דבר הדקאן - פרופ' נעם אליעז
שלום רב,
אני גאה ונרגש לכהן כדקאן ה-11 של הפקולטה להנדסה הגדולה והמובילה בישראל. המשימות העיקריות שלנו הן קודם כל להכשיר אתכן ואתכם, דור העתיד של המהנדסות והמהנדסים, שיובילו וינהיגו את התעשיות עתירות הידע, ולהוביל את המחקר ההנדסי בארץ ובעולם. עם השנים פיתחנו מוניטין של מצוינות בהוראה ובמחקר, פרויקטים שמאופיינים ברב-תחומיות ושיתופי פעולה מרחיקי לכת עם תעשיות עתירות ידע וגופים במערכת הביטחון.
הסטודנטיות והסטודנטים שלנו, שמשתתפים בפרויקטים ייחודיים כמו תכנון ובניית סירה אוטונומית, רכב מרוץ, רחפן שמאביק גידולים חקלאיים או אינקובטור נייד לדגימת מים במקומות נידחים בעולם, הם אלה שהופכים להיות המדעניות, המדענים ואנשי המפתח בתעשיות המתקדמות בארץ ובעולם.
כיום, הפקולטה מורכבת מחמש יחידות אקדמיות: ביה"ס להנדסת חשמל, ביה"ס להנדסה מכנית, המחלקה להנדסה תעשייה, המחלקה להנדסה ביו-רפואית, והמחלקה למדע והנדסה של חומרים, שיחד נותנות מענה מקיף לכל תחומי ההנדסה. בפקולטה לומדים כ- 4700 סטודנטיות וסטודנטים, מתוכם למעלה מ- 1300 לתארים מתקדמים, ומספרם עולה בהתמדה.
תוכניות ייחודיות לסקרניות ולסקרנים
הפקולטה מציעה מגוון תוכניות לימוד לתארים ראשון, שני ושלישי, שבחלקן היא החלוצה בארץ ואפילו בעולם. בנוסף לתכניות החד-חוגיות לתואר ראשון, הקמנו מספר תוכניות בינתחומיות מיוחדות, בהן: (1) הנדסת חשמל ומדעי המחשב; (2) הנדסת חשמל ופיזיקה (תואר משולב); (3) מדעים דיגיטליים להיי-טק (מתכונת דו-חוגית תלת-שנתית, או חוג תלת-סמסטריאלי לבעלי תואר ראשון), המתמקדים בתחומי תוכנה-מחשבים ומערכות מידע; (4) הנדסה מכנית עם חטיבה בביו-מכניקה; (5) הנדסה ביו-רפואית וביולוגיה עם הדגש במדעי המוח (תואר כפול, משותף לפקולטה להנדסה, הפקולטה למדעי החיים ובי"ס סגול למדעי המוח); (6) מדע והנדסה של חומרים וכימיה (תואר כפול); (7) תוכנית הנדסה ורוח, המשלבת חטיבת לימודים הומאנית ומיועדת לקבוצת עילית של סטודנטיות וסטודנטים יצירתיים. ידע הומאני מאפשר למהנדס.ת לפרוץ את הגבולות הקוגניטיביים, לפתח פרספקטיבות חדשות ולהוביל תהליכים טכנולוגיים בדרך של יזמות, לדוגמה בתחומי הרשתות החברתיות, חכמת ההמונים ומקומו של הענן בעולם החכם.
תוכנית המצטיינים בתואר ראשון פותחת אפשרויות לימוד ומחקר נוספות לתלמידות ולתלמידים מצטיינים כבר במהלך התואר הראשון, ומעודדת אותם להמשיך את לימודיהם לתארים מתקדמים בפקולטה. תלמידי ותלמידות התוכנית נהנים ממימון של מחצית שכר הלימוד בשלוש השנים הראשונות לתואר.
בוגרות ובוגרי הפקולטה מגיעים להישגים עולמיים
לא סתם חרתנו על דגלנו את הסיסמה "אלה שמתאהבים בבעיה הם אלה שממציאים לה פתרון". בוגרות ובוגרי הפקולטה שלנו מבוקשים בכל תחומי התעשייה ומשתלבים בהצלחה רבה במגוון רחב של תפקידים בשוק הפרטי, במערכת הביטחון, במכוני מחקר ובאקדמיה. זה לא סתם שבוגרות ובוגרי אוניברסיטת תל אביב ייסדו עד היום רבע מחברות ההזנק הישראליות – הישג משמעותי ומוביל מבין כל מוסד אקדמי אחר בישראל. וגם בדירוגים בינלאומיים הבוגרות והבוגרים שלנו מככבים: אוניברסיטת תל אביב מדורגת במקום השמיני בעולם בדירוג היזמות היוקרתי של PitchBook (המוסד היחיד מחוץ לארה"ב בעשירייה הראשונה), ובמקום התשיעי בעולם במספר ובאיכות היזמים (שגייסו למעלה מ- 50 מיליון דולר לחברות הזנק), שהם בוגרי האוניברסיטה. לפקולטה להנדסה תרומה מרכזית להישגים מרשימים אלו.
ארגון בוגרי.ות הנדסה פועל בשיתוף פעולה עם הנהלת הפקולטה ומציע לבוגרות ולבוגרים רשת קשרים, מגוון פעילויות, אירועים, העשרות מקצועיות ועזרה בפיתוח קריירה.
להוביל את המחקרים הכי חדשניים
בפקולטה שלנו תוכלו להכיר וללמוד עם למעלה מ- 120 חברות וחברי סגל אקדמי בכיר, שמובילות.ים קבוצות מחקר העוסקות במגוון עצום של תחומים, כגון סייבר, בינה מלאכותית, תחבורה חכמה, מדעי הנתונים, תקשורת, אופטיקה, חיישנים למִרְשֶׁתֶת הַדְּבָרִים (Internet of Things, IoT) ביישומי איכות אוויר, בריאות, תנועה וערים חכמות, אנרגיה מתחדשת, טיפול במים, ננו-מדע וננו-טכנולוגיה, טכנולוגיות מוח-מכונה, מיקרו-מכניקה ומיקרו-זרימה, פיתוח חומרים חכמים, הדפסה בתלת-ממד (3D Printing), פיתוח טכנולוגיות למערכת הביטחון (כגון זיהוי מנהרות, הגנת מטוסים מטילים, הגנה מבנית של כטב"מים), ועוד. אתן.ם מוזמנות.ים לבקר במעבדות המחקר המתקדמות שלנו כדי להתרשם יותר מההיצע של המחקר פורץ הדרך המבוצע בפקולטה להנדסה.
ארגון עמיתי התעשייה (Industrial Affiliation Program, IAP)
יש מי שדואג לבוגרות ולבוגרים שלנו. ארגון עמיתי התעשייה אמון על הגברת שיתוף הפעולה עם עשרות חברות מכל תחומי התעשייה בארץ ובעולם כדי שהבוגרות והבוגרים של הפקולטה להנדסה יאיישו את עמדות המפתח ואת התפקידים הכי משפיעים. הארגון, שמנוהל כיום בשיתוף עם הפקולטה למדעים מדויקים (בפרט, ביה"ס למדעי המחשב), אחראי על מלגות ופרסי הצטיינות, פיתוח תוכניות לימוד משותפות, מחקרים משותפים, העברת קורסי הכשרה ייחודיים בחסות החברות, תמיכה במעבדות הוראה ומחקר ועוד.
ומה צופן לנו העתיד?
בהמשך להתפתחות ולגידול הפקולטה בשנים האחרונות, אני צופה שהפקולטה תמשיך לחתור לשיאים חדשים, לדוגמה: פיתוח שותפויות משמעותיות מקומיות ובינלאומיות עם גופי תעשייה, ממשל, ארגונים שלא למטרת רווח, מקורות פילנטרופיים וקרנות הון-סיכון להשגת פריצות דרך משמעותיות לשם קידום המדע, הטכנולוגיה, החברה והכלכלה; התאמת המחקר וההוראה לעולם המשתנה; הגדלת המעורבות החברתית, הגיוון והדגשת לימודי ההנדסה ככלי לניידות ולהעצמה חברתית; חיבור התעשייה לחזון הפקולטה והגברת שיתוף הפעולה הסינרגי עם התעשייה ומערכת הביטחון; הרחבת הבינלאומיות; הטמעת אווירה נעימה בקרב הסגל האקדמי, הסגל המנהלי והסטודנטים.
אני מזמין את כל מי שרוצה להיות חלק מהמהפכה הטכנולוגית והסביבתית שכבר נמצאת ממש כאן להצטרף למסע המלהיב הזה אתנו. דלתי פתוחה בפניכם.ן תמיד.
אני מאחל לכולנו לימודים פוריים ומו"פ פורץ דרך, מאתגרים ומהנים.
שלכם.ן,
פרופ' נעם אליעז
דֵּקָן