צוות מפא"ת בסיור מעבדות של פרופ' אליעז מהמחלקה למדע והנדסה של חומרים

01 יולי 2021
ביקור מפא"ת באוניברסיטת תל אביב
ביקור מפא"ת במרכז ההדפסה החדש

בתאריך 22 ביוני 2021 ביקרה באוניברסיטת תל אביב משלחת של המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) בהובלת ד"ר דניאל גולד, ראש מפא"ת ובוגר הפקולטה להנדסה. נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' אריאל פורת, הוביל את הביקור.

כחלק מהביקור באוניברסיטה ולבקשת המשלחת, נפגשו האורחים עם מייסד המחלקה למדע והנדסה של חומרים, פרופ' נעם אליעז.

תחילה ביקרו במרכז ההדפסה האוניברסיטאי החדש, יחיד מסוגו בישראל, שפרופ' אליעז מוביל את הקמתו במימון ניכר של מערכת הביטחון (כ- 1.7 מיליון דולר, נכון להיום). מדובר בטכנולוגיית הדפסה של מתכות, חומרים קרמיים, חומרים מרוכבים וחומרים מדורגי הרכב ומבנה בטכנולוגיית Directed Energy Deposition (DED), שמובאת לראשונה לישראל. הטכנולוגיה מאפשרת הדפסת חלקים גדולים מלאים, תיקונים, ציפויים או הוספה מקומית של פיצ'רים, על מצעים שלא חייבים להיות שטוחים, בקצבים מהירים יחסית, ועם תכונות מכאניות אטרקטיביות.

בהמשך הגיעו למעבדת המחקר של פרופ' אליעז, "המעבדה לביו-חומרים וקורוזיה", בה חוקרות וחוקרי המעבדה הציגו בפני חברי המשלחת מחקרים שונים של קבוצת המחקר. "פיתוחים שונים שמקורם במעבדה שלי נמצאים בשירות זרועות הביטחון. לדוגמא, במעבדה אפיינו ופיתחנו חומרים לסביבת חלל בשיתוף פעולה עם תחום סביבת חלל בממ"ג שורק. פיתחנו ציפויי רניום אלקטרוכימיים לסביבות קיצון, פיתחנו יכולת ניטור בלאי במנועי כלים מוטסים עם חוג שמן פתוח באמצעות טכנולוגיית פרוגרפיה, פיתחנו יכולות הדפסה אלקטרוכימית ברזולוציה תת-מיקרונית, חקרנו סידוק על הסיפון של סטי"לים ועוד", מספר פרופ' אליעז.

דוד אליהו

בתמונה: דוד אליהו, שביצע מאסטר בהנחיית פרופ' אליעז במימון מפא"ת, מציג את טכנולוגיית ההדפסה האלקטרוכימית שפותחה במעבדה במסגרת המאסטר שלו.

פרופ' אליעז, רס"ן במילואים בתחום חומרים של חיל-האוויר. שני פרויקטים להם תרם משמעותית נבחרו בשנת 2010 כבעלי ההשפעה השנייה והשלישית בחשיבותם על תחום חומרים בחיל האוויר ב- 60 שנות קיומו דאז. אחוז ניכר מהסטודנטיות והסטודנטים שלו לתארים מתקדמים ביצעו מחקר תוך כדי שירות זרועות הביטחון. סטודנטים מהקבוצה זכו (עם או ללא קשר ישיר למחקר בהנחייתו) בפרס ביטחון ישראל (פעמיים), פרס הרמטכ"ל, פרס הוועדה לאנרגיה אטומית ועוד.

פרופ' נעם אליעז

בתמונה: פרופ' אריאל פורת וד"ר דניאל גולד מקבלים סקירה של פעילות המחקר ופיתוח במעבדה לביו-חומרים וקורוזיה