סטודנטים וסטודנטיות מהפקולטה להנדסה ואוניברסיטת תל אביב מפתחים פלטפורמה להנדסה גנטית סלקטיבית לאוכלוסיות חיידקים

הפיתוח יוצג בתחרות העולמית iGEM

17 אוגוסט 2021

תחרות iGEM היא תחרות עולמית בתחום הביולוגיה הסינתטית בה כל צוות הוגה רעיון חדשני שמטרתו לפתור בעיה כשלהי בתחום הביולגיה הסינטטית (שם אחר להנדסה תוך תאית), ומממש אותו בפועל ע"י שימוש בכלים הנדסיים, ביולוגיים וחישוביים באופן הדומה לפיתוח של חברת הזנק. חבר השופטים מורכב בדרך כלל ממדענים/יות, מפרופסורים/ות, מחוקרים/ות עם ניסיון רב בתחום, שחלקם/ן השתתף בעבר בתחרות, או שהנחה קבוצות בתחרות.

 

כמידי שנה יוצאת לתחרות נבחרת של 15 סטודנטיות וסטודנטים מאוניברסיטת תל אביב, כולל מהפקולטה להנדסה ובהנחייתו של פרופ' תמיר טולר מהמחלקה להנדסה ביו-רפואית. השנה, בעקבות נגיף הקורונה התחרות תתקיים ב 4.11 עד ה 14.11 באופן ווירטואלית וזה אומר שכולכן/ם תוכלו לצפות ולתמוך בנבחרת שלנו מרחוק.

 

הנדסת מיקרוביומים

העולם סביבינו מורכב מאוכלוסיות של חיידקים הנקראות מיקרוביומים, דוגמאות בולטות כוללת את החיידקים במעיים ועל פני העור שלנו שמשפיעים על מנעד תופעות מהשמנת יתר ועד דיכאון ומחלות אוטואימוניות, אילו שנמצאים בשורשים של צמחים ומשפיעים על עמידותם למזיקים ולתנאי הטבע המשתנים, והם מצויים במגוון סביבות טבעיות וסינטטיות נוספות.

 

החיידקים מאורגנים באוכלוסיה, ומעבירים בניהם מידע גנטי ביחידות עצמאיות הנקראות "פלסמידים". בכל ניסיון להכניס שינויים חדשים לאוכלוסיות חיידקים, חשוב לוודא שהשינוי מבוצע רק בחיידקים המיועדים- אחרת הוא עלול שלא לעבוד ואף לפגוע באיזון העדין של אותה סביבה. לאור העברת המידע באוכלוסיה, כיום לא קיימת שום טכנולוגיה גנרית המאפשרת הנדסה גנטית של אותם מיקרוביומים. מטרת המיזם היא לפתח טכנולוגיה שמאפשרת לייצר גנים וכל מידע גנטי מתבקש באופן אוטומטי, כך שיהיה מותאם לאוכלוסיה שבה הוא מבוטא.

 

שימושים מחוץ למעבדה לטכנולגיה החדשה

לטכנולוגיה שנפתח שימושים רבים בכל תחומי הביו-רפואה, בין השאר היא תשמש בכל מקרה שמהנדסים אורגניזמים או וירוסים שאמורים "לפעול" מחוץ למעבדה. למשל הנדסה של המיקרוביום האנושי, הנדסה של אוכלוסיות חיידקים שמשפיעות על תפוקה חקלאית, הנדסה של וירוסים אונקוליטיים וחיידקים תרפויטיים, הנדסה של אוכלוסיות חיידקים המשמשות לתהליכים שונים בתעשיית המזון, או הנדסה של אוכלוסיות חיידקים המשמשות ליצירה של מטבוליטים וחומרים שונים. בפרט הטכנולוגיה יכולה להוות פתרון לרגולציות הרבות שיש היום בנושא GMO  (Genetically Modified Organism) שמקשות על תעשיית הביוטק.

 

"הפתרון שאנחנו מציעים מבוסס על אוסף של אלגוריתמים שיאפשרו להנדס את כל שלבי ביטוי הגנים, הרפליקציה, והיציבות של הפלסמיד כך שיתאימו לביטוי רק באוכלוסיית המטרה. בין השאר אנחנו מהנדסים את הרצפים שמקודדים את תהליך השעתוק והתרגום כך שיתאימו רק לאורגניזמי המטרה. בנוסף אנחנו מהנדסים את גנום של הפלסמיד כך שהוא יחתך על ידי אנזימי רסטריקציה שלא נמצאים באורגניזמי המטרה ושיוכל לעבור שיכפול רק באורגניזמי המטרה. כמו כן, אנחנו מתכננים את הפלסמיד כך שיעבור אינטראקציה עם מנגנון הקריספר באורגניזמים שהם לא בקבוצת אורגניזמי המטרה" מסביר פרופ' טולר.

 

קבלו את הנבחרת 

מהפקולטה להנדסה:

  • לי-ים שטיאט לוי: סטודנטית לתואר שני בהנדסה ביו-רפואית - ראש צוות מידול.
  • איליה ברסלבסקי: סטודנט שנה ד' לתואר כפול הנדסה ביו-רפואית ומדעי המוח.
  • ירין עודי: סטודנט שנה ג' לתואר ראשון בהנדסה ביו-רפואית.
  • רואן איבראהים: סטודנט שנה ג' לתואר ראשון בהנדסה ביו-רפואית.
  • רתם גלרון: סטודנטית שנה ג' לתואר ראשון בהנדסה ביו-רפואית.
  • נוי מידני: סטודנטית שנה ג' לתואר ראשון בהנדסה ביו-רפואית.
  • רוני גטניו: סטודנטית שנה ד' לתואר כפול הנדסה ביו-רפואית ומדעי המוח.
  • מורן בן טולילה: סטודנטית לתואר שני בהנדסה ביו-רפואית.

 

חברי הצוות מפקולטות נוספות באוניברסיטת תל אביב: 

  • מאי בונומו: סטודנטית שנה ג' לתואר ראשון בביולוגיה - קפטנית הנבחרת.
  • עידו ריפין: סטודנט לדוקטורט בפקולטה לרפואה - ראש צוות ביולוגיה.
  • רוני גרינס: סטודנטית שנה ג' לתואר ראשון בביואינפורמטיקה.
  • יואב נבות: מסיים בקרוב תואר ראשון דו חוגי בביולוגיה וכימיה.
  • נעמה יוחאי: סטודנטית לתואר שני במדעי המחשב.
  • גלי אלטמן: סטודנטית שנה ג' לתואר ראשון בביולוגיה בתוכנית המצטיינים ע"ש דב לאוטמן.
  • שיר מיכאל: סטודנטית לתואר שני בביולוגיה.

 

איך אתן/ם יכולים לתמוך?

השנה התחרות תתקיים באופן מקוון וזה אומר שכולכם/ן יכולים לצפות. ככל שיהיו יותר צפיות לנבחרת הם יקבלו יותר חשיפה, פרסום והכי חשוב מודעות לפיתוח פורץ הדרך שלהם. הקליקו לצפייה

 

מוזמנים/ות גם לעקוב אחר הנבחרת ברשתות החברתיות שלנו #iGEM_TAU

פייסבוק / אינסטגרם / לינקדאין

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>