הבלוגרית לחינוך פיננסי עומדת לשפר את מערך איסוף תרומות המזון לנזקקים והפצתן באופן הוגן

הכירו את גל נריה, דוקטורנטית במחלקה להנדסת תעשייה

19 אפריל 2021
גל נריה
גל נריה

גל נריה היא בוגרת תואר הראשון והשני בהצטיינות יתרה במסלול הישיר לתואר שני בהנדסת תעשייה. לאחר טיול של כמעט חצי שנה לבד בדרום אמריקה היא חזרה למחלקה להנדסת תעשייה מיד עם בוא הקורונה להתחיל את הדוקטורט. במקביל היא מתרגלת כבר ארבע שנים בקורסים של סטודנטים מהתואר הראשון בהנדסת תעשייה.

 

מחקר בתחום "הצלת מזון"

את התזה שלה בתחום "הצלת מזון" עשתה במהלך התואר השני בהנחייתה של פרופ' מיכל צור. המחקר עסק באיסוף של תרומות מזון והפצתן לעמותות הומניטריות, בעיה שהפכה נפוצה יותר באופן משמעותי בשנים האחרונות. "הבעיה שחקרנו מתמקדת באתגרים הלוגיסטיים של בנק מזון, שמשתמש ברכבים בעלי קיבולת מוגבלת על בסיס יומיומי. זאת כדי לאסוף תרומות מזון (שיש להעביר מיידית מטעמי איכות וטריות) מספקים בתעשיית המזון, ולחלק אותן לעמותות שמשרתות נזקקים. הפעילות הזו נעשית תחת מגבלת זמן נסיעה כולל ותנאי אי ודאות שקשורים בגדלי התרומות שיש לספקים השונים להציע (אם בכלל), מידע שמגיע באופן הדרגתי לאורך היום" מסבירה גל. 

 

בנק המזון צריך לבצע שני סוגי החלטות שתלויים זה בזה: המסלול של הרכב שנקבע בצורה דינמית ומהירה בהתאם למידע שמתקבל במהלך היום מספקים שמודיעים שיש להם תרומה בגודל מסוים (כלומר לאחר כל אתר שמבקרים יש להחליט לאן לנסוע כעת, החלטה שתשפיע על המקומות שאליהם ניתן להגיע עד סוף היום ולפיכך גם על האיסוף והחלוקה). ההחלטה השנייה שעליו לבצע היא כמה לתת לכל עמותה אליה הוא מגיע. בשל מחסור במשאבים (מעט רכבים וזמן מוגבל לנסיעה לנהג הקבוע בחוק), אי אפשר להגיע לכל העמותות וגם אי אפשר לאסוף תרומות מכל מי שיש לו. הקושי בבעיה עולה מכיוון שאיננו יודעים מראש לאילו ספקים יישארו עודפי מזון לתרום ובאיזה כמויות.

 

חלוקת מזון הוגנת

מעל לכל זה, המטרה היא לאסוף ולחלק כמה שיותר מזון, באופן הוגן בין העמותות. לא מספיק לאסוף הרבה מזון אם כולו יחולק למעט אנשים, חשוב גם להגיע להרבה אנשים. ההוגנות מסבכת את הבעיה מבחינה חישובית, משום שהערך שמשיגים בסופו של דבר תלוי בכל ההחלטות שלנו ולכן קשה להעריך בזמן אמת את טיב ההחלטה, למשל, איך יודעים מה התועלת מלתת לעמותה מסוימת כמות x ולעומת כמות y?

"מכיוון שהבעיה מאוד מורכבת (אפילו בשביל מחשב חזק) פיתחנו שיטה היוריסטית (מהירה) שמשתמשת ביישום חדשני של תכנות דינמי מקורב ובחנו את הפתרונות שהיא משיגה בניסוי נומרי אל מול שיטות אחרות. תוצאות הניסוי מאשרות שההיריסטיקה שפיתחנו מביאה לפתרונות שבממוצע טובים יותר בכ- 20% מהפתרונות שמתקבלים מהשיטות הנאיביות" מסבירה גל.

 

בעיות שבהן יש לקבל החלטות מהירות בתנאי אי ודאות

במחקר בתואר השלישי של גל, בהנחייתה של פרופ' מיכל צורשבחלקו מומן ע"י מכון שלמה שמלצר לתחבורה חכמה, הן בעצם מרחיבות את עבודת התואר השני לחקר כללי של בעיות שבהן יש לקבל החלטות מהירות בתנאי אי ודאות במיוחד בהקשר של קביעת מסלולים והקצאת משאבים. מה שקורה בפועל בבעיות כאלו, הוא שמקבלי ההחלטות אינם לוקחים בחשבון מידע קיים לגבי העתיד כשהם בוחרים פעולה. המודלים שהן מציעות באים לסייע לקבל החלטות טובות יותר שכן לוקחות בחשבון תרחישים שונים שיכולים לקרות. בעיות כאלו יכולות להיות מתן סיוע לאוכלוסייה שנפגעה מאסון פתאומי כמו רעידת אדמה כאשר יש אי ודאות לגבי כמה שורדים יש בכל מקום ומה מצבם; או כפי שכולנו חוזים בימים אלה, לוגיסטיקה של חיסונים – איך לחלק את החיסונים בין המיקומים השונים כשאנחנו לא יודעים כמה יגיעו להתחסן בכל נקודה ומנגד חיסונים שלא נשתמש בהם בזמן ייזרקו לפח.

 

ואיך הבלוג של גל נכנס למשוואה?

"את הבלוג שלי, בתשואה מתמדת, פתחתי לפני מספר חודשים, אחרי שהרגשתי שחסר מענה מסודר ומעובד לנושא ההשכלה הפיננסית. בעצם עד לפני כארבע-חמש שנים לא הייתה לי כלל מודעות לנושא, לא ידעתי שיש אפשרות שהיא לא עבודה עד גיל מבוגר, וחיים ממשכורת למשכורת, לא הבנתי את הכח של השקעות, התעלמתי מכל מה שקשור בפנסיה וכל מיני מושגים של "מבוגרים". למעשה, רב האנשים שאני פוגשת עדיין לא מודעים לחשיבות של השכלה כזו וכמה שהיא יכולה לשנות להם את החיים, ממש ככה" מספרת גל.

 

"אני רואה הרבה אנשים שעובדים המון שנים בעבודה שהם לא אוהבים כדי לחיות. אבל האמת היא שאם הם היו משקיעים חלק מהכספים שלהם בגיל צעיר הם היו יכולים לפרוש מעבודה או לפחות לעבור למשרה שהם אוהבים, גם אם השכר שלה נמוך יחסית ו/או לעבוד במשרה חלקית" ממשיכה גל להסביר.

 

בבלוג, מנסה גל להנגיש את כל המידע שהיא חושבת שאנשים חייבים לדעת שלב אחרי שלב. החל מהקניית יסודות כמו קרן ביטחון שבה נחזיק כסף שיגן עלינו אם לפתע נפוטר מהעבודה כמו שקרה במהלך הקורונה, ועד לאיך לבחון השקעה ואסטרטגיות ליצירת הון שמאפשר ביטחון כלכלי וחירות אמיתית. "באחת הכתבות האהובות ביותר תיארתי באמצעות שתי דמויות איך ניתן להשתמש בכסף שחסכנו מבלי לקצץ בו (למשל, איך לצאת לטייל לשנה מבלי לפגוע במה שחסכנו). בנוסף, אני מדי פעם מראיינת אנשים מעניינים שעוסקים בתחום. אני מקבלת הרבה פידבקים חיוביים גם מאנשים שאני לא מכירה שעוסקים בתחומים דומים וכותבים לי הודעות. הייתי רוצה שהרבה אנשים יקבלו חשיפה להשכלה פיננסית, והתכנים המפורסמים בבלוג יכולים לפתח אצל אנשים את המודעות לנושא" מסכמת גל

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>