יש חשמל באוויר

אירוע פרוייקטי הגמר של בית-ספר להנדסת חשמל 2018

21 יוני 2018
אירוע פרוייקטי הגמר

בתאריך ה 12.6 התכנסו הסטודנטים מבית הספר להנדסת חשמל להצגת פרוייקטי הגמר שלהם. הסטודנטים הביאו לידי ביטוי את היכולות ההנדסיות אשר רכשו במהלך לימודיהם בפקולטה להנדסה של אוניברסיטת תל-אביב. המוטיבציה לפרויקטים השונים נבעה מתוך ההבנה בצורך וחוסר אמיתי שקיים סביבם ותשוקה להבאת הפיתרון היצירתי ביותר.

בארוע נכחו פרופ' יוסי רוזנוקס, דיקאן הפקולטה להנדסה, פרופ' מרק שטייף, ראש ביה"ס להנדסת חשמל, ד"ר עפר עמרני, אחראי אקדמי על הפרויקטים בהנדסת חשמל, ויעקב פיינגלרנט, מהנדס ראשי ומארגן הארוע.  מר ינון ברכה, מנכ"ל PrimeSense לשעבר, העביר הרצאה מרתקת בנושא: "המהנדס/ת בעולם העתיד", מה בעצם מצפים ממהנדסים על מנת להצליח בעבודתם בעולם העתידי (שהוא למעשה כבר כאן) שבו קצב השינוי הולך וגדל. בסיום הארוע השופטים הכריזו על שלושת הפרוייקטים הזוכים:

 

מקום ראשון - Develop a Novel Human-Computer Interaction System

ליעד לוי, דניאל טומה - הנדסת חשמל, שנה ד', בהנחיית ד"ר ג'ייסון פרידמן וד"ר קונסנטין סונקין

מטרת המוצר היא לשמש בשיקום ילדים עם לקויות מוטוריות ואנשים עם פציעה בעמוד השדרה העליון. בעיקרון הפציינט לובש חיישני תאוצה על כתפיו, המידע נשלח למחשב קטן שמעבד את המידע ומחליט איזו תנועה בוצעה, ולבסוף נשלחת פקודה לרובוט שיכול לנסוע (גם שמאלה או ימינה) ולהזיז את ידיו. כך ניתן לשלב משחק מהנה בתהליך השיקום. הפרוייקט בוצע בשיתוף עם Brainboost של בית הספר סגול למדעי המוח.

השראה: חיפשנו פרוייקט בתחום של עיבוד אותות ובחרנו בפרוייקט הזה כי ראינו שהוא יכול לעזור לאנשים. עניין אותנו השלב הבא בפיתוח המוצר – המוצר ישולב עם מדידת פעילות מוחית כך שיוכל לעזור גם לאנשים ללא שום יכולת תנועה.

 

מקום שני - Autonomous Nano-Drones Indoor Navigation System Based On Motion Capture Positioning Control 

יותם גני ואוראל בן ישי,  הנדסת חשמל ומדעי המחשב, שנה ד', בהנחיית יהונתן מנדל

המערכת שפותחה מאפשרת בקרת תנועה וניווט אוטונומיים בחלל סגור עבור קבוצה ("Swarm") של רחפנים זעירים, בהתבסס על מערכת עקיבת מיקום. המערכת מורכבת מרכיב תוכנה מרכזי שפותח ורץ בסביבת ROS (ר"ת Robotic Operating System), רחפנים זעירים (Nano-Drones) מסוג "CrazyFlie" שפותחו בסביבת Open-Source, ומערכת עקיבה סגורה מסוג "OptiTrack" המבוססת על 6 מצלמות IR ותוכנת עקיבה. בהיבט המחקרי, המערכת תהווה תשתית ופלטפורמה לפיתוח ומחקר בתחום אלגוריתמי תנועה מתקדמים לרחפנים, ובהיבט היישומי, מערכת שכזו יכולה לאפשר פתרונות רבים לצרכי ניווט אוטונומי במרחב סגור, כמו למשל, ביצוע ניהול מלאי אוטונומי במרכזים לוגיסטיים ומחסנים גדולים. תוצרי הפרויקט כללו טיסה אוטונומית ומדויקת של Swarm של רחפנים במרחב, כולל אפליקציות מתקדמות כמו עקיבת רחפן אחרי מטרה, מניעת התנגשויות ועקיבה אחר מסלול חלק. 

 

מקום שלישי - Biosensors

Junyi Zhou ו Liang Ma, הנדסת חשמל מהתכנית הבינלאומית, בהנחיית פרופ' יוסי שחם

זהו פרוייקט מחקרי, כחלק ממאמץ מחקרי גדול יותר לחקור את הסיכויים של סוגים חדשים של biosensors. מהנדסים לתואר ראשון המשתתפים בפרויקט התבקשו לסייע לחוקרים לחקור נושאים שונים של חומרים מובנים המוליכים למחצה התקנים כגון: מתכת / מבודדים / סיליקון. אמנם יש הרבה בדיקות קשורות, למשל זווית המגע, אליפסומטריה, מיקרוסקופ כוח אטומי, ספקטרוסקופית רנטגן פוטו-אלקטריקאית. מסלול זה מתמקד במבחני החשמל ומחולק לשני חלקים אינטגרטיביים, אחד מהם ספקטרוסקופית עכבה אלקטרוכימית (EIS) על הדגימות תצהיר מונולייר עצמי  / סיליקון מוכן, השני להיות בדיקות התקנים מוליכים למחצה עם מודל Keithley 4200-SCS Analyzer. 

השראה: ההשראה נובעת מהזיהוי של הצורך בפיתוח שיטת בדיקה לניטור תצהיר מונולייר עצמי (SAM) דרך יעילה וזולה יותר. לא רק למטרות מחקר, אלא גם עבור העולם התעשייתי.
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>