המחלקה להנדסת תעשיה של הפקולטה להנדסה מחזקת את הקשר עם התעשיה

כתב וצילם: רפי הוד

23 ספטמבר 2014

במהלך השנתיים האחרונות הרחיבה המחלקה להנדסת תעשיה את היקף הסיורים בתעשיה, סיורים שנערכים לתלמידי התואר הראשון בהנדסת תעשיה וניהול, כחלק מהדרישות במסגרת הקורסים השונים. הסיורים תוכננו ויועדולסטודנטים בקורסים: "מבוא להנדסת תעשיה וניהול" ו-"תכן מפעלים" המועברים ע"י פרופ' יוסי בוקצ'ין, "הנדסת שיטות", שמועבר ע"י פרופ' עירד בן גל והקורס "ניתוח ארועים בהנדסת תעשיה". משך כל סיור היה כארבע שעות וכלל
מפגש עם הנהלת המפעל, סיור בקווי הייצור וההרכבה וסיכום שכלל שאלות ותשובות.

בשנה"ל הקודמת השתתפו בסיורים כ- 180 סטודנטים וחברי סגל ובשנה זו הורחבו הסיורים והשתתפו בהם כ- 300 סטודנטים. הסיורים נערכו בארגונים הנחשבים מהגדולים ומהמובילים מסוגם במשק הישראלי: "טמפו משקאות", "אלקטרה תעשיות מיזוג אוויר", "הארגז תעשיות תחבורה", "נמל אשדוד" ו"חברת נמלי ישראל", המעסיקים יחדיו למעלה מ 3,000- עובדים ובעלי היקף מכירות שנתי של כ 3- מיליארד ₪. כל הנהלות הארגונים שמחו על ההזדמנות לארח ולתרום מהידע שלהם לסטודנטים וברוב המקרים הסיור כלל גם מפגש עם המנכ"ל והרצאה של מנהל המפעל.

במהלך הסיורים יכלו הסטודנטים להתרשם באופן בלתי אמצעי ממגוון הנושאים, הבעיות והמושגים הטכנולוגיים וההנדסיים בהם הם פוגשים בספסל הלימודים ואף לחוות באופן מעשי כיצד הארגון פועל במציאות היומיומית. בכל סיור ליוו את הסטודנטים, לאורך קווי התפעול, הייצור וההרכבה, מנהלים בכירים מטעם המפעל, שהסבירו את עקרונות הייצור והתפעול והרחיבו בהיבטים נוספים הקשורים לאותו קורס שבמסגרתו התקיים הסיור.

בסיום כל סיור נערך סקר בקרב המשתתפים ועל-פי ניתוח התשובות התברר כי רב הסטודנטים מצאו ערך רב בקיום הסיורים וכמעט כולם, ללא יוצא מן הכלל, למדו משהו נוסף/חדש במסגרת הסיור. חלקם אף הביעו הערכה מיוחדת לאירוח הלבבי, היחס הבלתי אמצעי והידע הרב שהועבר להם ע"י הנהלות המפעלים.

עוד נציין, כי במסגרת הקורס "ניתוח ארועים בהנדסת תעשיה", המועבר בשנה ד', קיבלו הסטודנטים ארוע ייעודי בהנדסת תעשיה וניהול קלאסית. האירוע עסק בחלק מהדילמות שהעסיקו את הארגון באותה עת בתחום העסקי, בכלל, והנדסת הייצור, בפרט. הסטודנטים התארגנו בצוותים והגישו עבודות ענייניות ואיכותיות, המצביעות על הרמה הגבוהה של בוגרי המחלקה.

בשנה"ל תשע"ד מתוכננת הרחבת הפעילות, הן ע"י קיום סיורים לקורסים נוספים, כמו: "ניהול פרוייקטים" ו-"ניתוח מערכות ייצור ומלאי" והן ע"י סיור בארגונים נוספים שכבר הביעו את הסכמתם לארח את תלמידי המחלקה להנדסת תעשיה וניהול, כמו: המרכז הלוגיסטי החדש של "טבע" שנפתח לאחרונה בשוהם, מפעל ייצור המכלולים של "אגד" ומפעל "עלית" של קונצרן "שטראוס". אם יש לכם קשרים או רעיונות לגבי סיורים במפעלים נוספים נשמח לקבלם.

* אינג' רפאל הוד, בוגר המחלקה להנדסת תעשיה בפקולטה שעסק שנים רבות בניהול יחידות להנדסת ייצור ואו"ש במשק הישראלי וכיום מרצה מס' קורסים במחלקה, יזם ומפעיל את הקשר המתחדש עם התעשיה הישראלית והסיורים.