לכבוד יום האישה הבינלאומי אוניברסיטת תל אביב מעניקה במה לחוקרות מעוררות השראה

ד"ר בת אל פנחסיק מפתחת מערכות מים ביומימטיות, מערכות המחקות פתרונות של חיות מדבריות לבעיית המים.

03 מרץ 2020
ד"ר בת אל פנחסיק

לכבוד יום האישה הבינלאומי המתקיים כמידי שנה ב-8 במרץ, אוניברסיטת תל אביב נותנת במה לחוקרות מוכשרות ומעוררות השראה. כל השבוע הרשתות החברתיות של האוניברסיטה יתנו להן את הבמה, בסטוריז בחשבון האינסטגרם telavivuni ובחשבון הפייסבוק tau2go, בהאשטג tau_wmn#. השבוע הזרקור מופנה לד"ר בת אל פנחסיק מבית הספר להנדסה מכנית מהפקולטה להנדסה אוניברסיטת תל-אביב.

ד"ר פנחסיק הוקסמה מהדרכים היצירתיות של החיפושיות והלטאות לנצל את המים שבסביבתן, והיום היא מפתחת מערכות ביומימטיות, המחקות פתרונות של חיות מדבריות לבעיית המים. "חרקים ולטאות שחיים באזורים בהם אין נגישות למים צריכים לאסוף אותם ממקורות אחרים, למשל מהאוויר ומערפילי בוקר", מסבירה ד"ר פנחסיק. "בשעות בהן הטמפרטורות נמוכות יותר, כשיש רוח והלחות באוויר גבוהה יותר – האוויר מתעבה על גופן. האבולוציה דאגה להן ל'משטחים חכמים', שמשנעים בצורה ספונטנית את המים שהתאספו כטיפות ישירות אל פיהן".

ללטאת ה-Lizard Texas horned למשל, יש תעלות תלת ממדיות על הגב שמשמשות כ'מוביל הארצי האישי' שלה. אצל החיפושית הנמיבית (Namib Beatle) רוב הגוף הוא הידרופובי (דוחה מים), אולם מפוזרות עליו בליטות מיקרו-מטריות הידרופיליות (מושכות מים), שמרכזות את הטיפות במקומות מוגדרים, ומגלגלות אותן ישירות לפה של החיפושית. "השאיפה שלנו היא להגדיר את החוקים שהופכים מערכות כאלו ליעילות, לפתח חומרים חכמים בדומה לאלו שיש לחיפושיות, ולהשתמש בטכנולוגיות הדפסת תלת ממד מתקדמות, כדי לבנות מערכות שיוכלו לשנות חיים באזורים שבהם אין נגישות למים", אומרת ד"ר פנחסיק.

מסתבר שישנם מקומות רבים בעולם בהם קיימת הבעיה, ועד כמה שזה נשמע מפתיע, לא מדובר רק במדינות מדבריות. "אפילו באירופה, שעשירה מאוד במים, יש מקומות שבהם אין עדיין מערכות שמשנעות אותם לכל מקום", היא מסבירה וממשיכה: "אחת הבעיות היא שרוב המערכות הקיימות היום לא מתבססות על חומרים חכמים, והכמויות שהן מצליחות לאסוף בזמן נתון קטנות. את זה אנחנו רוצים לשפר. בניית נקודות איסוף מים מקומיות ויעילות בעלות נמוכה תשתלם מאוד".