פרופ' אנריקה גרינבאום ז"ל (1926-2013)

פרופ' אנריקה גרינבאום היה ממקימי הפקולטה להנדסה. הוא נולד ב-1926 בגרמניה, והצליח לברוח ב-1939 דרך הולנד לצי'לה יחד עם משפחתו. לאחר סיום התואר הראשון בצי'לה עבר לעשות דוקטורט באנגליה (Imperial College) בתחום של שכבות אפיטקסיאליות דקות של מתכות, במהלכו פרסם 2 מאמרים בכתב העת היוקרתיNature .

 

בחיפושיו של פרופ' יובל נאמן אחר סגל לביה"ס לפיסיקה הוא פגש את אנריקה ב-1971 בצי'לה ושכנע אותו לעלות ארצה (ולברוח, פעם נוספת, הפעם ממשטרו של איינדה) ולהצטרף לאוניברסיטת תל-אביב ב-1971, כפרופסור אורח במחלקה לפיסיקה. עם הקמת הפקולטה להנדסה עבר אליה, יזם את הקמת המחלקה לאלקטרוניקה פיזיקאלית ואף כיהן בראש המחלקה הראשון שלה בשנים 1978-83.

 

תחומי מחקרו של אנריקה לאורך השנים היו גידול מתואם סריג (אפיטקסיה) של שכבות דקות מתכתיות ומוליכות למחצה, מיקרוסקופיה אלקטרונית, ותאי שמש. אנריקה הביא למעשה לאוניברסיטת תל-אביב את המיקרוסקופיה האלקטרונית, שהיוותה את הבסיס להקמת מרכז וולפסון לחקר חומרים בשנת 1994, ומהווה נדבך חשוב גם במרכז לננו-מדעים וננו-טכנולוגיות שהוקם מאוחר יותר. אנריקה שיתף פעולה במחקריו עם טובי המיקרוסקופאים בעולם, ובראשם פרופ'Knut Urban , שקיבל את פרס וולף לפיזיקה בשנת 2011 ומכהן כחבר בוועדה המייעצת הבינלאומית של המחלקה למדע והנדסה של חומרים. קהילת המיקרוסקופיה האלקטרונית, שאנריקה טיפח והוביל, ממשיכה להתפתח ולהתרחב וכוללת כיום, לצד מדעני החומרים, גם פיזיקאים, כימאים ומהנדסי חשמל. ההשלכות של התחום הן רבות, החל ממדע בסיסי ועד לתעשיית המיקרואלקטרוניקה בארץ ובעולם, שנכנסת בשנים האחרונות לממדים אטומיים.

 

בנוסף להיותו מדען בעל שם עולמי, אנריקה היה אדם נערץ ואהוב על הכול. הוא היה מסתובב בין חברי הסגל, אך בעיקר בין הסטודנטים, פשוט להתעניין בחידושים, לתמוך, ולעזור בכל מה שאפשר. אנריקה היה אדם נדיר, שחברו בו תכונות אנושיות בעוצמות ובאיכויות, שרק מי שהכירו מקרוב יכול להבין. למרות שאיבד את אשתו ואת בתו לא איבד את כוחו, את חוש ההומור שלו ואת התשוקה לחיים ולמדע. הוא היה עדין, מנומס ובעל כח עבודה בלתי רגיל. המדע והדור הצעיר נתנו לו כח בשנותיו האחרונות. הוא היה מגיע לאוניברסיטה מדי יום (ומטפס בעליה מתחנת הרכבת כשתרמילו על גבו), ואף נסע פעם בשבוע למכון וייצמן למדע במסגרת שיתוף הפעולה שלו עם פרופ' רשף טנא.

 

אנריקה היה תומך גדול של פיתוח תחום החומרים באוניברסיטת תל-אביב. הוא הכיר בחשיבות התחום ובאופיו הרב-תחומי. הוא היה פעיל  בארגון הכינוס הישראלי ה- 14 להנדסת חומרים (IMEC-14) באוניברסיטת תל-אביב ובהמשך תמך בחום בהקמת המחלקה למדע והנדסה של חומרים באוניברסיטה. ימים ספורים לפני פטירתו הוא ביקש מנעם אליעז לפעול לקיומו של הכינוס ה- 17 באוניברסיטת תל-אביב.
 

המחלקה למדע והנדסה של חומרים מוקירה את תרומתו העצומה של פרופ' אנריקה גרינבאום להתפתחות תחום החומרים באוניברסיטת תל-אביב. אנריקה היה החלוץ בראש המחנה!

 

יהי זכרו ברוך.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>