תכנסו לפוקוס

הדוקטורנטים הראל חיים ושי אלמלם פיתחו מצלמה פשוטה בעלת יכולות משופרות שתאפשר לייצר תמונה חדה ותמונת עומק מצילום בודד.

10 פברואר 2019
תכנסו לפוקוס

הכנס השנתי "Imaging and Applied Optics" בחסות האגודה Optical Society of America (OSA)התקיים  ביוני 2018 באורלנדו, פלורידה בנושא "חידושים להדמיה יישומית ותעשייה מתפתחת". OSA היא אגודה בינלאומית בתחום האופטיקה, מהווה במה להפצת מידע על  מחקר, פיתוח ויישומים  טכנולוגיים  בקרב מדענים, מהנדסים, אנשי חינוך  ומנהיגים עסקיים ברחבי העולם. 

 

האתגר הגדול

השנה הוצג אתגר גדול בפני סטודנטים שהציגו פוסטרים בכנס שאורגן ע"י ה- OSA  בשם: מערכות אופטיות של העתיד. בכנס השתתפו 625 נציגים; מעל 100 מצגות הוצעו ומתוכן נבחרו ארבע עבודות שהתמודדו על המקום הראשון. המתחרים היו מארה"ב, קוריאה וישראל. את הפרס הראשון קטפו צוות המורכב מהדוקטורנטים הראל חיים ושי אלמלם והסטודנט לתואר שני אייל גיל-עד, בהנחייתם של ד"ר רג'א ג'יריס, פרופ' אלכס ברונשטיין ופרופ' עמנואל מרוםמבית הספר להנדסת חשמל של הפקולטה להנדסה אוניברסיטת תל-אביב.

שי אלמן מדגים את המערכת

שי אלמלם מדגים את המערכת

 

ייצור תמונה חדה

"בצילום רגיל (תמונה בודדת ממצלמה בודדת) קיימות מגבלות רבות, ביניהן טשטוש של עצמים אשר אינם ממוקדים ('לא בפוקוס'), וכן המידע לגבי עומק האובייקטים אובד. ישנם מספר פתרונות המנסים להתגבר על מגבלות אלו, ע"י שימוש במספר מצלמות ו/או באופטיקה מורכבת, וכן בתהליכי עיבוד מורכבים. מטרת הפרויקט היא פיתוח מצלמה פשוטה בעלת יכולות משופרות, שתאפשר לייצר תמונה חדה בכל האיזורים ובכל העומקים הקיימים בסצינה ('הכל בפוקוס'), וכן לייצר מיפוי עומקים של הסצינה. ע"מ להגיע ליכולות אלו עם מערכת פשוטה, נעשה שימוש במצלמה ועדשה סטנדרטיות (מוצרי מדף), כאשר השינוי היחיד הוא תוספת של רכיב אופטי דק (בעובי של כ-100 מיקרון), אשר מקודד את התמונה בצורה ייחודית. "עיבוד מתוחכם של התמונה שצולמה מאפשר פיענוח  הקידוד ועל ידי כך אפשר ליצור תמונה חדה וכן  מפת העומקים", מסביר שי אלמלם. 

 

כאמור, המערכת הוצגה בכנס Imaging and Applied Optics של ה-Optical Society of America (OSA)  וזכתה במקום הראשון בתחרות סטודנטים שנקראה "The optical system of the Future". 

 

עבודת המחקר והפיתוח נעשתה במשותף עם הראל חיים (דוקטורנט של פרופ' מרום ופרופ' ברונשטיין, כיום בפוסט דוקטורט באוניברסיטת טורונטו). שאר חברי הצוות הם מאוניברסיטת ת"א, ביה"ס להנדסת חשמל. מימוש חומרתי של האלגוריתם בוצע ע"י אייל גיל-עד במסגרת פרויקט לתואר שני.

 

להמשך קריאה

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>