מיוטיוב לאקדמיה: פז כגן מצא את הנוסחה ליזמות בעולם ההיי-טק

הבלוגר שעוסק בחדשנות וטכנולוגיה בחר ללמוד מדעים דיגיטליים להיי-טק בפקולטה להנדסה

פז כגן
פז כגן
נשים ומחשבים

האם ידעתם.ן שנשים הן 48% מהסטודנטים החדשים בתוכנית "מדעים דיגיטליים להיי־טק"?

נשים בוחרות בלימודי מדעי המחשב כשאפשר לשלבם עם חוגים כמו ביולוגיה או פסיכולוגיה

על התוכנית מדעים דיגיטליים להיי-טק שמענו רבות בזמן האחרון - תוכנית שנפתחה במטרה להכשיר סטודנטים וסטודנטיות בעלי נתונים אישיים גבוהים לטובת תעשיית ההיי-טק, החווה מחסור לאומי בעובדות ועובדים איכותיים. את הסטודנטים.יות שהשתלבו בתוכנית טרם יצא לנו להכיר ולשמוע ממקור ראשון על הלימודים, איך הם תורמים להם מבחינת תעסוקה, חשיבה וחוויות. קבלו את פז כגן - סטודנט שנה ראשונה, בעל מוטיבציה גבוהה שמצא כי הרב-תחומיות בתוכנית מאפשרת לו גמישות מחשבתית וראייה רחבה יותר, נוסף ליכולות הטכנולוגיות שהוא רוכש בתכנית.  

 

נעים מאוד - אני פז כגן סטודנט שנה א' בתוכנית מדעים דיגיטליים להיי-טק וניהול

 

למה בחרת דווקא במסלול ובשילוב הזה? איך אתה חושב שזה יועיל לך בעולם מחוץ ללימודים?

בחרתי במסלול הלימוד מדעים דיגיטליים להיי-טק בשילוב עם ניהול כי אני מאמין בכוחה האדיר של רב-תחומיות - עולם ההנדסה והמדעים תמיד ריתק אותי ואני מאמין שהיסודות הריאליים שהוא מעניק הם הבסיס לחדשנות ובאותה נשימה אני גם אדם של אנשים, של עשייה חברתית ושל חזון לייצר קהילה טובה יותר ויש לי זיקה עזה לתחום היזמות הטכנולוגית. אני מאמין שחשיבה ריאלית ויכולות תכנות יהיו הבסיס לשינוי בעולם העתידי שיחדש ויתחדש ללא הפסקה. עם זאת, יכולות טכנולוגית לבדן אינן מספיקות. יכולות ניהול, גמישות קוגניטיבית, בינה חברתית ואינטליגנציה רגשית יהוו עמוד התווך הנוסף שמפיח חיים בטכנולוגיה ומהווה החוט המקשר בין הטכנולוגיה לחברה.

 

התחלת ללמוד השנה באקדמיה, ובינתיים כל הלימודים בזום, בלי אווירה של קמפוס. איך אתה מסתדר עם זה?

התחושה שלי לגבי הלימודים בזום היא אמביוולנטית. מצד אחד העובדה שהלמידה היא מהבית גרמה לכך שניתן לייעל את הזמן בצורה מדהימה וכבעל עסק ופלטפורמת תוכן זה ללא ספק עזר לי לעשות את שני הדברים במקביל. יחד עם זאת, לשבת בחדר מספר כה רב של שעות, להתמודד עם חומר מורכב וללא תמיכה ומגע אנושי מעמיקים את חווית התסכול והבדידות, אין ספק שלהגיע לאוניברסיטה באופן פיזי מאפשר לך לחוות את החוויה הסטודנטיאלית במלואה. לשבת בספרייה, לשתות קפה על הדשא, לפגוש את המרצים במציאות ולהכיר אנשים מפקולטות שונות אלו חוויות שמפיחות חיים בחוויית הלימוד ומעניקות לו ממד נוסף של משמעות מעבר לנוסחאות ולגרפים.

 

חשוב לציין לטובה שלמזלי הרב במסגרת החוג של מדעים דיגיטליים להיי-טק הצלחנו לגבש קבוצה מלוכדת של סטודנטים שבה למדנו ועשינו שיעורי בית דרך הזום ואפילו נפגשנו במציאות לכל אורך הסמסטר. הפתרון בעיניי בעולם אידיאלי הוא מודל למידה היברידי - יש קורסים שעוברים הרבה יותר טוב במתכונת מקוונת ושאין צורך להגיע לאוניברסיטה עבורם (במיוחד עבור אלו שלא גרים בתל אביב) ולצד זה יש קורסים שהנוכחות הפיזית והיחס האישי עושים את ההבדל.

 

״חייבים לדבר על זה!״ – ספר על הערוץ שלך ומדוע היה חשוב לך להנגיש לצעירים טכנולוגיה והיי-טק לצעירים? איך נולד הרעיון לפתיחת הערוץ?

כצעיר המתחיל את דרכו לעצמאות גיליתי שאין לי מספיק ידע וכלים נגישים לעשות בחירות מושכלות לגבי העתיד שלי ומעבר לזה, הבנתי שזו אינה רק הבעיה שלי אלא של הרבה צעירים/ות שמתמודדים עם סוגיות דומות כגון: כיצד להתכונן לזירת התעסוקה העתידית, איך לבחור תואר אקדמי, איך להיכנס להייטק, מה הזכויות המגיעות לי ועוד מגוון נושאים שהנגשתם יכולה לעצב בצורה משמעותית את חייהם של צעירים – הנמצאים בשלבים הראשונים לחייהם. החלטתי שהגיע הזמן להוביל שינוי חברתי ולהתחיל לדבר על הדברים בגובה העיניים. לכן יצרתי פלטפורמת תוכן החורטת על דגלה להכין את הדור הבא אל העולם העתידי על ידי יצירת תוכן באיכות הגבוהה ביותר באופן נגיש, מנגיש, מכבד ומשכיל. במסגרת הערוץ אני מעביר את הידע במגוון דרכים הכוללות גם ראיונות עם מנהלים ובכירים בתעשיית ההיי-טק והחדשנות.

 

באופן כללי ניתן להציג את הערוץ כך: המטרה: לייצר הזדמנויות ולהנגיש את עולם העבודה החדש עבור צעירים בישראל. החזון: להעצים צעירים להיות הגרסה הטובה ביותר של עצמם, לקבל החלטות מושכלות יותר, להנגיש אלטרנטיבות למסלול הנורמטיבי ולפתוח עבורם דלתות בעולמות ההייטק והיזמות. הדרך: הנגשת נושאים מורכבים בגובה העיניים באופן מקצועי וברור.

 

אני מאמין שלכל אחד ואחת מגיעה ההזדמנות לממש את עצמו ואת החלומות שלו ושאם נעלה לשיח הציבורי נושאים מורכבים נוכל לייצר אינדיבידואלים חזקים יותר ויתרה מכך, חברה חזקה ומלוכדת יותר.

 

האם אתה עובד?

מזה שלוש שנים אני בעל עסק בשם ״Z דיגיטל״ המעניק שירותי ייעוץ אסטרטגי בנושא מיתוג ויצירת תוכן מכוון דור Z. בין לקוחותיי אנשי עסקים שרוצים להתבלט ברשתות החברתיות, סטארט-אפים שמחפשים לדייק את החזון והמטרות העסקיות שלהם וחברות טכנולוגיה שמחפשות דרכים חדשניות למשוך ולגייס טאלנטים צעירים ומוכשרים לשורותיהן. בנוסף אני מעביר וובינרים והרצאות למוסדות חינוך וחברות טכנולוגיות לגבי פיתוח צורת חשיבה צעירה וחדשנית לייעול תהליכים אסטרטגיים בהתנהלות החברה. אני מאמין שכל ארגון יש את ה-DNA שלו ולכן יש לתפור עבורו תהליך מותאם שיאפשר לשפר, לייעל ולעודד חדשנות ויצירתיות. דרך הפעולה שבה אני עושה זאת זה ידי שימוש במודל חשיבה ארגוני מבוסס דור Z. אני מביא איתי אל התהליך ההבנה עמוקה על עולם ההייטק ועולם הצעירים כאחד ובנוסף איזון בין יצירתיות ותעוזה לפרקטיות וראייה מערכתית רחבה.

 

תקופת הקורונה – איך היא השפיעה עליך ברמה האישית?

בדומה להרבה צעירים וצעירים, נגיף הקורונה הכה בי והצריך ממני "לחשב מסלול מחדש". עד לתקופה זו עבדתי כדייל אוויר באל-על, טסתי, ראיתי עולם, טיילתי וחוויתי חוויות יוצאות דופן, עם סגירת השמיים הוצאתי לחל"ת ומצאתי את עצמי קצת אבוד. דווקא ממקום זה מצאתי הזדמנות לצמיחה אדירה, החלטתי לפתוח את הערוץ שלי ולהתחיל לתת ערך לאנשים שנמצאים במקום דומה לשלי. תחילה, הסרטונים שלי עסקו בזכויות סוציאליות ובדגשים וכלים לצליחת משבר הקורונה אך לאט לאט הבנתי מהם הנושאים שמעניינים אותי לדבר עליהם ובו בזמן יתנו את הערך המרבי לצעירים במצב דומה לשלי כמו בחירת מסלול לימודים אקדמיים, כניסה להייטק וחדשנות דיגיטלית (תחומים שהייתה לי זיקה אליהם מבעוד מועד אבל כעת היה לי את הבערה הפנימית להתחיל לדבר עליהם ולהנגיש אותם לדור שלי). נוסף לכך, בשל הקורונה בחרתי להיכנס למסלול האקדמי והתחלתי ללמוד בחוג של מדעים דיגיטליים להיי-טק - בחירה שאני מאוד שמח עליה. בסופו של יום אני בהוקרת תודה על התקופה הזו ומה שהיא הביאה אבל היא ללא ספק הייתה מאתגרת מאוד ובמהלכה מצאתי את עצמי רחוק מכל הדברים שעשו לי טוב והיו מרכזיים בחיי כמו לראות חברים, לצרוך אומנות, ללכת למכון הכושר או אפילו סתם לשבת בשמש. מרגש לראות שיש ניצנים של חזרה לשגרה ומקווה שאנחנו עולים על המסלול המהיר לבריאות רחבה והתאוששות המערכת הכלכלית.

 

כמשפיען רשת, איך אתה רואה את דור קורונה-הייטק מתגבר על המשבר? באילו קשיים נתקלת אצל הדור הצעיר?

אני כל כך אוהב וגאה בדור שלי - והתקופה של הקורונה רק חיזקה ואיששה את ההבנה הזו. מדהים בעיניי לראות איך בתוך הקושי אנשים בחרו בצמיחה ויצירתיות במקום בדיכאון ותסכול. בתקופת הקורונה היה ניתן לראות עשרות צעירים ממנפים את כוחה האדיר של הרשתות החברתיות ומייצרים רשת תמיכה לשיתוף הקשיים שלהם. בין אם זה קבוצות פייסבוק שבהן צעירים העבירו קורסים בחינם בתחומים כמו בישול, יוגה או אפילו השקעות בשוק ההון ובין אם זה תוכן קליל וכיפי של ריקודים בטיקטוק שפשוט גרמו לך לחייך ולהבין שאפשר לעשות קצת כיף גם אם אתה בבית לבד. בנוסף ניתן לראות את הנהירה של הצעירים למוסדות הלימוד בתקופה זו והרצון שלהם לפתח ולהגשים את עצמם בזמן שנוצר. לצד זה, הקושי המרכזי שעובר על הצעירים בתקופה זו זה שפשוט לא כל כך שמים עליהם - לא הממשלה, לא הרשויות ולא מערכות התקשורת. אין מספיק מענקים או תוכניות הכשרה שיתנו כלים לצעירים ברמה המקצועית והרגשית כאחד, הפתרונות של מערכת החינוך ללמידה מהבית לא מספקים ומשאירים תלמידים רבים בתחושת חסך ותסכול. אלפי צעירים שפוטרו מעבודתם ומצאו את עצמם לא מסוגלים לשלם שכר דירה או לכלכל את העצמאות שלהם ונאלצו לחזור לבית הוריהם בתנאים שלא מתאימים להם וצר לי לראות שהממשלה שלנו לא שמה מספיק דגש על המגזר הצעיר, לעיתים נדמה לי שאנחנו שקופים עבורם. אין לי ספק שכולם מנסים לעשות את המיטב אבל כשהמטרה המרכזית היא חיסול הנגיף ורק בזה ממוקדים יש סיכוי מאוד גדול שאולי נצליח בקרב אבל עוד כמה שנים נבין שהמחיר של זה היה עצום ושהפצע שנוצר עובר הצעירים האלו הוא הרבה יותר גדול ממה משדמיינו.

 

מה אתה עושה בשעות הפנאי?

אחד מעמודי התווך המשמעותיים ביותר בחיי זו המשפחה שלי ולכן הרבה משעות הפנאי שלי מוקדשות לבילויים משותפים יחד. בנוסף חשוב לי מאוד למצוא זמן גם לחברים ולכושר. ולעיתים כשאני מרגיש ממש מלא מוטיבציה אוהב מאוד לבשל ולנסות מתכונים חדשים או אפילו לפסל בקרמיקה.

 

מה אתה רוצה לעשות ולהיות כשתהיה גדול?

אני רואה את עצמי מתברג בעמדת מפתח והשפעה בשוק ההייטק הישראלי והבינלאומי כאחד ובמקביל מפתח ומנהל מיזמים חברתיים בארץ ובעולם. כמו כן אקים ואוביל פלטפורמה טכנולוגית שתאפשר לאנשים לקבל את מגוון הכלים לבחור בצורה חופשית ומושכלת מה נכון עבורם. וכך, ולהשתמש בכלים הטכנולוגים כדי להרחיב את מנעד החופש של הפרט ולפתח מנהיגות שתקדם התפתחות אישית ובמקביל תיצור מעורבות חברתית, חשיבה ביקורתית ויצירתית - דבר שבעיניי הוא המפתח להצלחה, אושר ומימוש עצמי. אני מאמין שעם השנים והתפתחות הטכנולוגיה, הבינה המלאכותית והממשק בין האדם למכונה, שוק ההייטק יחזק את מעמדו בתור זירת ההשפעה המשמעותית ביותר על הקהילה.

 

החלום הגדול שלי הוא...

שאלת החלום היא שאלה גדולה ומשמעותית בעיניי ואם להגיד את האמת עדיין לא כל כך ברור לי מה החלום שלי. מה שכן, אם אנסה לצייר את תמונת העתיד האידאלית הייתי מתאר אותה כך: במישור האישי - הייתי רוצה לבנות משפחה, לחוות תרבויות חדשות, לגור במקומות שונים ברחבי הגלובוס ולקום כל בוקר בתחושה של משמעות ותכלית ולתת ערך לסובבים אותי. במישור התעסוקתי - הייתי שמח להקים או לעמוד בראש חברה שחורטת על דגלה מצוינות, חדשנות, יצירתיות ושינוי חברתי.

אם להגיד את האמת - יש המון נושאים שמעניינים אותי הן במישור החדשנות הטכנולוגית והן במישור התקשורתי ולכן אני משאיר את האופציות שלי פתוחות. יש משהו בחוסר הידיעה הזו שמשאירה אותי סקרן ומלא התרגשות לקראת העתיד. ממליץ לכל צעיר וצעירה להבין מהם הערכים המרכזיים המאפיינים אותם ומניעים אותם בעשייה שלהם וביחס אליהם לשקול כל הזדמנות שנקרית בדרכם/ן.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>