בוגרת הנדסה נוגעת ברקיע

מלודי קורמן, בוגרת התואר הכפול בהנדסה מכנית ובמדעי כדור הארץ עם הדגש בלימודי סביבה משמשת כ"רכזת המשימה" בפרויקט רקיע - המשימה הישראלית הראשונה לתחנת החלל הבינלאומית מטעם קרן רמון

19 יולי 2021
שלושת הנציגים הישראלים בקורס של אוניברסיטת החלל הבינלאומית בגרנדה. מימין לשמאל: דור אפריאט, מלודי קורמן דורון זלמן (בוגר הנדסה מכנית)
שלושת הנציגים הישראלים בקורס של אוניברסיטת החלל הבינלאומית בגרנדה. מימין לשמאל: דור אפריאט, מלודי קורמן ודורון זלמן

קרן רמון וסוכנות החלל במשרד המדע והטכנולוגיה עומדת לשלוח את הישראלי השני לחלל, איתן סטיבה, למשימה לאומית והיסטורית. שמה של המשימה, שנבחר ע"י הציבור - "רקיע".

 

ב- 2022, צפויה לצאת לתחנת החלל הבינלאומית משימה בה לישראל תהיה נוכחות משמעותית, יכולת לתרום להתפתחות תעשיית החלל ולשיפור החיים על פני כדור הארץ. החלק הישראלי של המשימה, מנוהל על ידי עמותת קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה ומהווה הזדמנות נדירה לחוקרים וליזמים ממגוון תחומים לבצע ניסויים בחלל ולהשתמש בתשתיות של תחנת החלל הבינלאומית.

 

משימת רקיע

משימתו של איתן סטיבה לתחנת החלל הבינלאומית כוללת בתוכה תחומים שונים ומגוונים:

  • משימה מדעית-טכנולוגית - בה איתן סטיבה הולך לבצע ניסויים והדגמות טכנולוגיות של חברות וחוקרים ישראלים בתחנת החלל (ובכך לקדם מאוד את המחקר והתעשייה בארץ).
  • משימה חינוכית - מערכי שיעור, שיתופי פעולה עם גופים חינוכיים פורמליים ובלי פורמליים כדי לעורר השראה בקרב ילדי ישראל (זו תהיה הפעם הראשונה שיהיו הסברים ומערכי שיעור בעברית ובערבית מתחנת החלל!)
  • משימה אמנותית - שיתוף פעולה עם אמנים ישראלים ליצירת פעולות ומחשבות חדשות ופורצות דרך אודות המהות האנושית והזמן הזה באמצעות אמנות עכשווית בתחנת החלל.

 

החלק של מלודי כ"רכזת משימה" הוא יצירת אינטגרציה בין כל החלקים השונים של המשימה ועל הלו"ז של איתן סטיבה כאן בהכנות בכדוה"א ובהמשך גם בתחנת החלל. 

בתמונה מימין לשמאל: ד"ר הראל ברייס - ראש מרכז ARC SpaceLab של ביה"ח שיבא תל השומר, אלירן חמו - מנהל המטען המדעי של משימת רקיע, רן לבנה - מנכ"ל קרן רמון, ד"ר איציק קרייס - מנהל המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא תל השומר, ענבל קרייס - יו"ר הועדה המדעית של משימת רקיע, מנהלת החדשנות בחטיבת מערכות טילים וחלל בתעשייה האווירית לישראל, מלודי קורמן ואיתן סטיבה - הישראלי השני בחלל. (צילום: אלעד מלכה)

 

פרטים נוספים על המשימה בקישור

 

רחפן אוטונומי בתחנת החלל

כשקרן רמון פרסמה קול קורא לחוקרים וחברות ישראליות להציע רעיונות למחקרים וניסויים לביצוע בתחנת החלל במסגרת משימת רקיע, היה למלודי רעיון לגבי אפשרות ליצירת "רחפן" שמשתמש ביכולות בקרת זרימה, ללא חלקים מכנים נעים (כמו פרופלוריים שקיימים ברחפנים בכדוה"א אבל יכולים להיות בבעיה בשימוש בתחנה). "הצעתי את הרעיון הבסיסי שלי לשי מונט, שעושה כרגע דוקטורט במעבדה לאווירודינמיקה של פרופ' אבי זייפרט והוא אהב אותו והתחיל לפתח אותו משם" מספרת מלודי.

 

נכון להיום, הרעיון של מלודי להדגמת טכנולוגיית בקרת זרימה להפעלת הרחפן האוטונומי בתחנת החלל כולל יכולת עיבוד תמונה למעקב אחרי איתן סטיבה.  הרעיון נבחר כאחד מ 44 הניסויים שיבצע סטיבה בחלל. (חשוב רק לציין כי עדיין נדרשים אישורים של נאס"א על הניסויים, מימון ולעמוד בלו"ז צפוף).

הרחפן הוא שיתוף פעולה בין אוניברסיטת תל אביב, התעשייה האווירית לישראל ומרכז מדעים ירוחם. התלמידים במרכז יכתבו את התוכנה של הרחפן כחלק מהבגרות שלהם בפיזיקה. הדגמת טכנולוגיית בקרת זרימה להפעלת רחפן אוטונומי בתחנת החלל כולל יכולת עיבוד תמונה למעקב אחרי איתן סטיבה. חוקרים ראשיים: שי מונט ומלודי קורמן, אוניברסיטת תל אביב.

בתמונה: הרחפן האוטונומי

 

לינק למשימה

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>