סיפורו של שבב - חברת אינטל

בואו להיות חלק מתעשיית השבבים שמשנה את החיים של כולנו והפעם הכירו את מיקי מחברת אינטל

14 מרץ 2022
הכירו את מיקי מחברת אינטל

בשנים האחרונות האקדמיה והתעשייה משלבות ידיים לקידום תחום ה-VLSI, שכידוע הפך לשוק מבוקש ביותר הלוקה במצוקה קשה של כוח אדם. פיתוח רכיב VLSI מצריך ידע רב בתחומים רבים שרובם קשור לתחומי ההנדסה, ובכלל זה ידע בתכנון אלקטרוני של מעגלים, במדע החומרים, בתכנות ואלגוריתמים, בהנדסת תהליך ובהנדסת ייצור, ולכן דרוש מאמץ רוחבי בכדי להיות שחקן משפיע בתחום. מדינת ישראל מהווה שחקנית חשובה ביכולות של פיתוח שבבים מתקדמים, ולכן חברות חשובות ומובילות מרחיבות את תחום פעילותן בארץ ומגייסות באופן נרחב עובדים.ות בעלי הכשרה רלוונטית. התחזיות מראות שהדרישה לאנשי מקצוע בשוק רק תלך ותגדל.

בואו נחזור לרגע כמה צעדים אחורה... מה זה בכלל VLSI?

VLSI (Very Large Scale Integration) הוא תהליך מרכזי בתעשיית האלקטרוניקה של שילוב מספר רב של רכיבים אלקטרוניים ממוזערים ליצירת מעגל משולב של רכיבים רבים. השימוש במונח VLSI הפך לשכיח מאד ונועד לתאר את כל תחום פיתוח השבבים בצד שמות כמו מוליכים למחצה ושבבים. דוגמה נפוצה להתקן  VLSI הוא מעבד מיקרו מחשב בו ישנם מיליארדי טרנזיסטורים. רכיבי ה-VLSI מהווים את הליבה של כול מערכת אלקטרונית, לרבות מחשוב, בקרה, תקשורת ועוד.

פרופ' דוד מנדלוביץ סגן דקאן בפקולטה להנדסה אומר כי מדינות רבות ובראשן ארה"ב וסין רואות בתחום השבבים, הן בפיתוח והן בייצור, נכס אסטרטגי וכלכלי של המדינה. הן משקיעות הון עתק בפיתוח התעשייה לרבות הכשרת כוח אדם, אמצעי ייצור ותעשייה תומכת. כיום מדינת ישראל לצד עמק הסיליקון, היא גיאוגרפיה מובילה ביכולות של פיתוח שבבים מתקדמים בתחום המעבדים, הבינה המלאכותית, תקשורת המחשבים, רכבים אוטונומיים, טלפונים חכמים ועוד. בכורה זו נקנתה במאמץ רב לאורך שנים רבות ונדרש מאמץ ניכר כדי לשמרה. אסור לאבד את ההובלה בתחום קריטי זה. פיתוח של רכיב VLSI מצריך ידע רב בתחומים רבים שרובם קשור לתחומי ההנדסה, ובכלל זה ידע בתכנון אלקטרוני של מעגלים, במדע החומרים, בתכנות ואלגוריתמים, בהנדסת תהליך ובהנדסת ייצור, ולכן דרוש מאמץ רוחבי בכדי להיות שחקן משפיע בתחום. הכשרת כוח אדם איכותי לצד מחקר פורץ דרך מהווים את המפתח לפיתוח התחום, ושיתוף פעולה בין האקדמיה בארץ לצד חברות מובילות בתעשייה יוביל להצלחה המרבית.

יצאנו לשמוע מהאנשים שעוסקים בתחום, מדוע שווה לסטודנטים ולסטודנטיות שלנו לבחור דווקא בנתיב זה.

הכירו את מיקי שחר

מיקי מנהל קבוצת DFX שאחראית על כלל פתרונות ה-DFT וה-DFD בקבוצת פיתוח המעבדים למחשבים אישיים (ניידים, שולחניים, וכדומה) בחברת אינטל. נשוי ואב לשלוש בנות ולדבריו הוא מאד אוהב את העבודה, האנשים, הטכנולוגיה והאתגרים הטכניים בתחום. מחוץ לשעות העבודה הוא אוהב את כל סוגי הספורט שכוללים כדור ובעיקר כדורסל וגם חובב סקי.

תספר לנו על תפקידך באינטל

כיום אני מנהל את קבוצת ה-DFX בארגון, קבוצה גדולה יחסית שמונה עשרות אנשים. הקבוצה אחראית על תכנון ויישום של חומרה שמטרתה בדיקת הרכיב במעבדה לאחר הייצור, הן בהיבט של סינון כשלים (defects) שקשורים לייצור, והן בהיבט של באגים לוגיים אשר לא נמצאו לפני הייצור. קבוצת ה-DFX מתאפיינת בייחודיותה לנוכח הרמה המקצועית הגבוהה שנדרשת בכמה דיסציפלינות בתחום ה-VLSI, התחום משלב:  logic design, pre Si. Validation/verification, physical design ו- post Si debug.

ובקצרה על חברת אינטל

אינטל היא חברה ותיקה בארגון עמיתי התעשייה ושותפה משמעותית של אוניברסיטת תל אביב.  לאינטל ולארגון עמיתי התעשייה שיתופי הפעולה רבים כגון אירועי גיוס ורווחה, ימי זרקור, פרויקטי גמר, מלגות למצטיינים.ות, הרצאות אורח טכנולוגיות ועוד.

חברת אינטל שהוקמה בשנת 1968 בקליפורניה, היא חברת טכנולוגיה מובילה שפלטפורמות המחשוב שלה מניעות את ההתקנים והתשתיות של עולם הדאטה, החל ממחשבים אישיים, דרך הענן וציוד התקשורת וכלה במרכזי נתונים ומספקות הגנה למערכות מידע ארגוניות וממשלתיות.

איך הגעת לתחום?

למדתי במסלול המשולב של הנדסת חשמל ומדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב. מאז ומעולם התעניינתי בעולם המחשבים, תכנות וכדומה, כך שללמוד את המקצוע באוניברסיטה היה טבעי למדיי. התחום נמצא בפיתוח מתמיד, דברים שהיום נראים טריוויאליים, היו קיימים רק במוחם הקודח של מעטים לפני זמן קצר. תחומים כמו deep learning ו- artificial intelligence קיבלו דחיפה רצינית, ואני צופה שתחומים נוספים יאיצו בשנים הקרובות. הדרישה לכוח מחשוב, בין אם אצל משתמש הקצה או בענן, רק עולה עם התפתחות השימושים ומביאות עוד ועוד חדשנות בתחום.

שתף בטיפ עבור הסטודנטים והסטודנטיות שלנו

הטיפ הכי גדול שאני יכול לתת לבוגרים עתידיים הוא לעולם לא להפסיק ללמוד, ופיתוח היכולת ללמידה עצמאית. התחום כה רחב, שאין לימודים שיכולים להכין אותך באופן המיטבי לעולם האמתי. לכן העבודה דורשת מהמהנדס יכולת למידה של נושאים חדשים, לרוב על ידי קריאת חומרים מקצועיים, ויישומם בשטח בעבודה היומיומית. כמו כן זהו תחום מרתק שתמיד אפשר ללמוד בו משהו חדש.

שתף בפיתוח או מוצר משמעותי שלקחת חלק ביצירתו

לאחרונה הייתי שותף ביצירה של המעבד החדש Alderlake. זהו מעבד פורץ דרך ויוצא דופן, שלא בכדי זכה בתואר “Best CPU for gaming 2021” של Tom’s Hardware. במשך כל שלבי התכנון והביצוע של המעבד הזה ידענו שאנחנו יוצרים משהו מיוחד, וכשהתוצאות הגיעו זה היה מרגש ביותר.

לקראת אירוע VLSI שיתקיים בפקולטה להנדסה ב-22.3.22, מדוע לדעתך כדאי להתמקצע בתחום?
1. אתחיל בתשובה רצינית שעניינה בהיבט טכנולוגי. זה ה-תחום לכל מי שמחפש אתגר מקצועי, לעבוד בקדמת הטכנולוגיה על הדברים הבאים שיעצבו את העתיד. בתחום הזה זו לא קלישאה לומר שאנחנו עובדים היום על הטכנולוגיה של מחר.
תשובה שקשורה לרווחת העובד

2. רווחת העובד - אמנם העבודה היא מאד תובענית, אך היא גם מאד מתאימה לרווחת העובד בעת החדשה. אינני מתייחס לאירועים נוצצים, אלא ליכולת לשלב עבודה מהבית כחלק אינטגרלי משבוע העבודה, לגמישות המתאפשרת בשעות העבודה, לחופשים, לחופשת לידה לנשים וגברים ועוד. קיימת השקעה רבה בתחום מתוך אמונה שעובד שטוב לו הינו מקצועי ופרודוקטיבי יותר.
3. ובכן... מספרים שגם השכר לא רע... 

רוצים.ות לשמוע עוד על אחד התחומים החמים בתעשייה?

ארגון עמיתי התעשייה והפקולטה להנדסה מזמינים את הסטודנטים.ות שלנו להיפגש עם שותפינו מהתעשייה ביום האוריינטציה ל-VLSI שיתקיים ב22.3.22 ולשמוע את כל המידע החיוני כדי שתתחילו לבנות את הנתיב התעסוקתי שלכם כבר היום.

לפרטים נוספים אודות האירוע 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>