איך בוחרים תחום בהנדסה?
אז הבנת שלימודי הנדסה הם הדבר בשבילך ושהם יפתחו לך שער לעולם המרתק של טכנולוגיות חדשניות ולעבודה מעניינת ומכניסה בהייטק. עכשיו נשאר לך להחליט לאיזו תכנית להירשם.
כדי לעזור לכם להחליט איזה סוג של מהנדסים תרצו להיות, ריכזנו מספר נקודות חשובות על כל תכניות הלימודים שמוצעות בפקולטה. למרות שמקצועות ריאליים, כגון מתמטיקה ופיזיקה, משחקים תפקיד חשוב בכל המסלולים, עדיין יש הבדל עצום בין ההתמחויות השונות, פרויקט הגמר שתעסקו בו, ותחומי התעסוקה שיהיו פתוחים בפניכם לאחר התואר.
הנדסת חשמל ואלקטרוניקה
התחום הכי מתאים ל... מי שרוצה להבין איך עובדים לוויינים, טלפונים סלולריים, מנועים חשמליים, טלוויזיות, מחשבים אישיים וכל שאר מכשירי החשמל שהופכים את חיי היומיום שלנו לנוחים ומודרניים. מי שרוצה לקחת חלק בפיתוח טכנולוגיות העתיד כגון הדור הבא של ה-iPhone או הבינה המלאכותית שתשפר את חיי האנושות בעשורים הבאים. אם יש לכם יכולת הסתגלות לקצב המהיר והמתמיד של שינויים וחידושים טכנולוגיים – זה התחום בשבילכם.
חידושים אחרונים... חידושים טכנולוגיים ברכבים הפרטיים זה בדרך כלל דבר נפלא שהופך את החיים על הכביש ליותר נוחים ובטיחותיים, אבל ידעתם שהאקרים יכולים להשתלט על מכונית פרטית מרחוק ולהשאיר את הנהג חסר ישע? פרופסור אבישי וול מפתח מערכת שאפשר יהיה להתקין בקלות במכוניות חדשות ואשר תמנע התקפות סייבר.
איפה עובדים אחרי זה? מהנדסי אלקטרוניקה מתכננים מעגלים ומערכות, כותבים תוכנה – בעיקר למעבדים זעירים ולרכיבים אלקטרונים שניתנים לתכנות – מפתחים אלגוריתמים לביצוע פעולות שונות, ועוד. ניתן להשתלב בעבודה במגוון תעשיות הייטק אזרחיות ובטחוניות בתחומי האלקטרוניקה, התקשורת והמחשבים וכן בתעשיות מסורתיות, במוסדות ממשלתיים ומכוני מחקר. מהנדסי חשמל מועסקים גם במתקנים המפיקים חשמל ואנרגיה כמו תחנות כח ומתקנים של חברת החשמל. ניתן לעבוד גם במשרדים פרטיים לייעוץ הנדסי. יזמים רבים של חברות סטרט-אפ למדו הנדסת חשמל ואלקטרוניקה.
(בתמונה: המעבדה ללוויינות זעירה של פרופ' עופר עמרני מבית הספר להנדסת חשמל. בדיקות אחרונות בחדר הנקי ל - TAU-SAT1 - הננו-לוויין הראשון של אוניברסיטת תל אביב)
הנדסה מכנית
התחום הכי מתאים ל... מי שרוצה לבנות את הרחפן המתקדם הבא או את המכונית האוטונומית העתידית. מי שרוצה לפתח אנרגיה חלופית בשביל לשפר את החיים בכדור הארץ, או את דור הרובוטים הבא.
חידושים אחרונים... רציתם פעם ליצור חומר חדש שלא קיים בטבע והוא פרי המצאתכם בלבד? פרופ' יאיר שוקף הצליח ליצור מטה-חומר תלת-מימדי שיכול להופיע בכל צורה שאתם יכולים לדמיין, לפי הזמנה.
איפה עובדים אחרי זה? ניתן להשתלב בעבודה במפעלים תעשייתיים, חברות היי-טק ותעשיות בטחוניות העוסקים במגוון תחומים – מהנדסי מכונות מועסקים בכל מוסד גדול שבו מערכות מכניות מורכבות המצריכות טיפול ותחזוקה שוטפים.
רבים מהאתגרים ההנדסיים שאנו מתמודדים איתם כיום - לדוגמא הצרכים הביטחוניים של מדינת ישראל, ההתפתחות הכלכלית, תגלית הנפט והגז והשינוי האקלימי, מחייבים שילוב של הנדסה מכנית, על מנת לשמור על הביטחון, הסביבה וההתייעלות האנרגטית.
(בתמונה: צוות המעבדה של ד"ר אינס צוקר מבית הספר להנדסה מכנית העוסק בחומרים מתקדמים לטיפול במים, השפעות סביבתיות של שימוש בננו-חומרים, תהליכי חמצון כימי מתקדמים)
הנדסת תעשייה
התחום הכי מתאים ל... אנשים שמתעניינים ב-Big Data, מכונות והאנשים שמפעילים אותן, כיצד אפשר ללמד רגשות אנושיים לרובוטים, תורת המשחקים וכיצד כל אלה מתקשרים לכספים וכלכלה.
חידושים אחרונים... תהיתם פעם כמה חברים באמת יש לכם? ד"ר ארז שמואלי חקר את הנושא ומצא, בעזרת נתוני Big Data שבארצות הברית, דנמרק וישראל, רק חצי מהאנשים שאדם ממוצע מגדיר כחבר הם באמת החברים שלו.
איפה עובדים אחרי זה? מהנדסי תעשייה עובדים בכמעט כל הארגונים הגדולים, כולל מפעלי ייצור, נותנים שירותים, מערכת הבריאות, משרדי ממשלה, מערכת הביטחון, וכד'. הם עוזרים לארגונים לתכנן את פעולותיהם ולהשיג את מטרותיהם.
(בתמונה: מעבדת הסקרנות של ד"ר גורן גורדון מהמחלקה להנדסת תעשייה. במעבדה מנסים החוקרים להבין את בני האדם וכיצד אפשר לעודד ולטפח סקרנות).
מדע והנדסה של חומרים
התחום הכי מתאים ל... מי שרוצה להבין מה גרם לאסון הטיטניק, מדוע תכונות היהלום שונות מאלה של גרפיט למרות ששניהם עשויים מפחמן או כיצד הכפיות של אורי גלר מתכופפות מעצמן. מי שרוצה לדעת איך ליצור בטון שקוף, או מסך מחשב מנייר, או כיצד ליצור רקמות בגוף האדם מחומרים סינטטיים. אנשים שרוצים להמציא חומרים חדשים שיובילו מהפיכות טכנולוגיות וישפיעו על כל תחומי החיים.
חידושים אחרונים... כמה פעמים יצא לכם לחוות מפגש לא נעים עם מדוזה? פרופסור שחר ריכטר מצא דרך להפוך את המדוזות למשאב במקום מטרד. הוא הצליח לייצר חומר חדש ממולקולות של מדוזות, שמתכלה לאחר זמן ושיכול לחולל מהפיכה בתחום המכשור הרפואי.
איפה עובדים אחרי זה? תעשיות ביטחוניות, חברות היי-טק, תעשיות כימיה ואנרגיה (לדוגמה כימיקלים לישראל, חברת החשמל, טמבור). תעשייה כבדה (לדוגמה מפעלי מתכת חניתה, יציקות מתכת, מפעלי מלט), יצרניות שתלים, חברות תרופות וחברות טיפול במים.
אתר המחלקה למדע והנדסה של חומרים >>
(בתמונה: המעבדה לביו-חומרים וקורוזיה של פרופ' נעם אליעז מבית הספר למדע והנדסה של חומרים)
הנדסה ביו-רפואית
התחום הכי מתאים ל... לכל מי שמתעניין בשאלה כיצד עובד גוף האדם, איך מתכננים מכשור רפואי לטובת עולם טוב יותר או איך מייצרים לב מלאכותי. אנשים שתמיד התעניינו ברפואה, אבל רוצים לשלב את התחום עם הנדסה, טכנולוגיות מתפתחות ויצירת מוצרים שיעזרו לשמור ולשפר את הבריאות של אנשים בעולם.
חידושים אחרונים... מכירים מישהו צמחוני או טבעוני? פרופסור עמית גפן מהמחלקה להנדסה ביו רפואית עובד על פיתוח בשר מתורבת, שיאפשר לנו ליהנות מהטעם המוכר בלי הצורך בבתי מטבחיים.
איפה עובדים אחרי זה? במגוון מעבדות, חברות של מכשור רפואי, חברות המתעסקות בעיבוד תמונה רפואית (למשל מכשירי דימות), אפליקציות הקשורות לבריאות וניטור גופני ועוד. כמו כן, בוגרים רבים ייסדו מיזמים משלהם עם רעיונות מקוריים שצמחו מתוך לימודיהם.
אתר המחלקה להנדסה ביו-רפואית >>
(בתמונה: ד"ר בן מעוז המפתח במעבדה שלו טכנולוגיה חדשנית "איבר על שבב" היכולה לדמות פעילות איברים בודדים ואף את פעולתן של מערכות שלמות בגוף האדם).
מדעים דיגיטליים להיי-טק
התחום הכי מתאים ל... למי שמחפש מגוון וכמעט כל שילוב אפשרי בלימודים כמו ניהול, כלכלה, חשבונאות, פסיכולוגיה, ביולוגיה, משפטים, פילוסופיה, תקשורת, בלשנות, היסטוריה, מזרח תיכון, לימודי מזרח אסיה, מוזיקה ואמנות. תחום מדעים דיגיטליים להיי-טק מתאים למי שלא בטוח.ה מה בדיוק רוצה לעשות בסיום הלימודים, אבל יודע.ת שתואר מדעי פרקטי ואיכותי מהווה כרטיס כניסה לתעשייה. תוכנית הלימודים מבוססת על מתכונת דו-חוגית תלת-שנתית או כחוג לאחר תואר לבעלי תואר ראשון, שיכולים לסיים את לימודיהם בתוך שלושה סמסטרים.
חידושים אחרונים... איך נזכור לחטא את הטלפון לפני שנוגעים בפנים? איך נזכור לשטוף ידיים לאחר שיחות זום בנייד? איך נזכור לנקות את הנייד לאחר קניות בסופר? זה לא קל, אבל זה בהחלט אפשרי עם האפליקציה החדשה Clean Me שפיתחה דניז בישבסקי, סטודנטית לתואר ראשון במדעים להייטק וניהול. התואר מדעים להייטק מעניק כלים פרקטים טכנולוגים ומאפשר לשלב איתו חוג נוסף כמעט מכל תחום, דניז בחרה ניהול. הוא מעודד התפתחות ויזמות טכנולוגית וכעת היא עובדת על עוד מספר אפליקציות שימושיות.
איפה עובדים אחרי זה?... במגוון תפקידים בעולם ההיי-טק: מנהלות פרויקטים, מנהלי מוצר, דאטה אנליסטים, מתכנתות ומתכנתים ברמות שונות. תוכנית מדעים דיגיטליים להיי-טק פונה אל הקהל שמעוניין להשתלב בסקאלת התפקידים הזו ועוד.
אתר התוכנית מדעים דיגיטליים להיי-טק >>
(בתמונה: אפליקציית Clean Me)
רוצים לקרוא עוד על תחומי הלימודים השונים בהנדסה? תוכלו למצוא עוד מידע ב"תוכניות הלימוד שלנו".