תחרות פרס המים

שטוקהולם לנוער בישראל 2018

28 מאי 2018
תחרות פרס המים

תחרות פרס המים של שטוקהולם לנוער בישראל נערכה בחסות הפקולטה להנדסה ע"ש איבי ואלדר פליישמן באוניברסיטת תל-אביב ובתמיכת קרן המים של ג'ואיש נשיונאל פאנד ארה"ב אשר תמיכתה מוקדשת לזכרו של זאבי כהנוב ז"ל וקרן ראקל ומנואל קלצ'קי, בניהולו האקדמי של פרופ' גדעון דגן מבית הספר להנדסה מכאנית.

השנה מעל 40 פרויקטים העוסקים במקורות המים ושימורם הוגשו לתחרות. כ-100 תלמידים מ-28 בתי ספר שונים מכל רחבי הארץ ומכל המגזרים, כשרובם ניגשים לתחרות לראשונה, כתבו עבודות בשתי רמות: (1) עבודות מחקר בהיקף רחב (ברמה של 4-5 יח"ל); (2) עבודות מחקר בהיקף מצומצם (ברמה של 1-2 יח"ל). בדיקת הפרויקטים שהוגשו לתחרות נעשתה גם השנה בהתנדבות ע"י צוות מומחים ברשות המים. 

המשתתפים שעלו לשלב הגמר הוזמנו להציג את הפרויקטים בפני חברי ועדת השופטים ביום ד' 02.05.18 בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל-אביב. כל משתתף התבקש להכין פוסטר המתאר בצורה תמציתית את העבודה שביצע, להציג את עבודתו במשך כ-5 דקות ולהשיב על שאלות ועדת השיפוט. ועדת השיפוט הורכבה השנה מ:

  • ד"ר אורנה ברגרזון, משרד להגנת הסביבה (לשעבר)
  • ד"ר יוסף גוטמן, חברת מקורות
  • פרופ' גדעון דגן, יו"ר ועדת השופטים, אונ' ת"א
  • הגב' ליזה חולודובסקי, משרד הכלכלה
  • ד"ר שרית כספי-אורון, ארגון "אדם, טבע ודין"
  • מר רענן עדין, איגוד המים הישראלי
  • פרופ' אלכס פורמן, הטכניון
  • ד"ר אמיר פסטר, אונ' ת"א
  • ד"ר אירית שדה, מפמ"ר לביולוגיה, משרד החינוך

בתום סקירת הפוסטרים וראיון המועמדים, התכנסה הועדה לישיבת סיכום ולקבלת ההחלטה לגבי הזוכים בתחרות. 

 

זוכות התחרות

בסיום הטקס, חוה הרמן ושרה בורני, מבית הספר אולפנת חורב, בירושלים הוכרזו כזוכות בתחרות על עבודתן "ניטור חומרים גנוטוקסים בשלבי הטיהור השונים של מי שפכים באמצעות ביוסנסורים המבוססים על החיישן המיקרוביאלי המהונדס" בהנחיית הגב' תמר מנחמוב ובפיקוחו של פרופ' שמשון בלקין, באונ' העברית. השופטים אמרו כי בעבודה זו הוצג רעיון מדעי ייחודי, שנמצא כרגע בראשית מחקרו ויוסיף רבות למוניטין שיצרה ישראל בתחרות הבינלאומית כמדינה שמביאה את החידוש המדעי-מחקרי עתיר ידע. ייחודיות הרעיון שנמצא בחזית המחקר המדעי בתחום זיכה את הבנות לייצג ישראל בתחרות הבינלאומית בסוף אוגוסט בשבדיה. בעתיד תוכלנה חווה ושרה ליהנות ממלגת לימודים מלאה לשנה ראשונה במידה ותבחרנה ללמוד באונ' ת"א. תעודת הזכייה הוענקה להן ע"י שגריר שבדיה בישראל, מר מגנוס הלגרן, שפנה לקהל ברך על העשייה, איחל הצלחה לבנות בתחרות בשטוקהולם והבטיח לשפר (כמו קודמיו) את העברית על מנת לפנות לקהל בעתיד בשפתם. אנו מאחלים בהצלחה לבנות ולמר הלגרן.

לצד כלות הפרס, חבר השופטים החליט להעניק פרס לעבודה הטובה ביותר בקרב עבודות מחקר בהיקף רחב בתחום הטכנולוגיה והיזמות והכריזו על אוריה אבודרהם, מביה"ס אולפנית טבריה; ואלכסיי גרוסמן מביה"ס נופי גולן, בקצרין כחתני הפרס על עבודתם "טיפול ראשוני בשפכי בית בד" בהנחייתו של אבירם מויאל בתכנית פרחי מים. השופטים ציינו בהחלטתם כי הזוכים גילו ידע מעמיק בתחום עם להב של מדענים אמיתיים בעיניהם. על כן, התלמידים יקבלו פרס כספי בסך 1000 ש"ח. בעתיד יוכלו התלמידים ליהנות ממלגת לימודים של 50% לשנה ראשונה ללימודיהם במידה ויבחרו ללמוד בפקוטלטה להנדסה באונ' ת"א. תעודת הזכייה הוענקה להם ע"י מר עודד דיסטל, ראש תכניות NEWTECH, במשרד הכלכלה, אשר חיזק את דברי המברכים לפניו והדגיש כי עולם המים הוא עולם מרתק וצומח הן בפן המדעי והן הפן העסקי.

בקרב עבודות מחקר בהיקף מצומצם זכו תלמידי כתה ח' מחמד אבו גליון, עמאד אבו סריחאן, מחמד אלריאטי ומייסא אבו סריחאו מחט"ב א', תל שבע על עבודתם "טיהור מים אפורים ע"י צמחי מים" בהנחייתן של נגאח אלסייד ויסמין אלנבארי. השופטים ציינו בהחלטתם כי אמנם המחקר הינו בהיקף מצומצם, אך הוא הוצג בצורה רהוטה וברורה על כל יתרונותיו. על כן, התלמידים יחלקו ביניהם פרס בשווי 500 ש"ח, מטעם קרן קלצ'קי. תעודת הזכייה הוענקה ע"י ד"ר אירית שדה, מפמ"ר לביולוגיה במשרד החינוך, אשר אתגרה את המשתתפים במספר חידות מדעיות ותארה כמה עובדות משעשעות הנוגעות למים והזמינה את תלמידי החטיבה להמשיך את מחקרם הביולוגי ולחזור לתחרות כתלמידי תיכון עם פרויקט מקיף ומעמיק.

ציון לשבח: כמו כן, ועד השופטים החליט להעניק השנה שתי תעודות ציון לשבח. אחת לחוקר, שחיפש את הפתרון לבעיית המים במקורות ובכך הביא נקודת מבט שונה וגיוון את המיצג המרהיב של החוקרים הצעירים בעבודתו " המים בירושלים וסביבותיה בתקופת המקרא". התעודה נועדה לדרבן עוד רבים כמו איתי קופר מתיכון ראשית עירוני ח', ת"א להגיש לתחרות במחקרים בתחומי מדעי הרוח והחברה.

תעודה נוספת שהחליטו השופטים להעניק נועדה לציין מחקר שהרשים בכתיבה אקדמית, עומקו והיקפו והוא הפרויקט של מלכ מריד, מביה"ס אלבשאאר, סכנין שחקרה "חיישנים כימיים-אופטיים לזיהוי מלחים.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>