום - משרדי תכנון של מערכות מזוג אויר, מערכות קירור וחימום, מפעלי תכנון ויצור כגון תדיראן, אלקטרה, אלקו, אמקור.

 

אנרגיה - מנועים ותחנות כוח כגון: חברת חשמל, אורמת טורבינות, מנועי בית שמש, תעשייה אווירית, משרד התשתיות, בתי הזיקוק, חברות הדלק, מרכז מחקר גרעיני נחל שורק, הקריה למחקר גרעיני.

 

מחליפי חום - תכנון ויצור מחליפי חום מסוגים שונים במפעלים גדולים וקטנים.

 

זיווד ותכנון תרמי - בכל מפעלי האלקטרוניקה, תעשיה ביטחוניות.

 

התפלת מים - הנדסת  התפלה, תה"ל, מקורות.

 

 

אנרגיה מתחדשת - נושא מאד אטרקטיבי

בארץ עשרות חברות לייצור והתקנה של קולטי שמש לחימום מים, ולהתקנה של קולטי שמש לייצור חשמל (פוטוולטאי), למשל: כרומגן, ראנד-אמישראגז, סנדיי, סולרפוואר, אינטרדן, סולאריה

 

סימנס (לשעבר סולל), ברייטסורס - פיתוח והתקנה של תחנות כוח סולרית תרמיות

 

אורמת - תחנות כוח גיאותרמיות, תחנות כוח מופעלות בחום שיורי

 

חברות הזנק רבות בתחום אנרגיה ירוקה ובפרט אנרגיה סולרית, רוח, ביו-דלקים, גלי ים, למשל: זנית סולאר, ווינפלקס, סימביוטיק, SDE

 

 

אנרגיית רוח - תע"א, כמה חברות הזנק קטנות

 

הנדסת סביבה - חשובים וניסויים של פזור מזהמים באוויר במים ובקרקע; מערכות וטיפול במי שפכים, פסולת מוצקה, זיהום אוויר הערכת סיכונים במפעלים בהם קיימים חומרים מסוכנים (חומרים יעילים או דליקים). משרד לאיכות סביבה, עיריות, חברת חשמל (תה"ל, מקורות), מפעלים, מזון, תרופות, אלקטרוניקה... מקומיים ואזוריים לטיפול בשפכים (שפד"ן), משרדי תכנון פרטיים.

 

תכנון משק המים - אגירת מי תהום תנועת נוזלים בקרקע, איכות המים, הובלת מים ושפכים בצינורות. המכון הגיאולוגי מכון לחקר הקרקע, תה"ל, מקורות, משרדי הידראוליקה.

 

הנדסה ביו רפואית וביוטכנולוגיה - מהנדסי מכונות משתתפים בכל צוות פיתוח מכשור וציוד רפואי לאור הכרת תופעת זרימה ומעבר חום במערכות ביולוגיות וביוכימיות (מדטרוניק, מדינול).

 

הנדסה ימית - תכנון נמלים, שוברי גלים, מזחים, מבנים בים חשוב ומדידה של כוחות המופעלים ע"י הגלים על מבנים, נדידת חולות ומבנה חופים. מכון לחקר ימים ואגמים, מספנות ישראל, רשות הנמלים. חברות העוסקות בבניית MARINES (מעגן לכלי שייט קטנים).

הנדסת ניסויים משולבים הכוללים מדידה בו-זמנית של מגוון רחב של פרמטרים, דגימה מבוקרת בעזרת מחשב בצוע ניסויים במנהרות רוח (מפעלי התעשייה האווירית, רפא"ל, צה"ל ותעשיות צבאיות וכל חברה קטנה כגדולה בה מתבצעים ניסויים).

 

אוירונאוטיקה והנעה - תכנון וסימולציה ממוחשבת גוף וכנפיים חישובי עילוי וגרר ומעבר חום (תע"א, תע"ש, רפא"ל, מנועי בית שמש) וחוזק, אנליזות רעידה, רעש, התעייפות ושבר. בדיקות "ללא הרס". ניתוח כשל ותאונות.

 

תכנון מפעלים - Lay out של מפעל. תכנון תהליכים, צנרת, משאבות מזוג אוויר ואוורור.

 

פיתוח - פיתוח מכשירי מדידה שונים. בתעשייה עתירת הידע יש לטפל בבעיות בזרימה ומעבר חום.

 

בקרת תהליכים - בכל מפעל שיש בו תהליכים זה מלווה בבעיות בקרה. יש להבין איך המערכת עובדת במצב לא עמיד ולבקר. לפיכך דרושה יכולת אפיון דינמי של מערכות זרימה ומעבר חום.

 

הנדסת חלל - חשובי קירור מערכות אלקטרוניות בחלל. שמירת טמפ' עבודה רצויה של כל המערכות (תע"א).

 

מכירות - איש מכירות רציני חייב להכיר את המוצר שהוא מוכר מבחינה טכנית על בוריו. לשם כך יש צורך במהנדסים מכנים בכל הנוגע למוצרים מכנים כמו מזגנים, משאבות, מתקני קירור וחמום רכב וכו'.

 

מעבר מסה - תהליכי הפצה המבוססים על מעבר מסה במי זיקוק, ספיגה ספיחה ומיצוי - מפעלים כימים שונים בארץ כמו חיפה כימיקלים, דשנים, מפעלי מזון ותרופות.

 

באופן כללי אנשי זרימה ומעבר חום מסוגלים להשתלב גם בנושאים כמו תכן מכאני של מערכות פנאומטיות והידראוליות, בקרה, עיבוד אותות (כולל עיבוד תמונה)

 

לגבי הנעה - חישובי זרימה פנימית וחיצונית של מנועים רקטיים, תכן בידודים וחומרים אבלטיביים וכוחומרים וייצו

 

הנדסת חומרים חדשניים. (Raicol Crystals)

 

מסלול תכן

תכן מוצרים \ מערכות - כל איש מקצוע ובוודאי מהנדס חייב לדעת תכן מוצרים כדי לבצע את עבודתו. בניגוד לדעה המקובלת, תכן אינו אומנות או יכולת הנלמדת תוך כדי עבודה אלא אוסף שיטות וכלים שניתן ללמוד אותם כשם שלומדים כיצד לבצע אנליזה.

 

תיב"מ - פיתוח כלי תיב"מ (כגון חברת סימטרון, סולידקם) ומתן שרות למשתמשי תיב"מ בחברות גדולות כגון תע"א ובכל אחר מהחברות המשווקות תוכנות כאלו בארץ (כגון מקיט, PTC, סיסטמטיקס). פיתוח כלים המערבים מידול תלת מממדי מתוכנות לרובוטיקה ועד למשחקי מחשב.

 

 

מסלול מכטרוניקה ומערכות אוטונומיות

המכטרוניקה, עוסקת בהפעלה אינטליגנטית, מבוססת מחשב, של התקנים ומערכות מכאניות, תוך שימוש בחיישנים ומפעילים. דוגמאות למוצרים מכטרוניים הם: רכבים חדישים, רובוטים, מכונות כביסה, טילים, מדפסות, כונן קשיח, מכשור ביו-רפואי וכו'. למעשה, בעידן המודרני מרבית המוצרים המכאניים ביסודם הופכים להיות מכטרוניים. מוצרים ומערכות מכטרוניות  מיושמים בתעשייה, בהנדסה רפואית, בהנדסה אווירונאוטית וימית, באמצעי לחימה, בהנדסת רכב, בחקלאות, בבנייה, בהנדסת סביבה, בחקר ובנייה במצולות ים ובחלל, ובשימושים ביתיים ואחרים.

 

בדרך כלל תכן של מוצרים מכטרוניים מתבצע על ידי צוות שכולל מהנדסים מכאניים, מהנדסי אלקטרוניקה, ובוגרי מדעי המחשב. התמחות במסלול מקנה למהנדס המכאני את הידע הבסיסי הנדרש לתכן מערכות מכטרוניות. ידע זה כולל נושאים מתחומי הדינמיקה ומידול מערכות, הרובוטיקה, הבקרה, האלקטרוניקה, אינטליגנציה מלאכותית ותכנות זמן אמת, וזאת בנוסף לידע בתכן מכאני. הידע הרב תחומי שנרכש במסלול, מאפשר למהנדס המכאני להשתלב בעבודת הצוות הנדרשת לתכן מערכות מכטרוניות, ואף לתכנן ולפתח באופן עצמאי מערכות מכטרוניות פשוטות.

 

מהנדס מכאני אשר בוחר להתמחות במסלול זה יוכל להשתלב במגוון תעשיות בהן מועסקים מהנדסים מכאניים. במיוחד יתאים מהנדס זה להשתלב בתעשיית ההיי-טק (לדוגמא HP), בתעשיות הביטחוניות המתוחכמות (תע"א, אלביט, רפא"ל, אלתא), בתעשיית הביו-רפואה (לדוגמא  Mazor, Given Imaging, Biosense Webster), ובתעשיית הרובוטיקה (לדוגמא Friendly Robotics, G-nius ). במקרים מסוימים חלק מהבוגרים נקלטים גם בתעשיית התוכנה.

 

בדרך כלל מהנדס מתחיל, ובמיוחד בתעשיות גדולות, יעבוד בצוות שיכיל כאמור גם מהנדסי אלקטרוניקה ותוכנה. בחברות קטנות ובמיוחד בחברות Start-up  , בהן כוח האדם מוגבל ואין מחלקות ייעודיות לתחומי ההנדסה השונים, עשוי מהנדס מכאני מתחיל, בעל התמחות במכטרוניקה, למלא גם מגוון תפקידים שאינם שייכים באופן מסורתי למהנדס המכאני, כמו תכנות ובחירת תת-מערכות אלקטרוניות. מהנדס מכאני, עם התמחות במכטרוניקה ומספר שנות ניסיון, עשוי למלא גם תפקידים בכירים כגון מהנדס מערכת  וראש צוות תכנון מכטרוני.

 

התפקידים האופייניים בהם יעסוק המהנדס יהיו:

1. מהנדס תכן מכאני - מהנדס שאחראי על תכנון המכלולים המכאניים של מערכת מכטרונית (שותף בצוות תכן מכטרוני).

2. מהנדס בקרה - תכנון אופן פעולת המערכת ובקרת המערכת, מתוך מידול וניתוח התנהגות הרכיבים והמערכת כולה. לדוגמא תכנון חוק בקרה השולט בפעולת רובוט או טיל נגד טנקים. לאור ההתפתחויות הדרמתיות בתחום המערכות המבוססות מחשב. מהנדס כזה עשוי למצוא את עצמו עוסק לא רק במערכות שמבוקרות בשיטות קלאסיות, אלא גם במערכות אוטונומיות בהן הבקרה מבוססת גם על שיטות מתחום האינטליגנציה המלאכותית.

3. מהנדס בדיקה - תכנון מערכות ניסוי לבדיקת מערכות מולטי דיסציפלינאריות, ניתוח תוצאות ניסוי. לדוגמא מהנדס בדיקת תנאי סביבה (עמידות מערכת בתנאים של חום, לחות ורעידות אליו הוא יחשף במשך תפקודו), מהנדס בדיקת תנאי חלל (עמידות מערכת בואקום, קרינה, חום-קור קיצוני).

4. מהנדס זיווד - תכן מכאני של מע' אלקטרונית מרמת תכן תהליך הייצור עד רמת ארונות האלקטרוניקה.

5. מהנדס מערכת - מהנדס אשר אחראי על ההיבטים המערכתיים של מערכת מורכבת. היבטים מערכתיים כוללים: פיתוח מודלים המתארים את תפקוד המערכת על כל חלקיה, תכנון וביצוע ניסויים הבודקים את המערכת, תכן ההרכבה של המערכת הממשק אליה וממנה, חישוב הצריכה הכוללת ותיאום התפקוד של כל חלקי המערכת.

6.  מהנדס תחזוקה - אחראי על תחזוקת מערכות מכטרוניות (לדוגמא תחזוקת מערכות יצור במפעל).

7.  מהנדס מכירות והדרכה של מוצרים מכטרוניים.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>