מהנדסים מים עבור ילדים באפריקה

משלחת של מהנדסים בדרך לעיר ארושה בטנזניה, כדי להפוך מים מזוהמים למי שתייה

25 ספטמבר 2019
מהנדסים מים עבור ילדים באפריקה

בכל שנה יוצאת משלחת של מהנדסים מהפקולטה להנדסה אוניברסיטת תל אביב לטנזניה, במטרה לבנות ולשפר תשתיות מים וחשמל. הם עושים זאת במסגרת  פעילותה של עמותת"מהנדסים ללא גבולות ישראל" , הפועלת לקידום ולשיפור איכות החיים של האוכלוסייה בישראל ואוכלוסיות מתפתחות ברחבי העולם. גם השנה נענו הסטודנטים והסטודנטיות לקריאת הארגון, והחליטו לתרום מזמנם ומהידע שצברו במהלך לימודיהם, כדי להפוך לכאלף תלמידים ותלמידות בטנזניה את השנה לטובה יותר. במקום לבלות עם המשפחה בחגים, הם נוסעים לבנות מתקנים לטיהור מים בבית ספר אזורי, להקים בו ספרייה חדשה וללמד את האוכלוסייה המקומית איך אפשר לעבור את התקופה היבשה בשלום.

 

אנחנו נלווה אותם לאורך כל המסע, ואתם מוזמנים לעקוב אחרי החוויות והפעילויות של המשלחת בעמוד הפייסבוק של האוניברסיטה tau2go, וגם בסטוריז באינסטגרם telavivuni. פשוט חפשו את ההאשטג .#tau_africa

 

רגע לפני שהמשלחת עושה "בורדינג" ישבנו עם חברות המשלחת - נטלי לובלצ'יק ומיכל אלטמרק, שסיפרו לנו על האתגרים, החוויות והמטרות של המשלחת מעוררת ההשראה הזאת, שמשתמשת בכל הכישורים ההנדסיים והחברתיים שלה לעולם טוב יותר.

 

לאיזה כפר תגיעו הפעם? ולמה דווקא היעד הזה?

אנחנו יוצאים לכפר שנמצא באזור של העיר ארושה בטנזניה (אזור באבאטי). האזור הזה נבחר לפי כשש שנים בצורה די אקראית. סטודנט שביקר באזור כחלק מטיול הבחין בתופעה שבה יש לילדים המקומיים שיניים שחורות, כתוצאה משתייה של מים עם כמות גבוהה של פלואוריד, שנמצאת בצורה טבעית במקורות המים שלהם. המים, מקור החיים, בגדו באנשים האלה, ובמקום לרפא ולהחיות, הם מלאים בפלואור שמחסל את העצמות שלהם מבפנים .כך למעשה הוקם הצוות והוחלט על היעד כאידיאלי לפעילות. מאז אנחנו מגיעים כל פעם לכפר אחר באזור ועובדים על לבסס את היחסים שלנו עם הקהילה ועם השלטון באזור.

 

ספרי לנו על המשלחת?

למשלחת הקרובה יוצאים שישה חברי צוות. הצוות מורכב משילוב של מהנדסים, אך לא רק, וזה מתוך מחשבה שהפתרון הוא לא רק מערכת הנדסית, אלא עבודה משותפת עם הקהילה, חינוך והסברה. חברי המשלחת מאוניברסיטת תל אביב הם: נטלי לובלצ'יק, סטודנטית לתואר שני בפיזיקה; הגר הלוי, סטודנטית בשנה האחרונה בלימודי הנדסת חומרים; ענבר איתן, סטודנטית להנדסת מכונות ומדעי כדור הארץ; אסף פרס, סטודנט לתואר שני בהנדסת סביבה; מיכל אלטמרק שסיימה ללמוד השנה הנדסת חשמל ופיזיקה; וניב ליברמן שלומד הנדסת מכונות באפקה.

מה מטרת הנסיעה?

מטרת הנסיעה העיקרית היא בניית מערכת לאיסוף מים מהגגות בבית ספר היסודי מינג'ינגו. בבית ספר זה לומדים כיום כ-900 תלמידים, שבאים כל יום ללמוד ומעבירים יום שלם ללא שתיה של מים, או במידה ויש מעט מים, אלו מים המגיעים ממקורות קרקעיים מזוהמים מאוד בחומרים המסוכנים לחיי אדם. המערכת אמורה לספק מים נקיים לתלמידים בעונות הרטובות (יש שתיים כאלו בטנזניה) וגם לפחות לתקופה מהעונה היבשה. בנוסף נעזור לתקן שתי מערכות מים קיימות בשני בתי ספר ונבצע סקרי קהילה נוספים להבנה טובה יותר של הקהילה.

 

בפני איזו בעיה אותגרתם בטנזניה והרגשתם שכמהנדסים יש לכם את הפתרון?

בטנזניה יש לא מעט בעיות שאנחנו כמהנדסים יכולים לעזור לפתור. היה לנו חשוב מההתחלה למצוא את הבעיה שהכי מפריעה ומשפיעה על חיי היום יום של התושבים. מסקרי קהילה שביצענו בלטה תמיד הבעיה של המחסור במים, ולכן התמקדנו בה. בכל משלחת אנחנו בוחנים מחדש את הבעיות הקיימות ושואלים האם כדאי להתמקד בבעיה אחרת או להרחיב את הפעילות לבעיות נוספות. למען האמת, המגבלה העיקרית שלנו בהרחבת הפעילות היא תקציב. 

 

איך לימודי ההנדסה תורמים לכם בפרויקט הזה?

לימודי ההנדסה ובכללי לימודים באוניברסיטה מקנים לנו כלים לפתור בעיה כלשהי שאנחנו מתמודדים איתה. איך לחקור את הבעיה ולמצוא את הפתרון הטוב ביותר. זה כולל קריאה של חומרים רלוונטיים, חיפוש באינטרנט לפתרונות אפשריים, התייעצות עם מקורות ידע באוניברסיטה, תכנון עד לרמת החלקים וגם הוצאה לפועל. 

 

עם אלו מכשולים אתם מתמודדים?

המכשול הכי גדול שלנו הוא בתחום גיוס הכספים. המצב האידאלי הוא שיהיה לנו תקציב שנתי קבוע ושנדע שהפעילות שלנו מובטחת ומתקיימת. 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>