לראשונה בישראל - קורס "תחבורה חכמה" לתלמידי חטיבה ותיכון

במסגרת תכנית דה-וינצ'י של אוניברסיטת תל אביב לנוער - נוער שוחר מדע.

29 נובמבר 2020
קורס תחבורה חכמה

מכון שלמה שמלצר לתחבורה חכמה, בהובלתה של ד"ר עלית אופנהיים פיתח לראשונה בישראל קורס לתלמידי כיתות ח'-ט' מצטיינים במסגרת תכנית דה-וינצ'י של אוניברסיטת תל אביב לנוער - נוער שוחר מדע.

תכנית דה-וינצ'י היא תכנית העשרה חדשנית ברוחו ובהשראתו של דה וינצ'י. תכנית מצוינות רב-תחומית לתלמידי ח'-ט', המאפשרת חשיפה לתחומי מדע מגוונים. השנה, בנוסף להשתתפות התלמידים בשני קורסים הנוגעים בהתפתחות העולם הטכנולוגי - מדעי העכשווי, הם יחשפו למגוון תכנים מתחומי ההנדסה, טכנולוגיה, בינה מלאכותית וסייבר במסגרת חטיבת ידע בנושא של תחבורה חכמה. על כן פותח הקורס ע"י מכון שלמה שמלצר לתחבורה חכמה.

הקורס כולל 12 מפגשים שבועיים של שעה וחצי, החל מ- 2 בדצמבר 2020 .המרצים הינם נציגים בכירים מהתעשייה  והממשל ואנשי אקדמיה, ביניהם גם גולן בן דור - דוקטורנט מהחוג לגאוגרפיה ומלגאי של מכון שלמה שמלצר לתחבורה חכמה.

בקורס ילמדו התלמידים על מרכיבי מהפכת התחבורה החכמה, מה קיים ומה עדיין בפיתוח? מה הם האתגרים וההזדמנויות באופן כללי וגם לאור הקורונה?

המסע למהפכה התעשייתית הרביעית

אחת ממטרות הקורס היא להסביר לדור הצעיר כי אנחנו נמצאים בעיצומה של מהפכה תעשייתית רביעית, המשפיעה על חיינו ומתאפיינת בשילוב של טכנולוגיות - חיבור העולם הפיזי, הביולוגי והדיגיטלי.

החזון של מהפכת התחבורה החכמה הוא לשפר את הבטיחות בדרכים, לצמצם את הגודש בכבישים, לשמור על איכות הסביבה ולוודא נגישות לאוכלוסיות מוגבלות. ניתן לעשות זאת ע"י מעבר לכלי רכב חשמליים או שמונעים באמצעות מקורות אנרגיה חליפיים; שימוש בכלי רכב המצוידים במצלמות וחיישנים, ברמות שונות של אוטומציה, וקישוריות בין כלי הרכב, תשתיות התחבורה, ומשתמשי הדרך השונים; ושינוי תפיסה, מעבר לצריכת "ניידות כשירות" (Mobility as a Service) כלומר, מעבר ממקום למקום על פי דרישה, באמצעי תחבורה ובמודלים שונים של שימוש, תוך שקיפות באמצעי התשלום וסנכרון בלוחות הזמנים. שינוי זה ישפיע גם על תפיסת הבעלות על הרכב (מעבר מבעלות מפרטית לשיתופית) וכשכלי הרכב יהיו אוטונומיים מי בכלל יצטרך רישיון נהיגה?

מכון שלמה שמלצר הוקם במטרה לקדם מחקר יישומי ולעודד שיתופי פעולה בין האקדמיה לתעשיה ולממשל בתחום התחבורה החכמה. המכון מקיים ארועים וכנסים מקצועיים בנושאים שונים ומעניק מלגות ומענקי מחקר לתלמידי מחקר ולחוקרים באוניברסיטת תל אביב. הנהלת המכון רואה חשיבות רבה בהקניית הידע בתחום התחבורה החכמה לקהל הרחב, ומאמינה שיש לחשוף גם בני נוער למהפיכת התחבורה החכמה מאחר והיא משפיעה על חיינו בין אם אנחנו נהגים, נוסעים או הולכי רגל.

מעבר להתמודדות עם חסמים טכנולוגיים ורגולטוריים יש חשיבות רבה להבנת האתגר הפסיכולוגי בהטמעת חדשנות בעולם הזה. קורס מסוג זה עשוי לסייע בגירוי הסקרנות של הצעירים לעסוק בעתיד במחקר בתחום וכן לתמוך באמון וקבלה של הטכנולוגיה על ידי המשתמשים בעתיד.