תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל

סיכום תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל לשנת תשע"ד

07 יולי 2014

תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל נערכה בחסות הפקולטה להנדסה ע"ש איבי ואלדר פליישמן באוניברסיטת תל-אביב וקרן המים של קק"ל-ארה"ב ע"ש פרסונס לזכרו של זאבי כהנוב ז"ל ובתמיכת קרן רחל ומנואל קלצ'קי בניהולו האקדמי של פרופ' גדעון דגן מבית הספר להנדסה מכאנית.

 

השנה כ-60 פרוייקטים העוסקים במקורות המים ושימורם הגישו את מועמדותם לתחרות. יותר מ-150 תלמידים מ-36 בתי ספר שונים ברחבי הארץ כתבו עבודות בשתי רמות:

  • עבודות מחקר בהיקף רחב (ברמה של 4-5 יח"ל).
  • עבודות מחקר בהיקף מצומצם (ברמה של 1-2 יח"ל).

 

בדיקת הפרוייקטים שהוגשו לתחרות נעשתה גם השנה בהתנדבות ע"י צוות מומחים ברשות המים. ברצוננו להודות לד"ר עמיר גבעתי, למר אברהם טנא ומר אורי שור על הערכה יסודית ומעמיקה של הפרוייקטים. הצוות דירג את הפרוייקטים והמליץ על 10 העבודות הטובות ביותר בתחומים השונים שעלו לגמר.

 

המשתתפים שעלו לשלב הגמר הוזמנו להציג את הפרויקטים בפני חברי ועדת השופטים הלאומית ביום א' 11.05.14 בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל-אביב. כל משתתף התבקש להכין פוסטר המתאר בצורה תמציתית את העבודה שביצע, להציג את עבודתו במשך כ-5 דקות ולהשיב על שאלות ועדת השיפוט.

 

ועדת השיפוט הורכבה השנה מ:

  • ד"ר יוסף גוטמן, חברת מקורות
  • פרופ' גדעון דגן, יו"ר ועדת השופטים, אונ' ת"א
  • ד"ר מרים ולדמן,  משרד המדע (לשעבר) 
  • ד"ר דניאל מדר, משרד להגנת האיכות הסביבה
  • פרופ' אבנר עדין, האוניברסיטה העברית
  • ד"ר אמיר פסטר, אונ' ת"א
  • ד"ר דניאל רונן, אונ' בן-גוריון
  • ד"ר דוד רוסו, מכון וולקני
  • ד"ר אירית שדה, מפמ"ר למדעי הסביבה, משרד החינוך
  • מר אורי שור, דובר רשות המים

 

בתום סקירת הפוסטרים וראיון המועמדים, התכנסה הועדה לישיבת סיכום ולקבלת ההחלטה לגבי הזוכים בתחרות.

 

לאחר מכן התקיים טקס חגיגי במעמד:

  •          מר קרל מגנוס נסר, שגריר שבדיה בישראל
  •          פרופ' דינה ק.פריאלניק, סגנית הרקטור של אונ' ת"א
  •           פרופ' אהוד הימן, דקאן הפקולטה להנדסה, אונ' ת"א

 

במהלך הטקס אורחי הכבוד נשאו דברי ברכה, עודדו את המשתתפים, שהרשימו הן בעומק מחקרם והן במקוריות מחשבתם, להמשיך ולחקור את נושא המים, החשוב כל-כך לאנושות; ציינו את עבודתה הרצינית והמקצועית של ועדת השופטים שהורכבה השנה מהרבה פנים חדשות.

 

פרופ' פריאלניק הדגישה את חשיבות המחקר והסקרנות שעומדים מאחורי העבודה של התלמידים וקראה להם לחשוב על קריירה של מחקר כמדעני העתיד וקראה להם להצטרף לשורות המדענים באונ' ת"א.

 

פרופ' דגן הספיד את מר זאבי כהנוב, אדם שפעל רבות לצירוף נותן החסות החדש, שהצטרף השנה לארגונים התומכים בתחרות –JNF (Jewish National Fund)  – אדם מלא מרץ וחזון שהלך לעולמו בטרם עת. פרופ' דגן הביע תקווה כי תמיכתה של קרן פרסונס  תאפשר לא רק המשך קיום של הפרויקט, אלא הוספת פרס כספי משמעותי לבי"ס המשתתפים בתחרות לשדרוג האמצעים המחקריים העומדים בפני התלמידים.

 

אורחי הכבוד – יערי ויגדר ונועם אריה נשיא, זוכי פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל לשנת 2013, שזכו גם לדיפלומת ההצטיינות בספטמבר האחרון בשבדיה היו אמורים להציג את מחקרם ולספר על החוויה שעברו, אך מכיוון ששניהם משרתים היום ביחידות מיוחדות בצה"ל, נבצר מהם להגיע. במקום זאת, הוקרנו לאורחי הכבוד והעולים לגמר חלקים נבחרים מטקס התחרות הבינלאומית. היה מרגש לשמוע את יורשת העצר הנסיכה ויקטוריה מודה למדענים הצעירים על עבודתם, ועוד יותר מרגש לשמוע מחיאות כפיים לזכייתם של נועם ויערי.

 

פרס ראשון

בסיום הטקס, שחר רחמנפור ורשבי איזראילוב, מבית הספר המקיף עירוני שש שנתי ע"ש משה שרת, בנתניה הוכרזו כזוכים בתחרות על עבודתם "מי הים כמקור מינרליזציה להשבחת מים: בדיקת האפשרות לניצול גודל יון כאמצעי להפקת מינרלים" בהנחיית ראובן דינוביץ'. השופטים אמרו על עבודה זו כי התלמידים בחנו בעייה חשובה שיש לה רלוונטיות לא רק למשק הישראלי כי אם לכל העולם ובייחוד למדינות המתפתחות בעולם השלישי. העומק המחקרי, הידע שגילו התלמידים בנושא ובהצגת המחקר בהחלט מייחדים אותם משאר המועמדים ומזכים אותם להיות נציגי ישראל בתחרות הבינלאומית.

 

על כן, התלמידים ייצגו את ישראל בתחרות הבינלאומית שתתקיים בתחילת ספטמבר בשבדיה. בעתיד יוכלו שחר ורשבי ליהנות ממלגת לימודים מלאה לשנה ראשונה ללימודיהם במידה ויבחרו ללמוד באונ' ת"א. תעודת הזכייה הוענקה ע"י שגריר שבדיה בישראל, מר קרל מגנוס נסר.

 

פרס שני

בקרב עבודות מחקר בהיקף רחב בתחום הטכנולוגיה והיזמות זכה אחימאיר שנולד, מישיבה תתיכונית "תורה ומדע" ליד מכון לב בירושלים על עבודתו "PLANTS GUARD" בהנחיית פרופ' יעקב חריט ודוד גלמן. השופטים טענו בהחלטתם כי הפרוייקט הינו מעניין ומתוחכם ביותר ומידת העצמאות ויכולת פיוח שגילה התלמיד בעשיית הפרוייקט הינם מרשימים במיוחד.

 

על כן, התלמיד יקבל פרס כספי בסך 300$. בעתיד יוכל התלמיד ליהנות ממלגת לימודים של 50% לשנה ראשונה ללימודיו במידה ויבחר ללמוד בפקוטלטה להנדסה באונ' ת"א. תעודת הזכייה הוענקה ע"י מר אופיר גור, מתכנית המים הלאומית NEWTECH, משרד הכלכלה.

 

פרס שלישי

ובקרב עבודות מחקר בהיקף מצומצם זכו אופירה מושאילוב ואלון ברקוביץ, מבי"ס תיכון חדש ע"ש יצחק רבין בקרית גת  על עבודתם: "בחינת כושר הספיחה של פוליפנולים משפכים נוזלים על ידי חומרים אורגנים שונים" בהנחייתו של מוחמד סמארה. השופטים טענו בהחלטתם כי הפרוייקט מטפל בבעייה אקוטית שהולכת וגדלה מדי שנה הן בישראל והן באגן הים התיכון ויכולה להוות גם חלק מפתרון למדינות המתפתחות.

 

על כן, התלמידים יחלקו ביניהם פרס בשווי 200$, מטעם קרן קלצ'קי. תעודת הזכייה הוענקה ע"י ד"ר אירית שדה, מפמ"ר למדעי הסביבה במשרד החינוך.

 

ציון לשבח

כמו כן, ועד השופטים החליט להעניק תעודות ציון לשבח לתלמידות אורט יד ליבוביץ' מנתניהסופיה לוי, עדי חיים ומאיה עודד – על עבודתם "טיהור מים אפורים" בהנחיית מוטי חדד. השופטים טענו בהחלטתם כי מידת הידע והתחכום שגילו הבנות בפרויקט ובהצגה זוכה לציון לשבח לאור גילן הצעיר (כתה ט' בלבד). השופטים הביעו תקווה כי הבנות תמשכנה לעבוד על הפרויקט בעתיד וייגשו לתחרות בהמשך אם ממצאים מעמיקים עוד יותר.

 

על כן, הוענקה לבנות תעודת ציון לשבח מידי מר אורי שור, דובר רשות המים של ישראל.

 

רשמה: הלנה טננבאום, רכזת התחרות.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>