תערוכת פרויקטי גמר

מאת הסטודנטים והסטודנטיות לתואר ראשון מבית הספר להנדסה מכנית יוני 2020

05 יולי 2020
תערוכת פרויקטי גמר
פרויקט חסם עורקים חשמלי - מימין לשמאל: אלמוג גבאי, אלעד זוסמן , ליאור גנון ודניאל בקטוב

השנה הסטודנטיות והסטודנטים שנה ד' בבית הספר להנדסה מכנית של הפקולטה להנדסה הציגו בגאווה את פרויקטי הגמר עליהם עבדו לאורך השנה. בעקבות מגיפת הקורונה נדרשנו להוציא את הצד היצירתי שבנו על מנת שנוכל לתת לפרויקטים את הבמה הראוייה וכך קיימנו את התערוכה במתכונת קצת שונה של ארבעה מקצים נפרדים. שמחים להציג תקציר על חמישה פרויקטים שתפסו לנו את העין:

דאון חיזוי מזג אוויר - WING - Weather Information Glider  

משתתפים: ניצן חצרוני, ענבר איתן, איתי בר ובן רשף, סטודנטים בתואר הכפול להנדסה מכנית ומדעי כדור הארץ / מנחה: ד"ר דניאל פורטנוי 

על מנת לספק תחזית מזג אוויר, משתמשים ברחבי העולם באמצעי מדידה נפוץ מסוג בלוני מזג אוויר (רדיוסונדה). כל הפרחה עולה כסף רב, ובשל הרוחות החזקות מערכת המדידה נסחפת למרחקים ומנוצלת לשימוש יחיד. תכננו מערכת רב-פעמית להשבת ציוד המדידה, שתאפשר שימוש במכשירי מדידה מדויקים תוך חיסכון כספי ניכר. 

"בפרויקט שלנו תכננו דאון אוטונומי זעיר, אשר מתחבר לבלון ההליום הקיים ומאפשר מדידות של נתוני מז"א בזמן עליית המערכת. בהגעה לגובה מוגדר או עם פיצוץ הבלון (בגבהים של 20-30 ק"מ), המערכת מתנתקת ומתחילה בדאייה מבוקרת חזרה למנחת. מסלול השבת הדאון נקבע באמצעות אלגוריתם טיסה חכם, המבצע ניתוח למהירויות הרוח בעלייה ובונה את מסלול הטיסה המיטבי ביותר לחזרה. בנוסף תוכנן סימולטור טיסה, המאפשר בחינה של יכולות הדאון. האתגר, מורכבות הבעיה והצורך של להמציא פתרון מאפס, הם שמשכו אותנו לבחור את הפרויקט, שהוצא לנו ע"י פרופ' קולין פרייס - אשר העלה בפנינו את הצורך שלו להעלות כלי מדידה מחקריים לאטמוספירה על גבי בלוני הליום. אנחנו מבקשים להודות למנחה הפרויקט ד"ר דניאל פורטנוי, שמעבר לידע הנרחב ולתרומה המקצועית הרבה שלו בתחומי הפיזיקה והתעופה, העניק לנו תמיכה, ביקורת איכותית ואוזן קשבת לאורך כל השלבים וסייע רבות להצלחת הפרויקט" מסביר ניצן חצרוני

בתמונה: ניצן חצרוני  (צלמת: לימור בן משה גנץ)

 

מסתם מכני חדשני ללב 

משתתפים: טליה טוביאנה וגיא אפל / מנחים: ד"ר מיכאל כהן והוא בוצע בחברת הסטרטאפ יהונתן מדיקל. עם ליווי של רופאים בכירים לקרדיולוגיה ד"ר שי טיימן-ירדן מבי"ח שיבא וד"ר ויקטור רובצ'נסקי מבי"ח בילינסון.

"ביום שהחלטנו להיות שותפים לפרויקט, פתחנו את רשימת הפרויקטים שהוצעו לסטודנטים ע"י הפקולטה, ובסוף הרשימה הייתה הצעה לפרויקט שהועלתה לשם באותו יום, לאחר שקראנו את מסמך ההצעה לפרויקט ידענו מיד שמצאנו את הפרויקט שלנו, ועוד באותו היום שריינו לעצמנו את הפרויקט. הסיבה לכך, בין היתר, היא הרצון לבצע פרויקט בעל משמעות הנדסית-רפואית, על אף הסיבוכיות והעובדה שהעולם הרפואי היה זר לנו.
במהלך העבודה על הפרויקט ביצענו עבודת חקר על העולם ההנדסי והפרוצדורות הרפואיות שבעזרתן מבצעים השתלה של מסתם לב, ואף נכחנו בניתוח לב פתוח בביה"ח בילינסון. בפרויקט תכננו מסתם לב מכני חדשני אשר יושתל בצנתור עם סטנט ויהווה חלופה מועדפת בשוק המסתמים האאורטליים" מסבירים טליה טוביאנה וגיא אפל מימין לשמאל: טליה טוביאנה וגיא אפל  (צלמת: לימור בן משה גנץ)

 

פרויקט אינוביט: ניווט רחפן לעבר מקור אש ושחרור כדור לדיכוי אש

משתתפים: עוז בלחסן ואלעד אריאל / מנחה מטעם אלביט: מישל נניקשווילי.

אלעד ועוז, סטודנטים בשנתם הרביעית באוניברסיטת ת"א, החליטו לקחת חלק בתוכנית INNOBIT  שהינה שיתוף פעולה בין חברת אלביט מערכות לבין הפקולטה להנדסה אוניברסיטת תל אביב, ומטרתה לקדם את דור העתיד של מובילים טכנולוגיים ויזמים בארץ. התוכנית נרקמה באמצעות ארגון עמיתי התעשייה של הפקולטה להנדסה שאמון על החיבור בין האקדמיה לתעשייה המובילה בארץ ובעולם.

תכנית INNOBIT מאפשרת לסטודנטים ליהנות ממנטורינג של מיטב המומחים בתעשייה - המובילים הטכנולוגיים של אלביט. התכנית נועדה לעזור לסטודנטים להבין תהליכים של פיתוח טכנולוגי, לפתח אצלו הסתכלות עסקית ולתת לו כלים כדי להגשים את החלום המיזמי שלו. התוכנית נחלה הצלחה רבה ורצה זו השנה הרביעית בפקולטה. 

במסגרת הפרויקט עלה הרעיון לפתח מערכת אלקטרו-מכנית אשר תורכב על גבי רחפן ותסייע בעיכוב התפשטות שריפה בשטח פתוח. "התחלנו לעבוד על הפרויקט בזמן בו שוחררו בלוני תבערה מגבול עזה ופגעו בשדות תבואה של חקלאים. לכן, רצינו להמציא מערכת שתשמש את החקלאים למניעת התפשטות השריפה עד להגעתם של מכבי האש" מסבירים אלעד ועוז. הפרויקט היווה אתגר גדול לסטודנטים מפני שכלל תחומים שונים אשר נלמדו במהלך התואר כדוגמת אלקטרוניקה ובקרה, מכניקת המוצקים וסטטיקה, מכניקת הזורמים ומעבר חום וכן תכנות בשפת Python.

"במהלך הפרויקט פיתחנו את הרעיונות שלנו לידי אב טיפוס, דבר שגרם לנו לתחושת גאווה וסיפוק. תהליך הכנת הפרויקט עזר לנו ביישום החומר הנלמד במציאות" מסכמים אלעד ועוז.

 

פרויקט אינוביט: הסבת רחפן אופטי לנשיאת מצלמה תרמית לאיתור שריפות

משתתפים: בן וילנסקי, ליאור כהן ואופק שניידר / מנחה מטעם אלביט: רונן צוקרמן.

"התלבטנו במסגרת בחירת פרויקט הגמר לתואר בין מספר פרויקטים עד שנחשפנו לפרויקט INNOBIT בשיתוף עם אלביט מערכות תקשוב וסייבר. מטרת הפרויקט הייתה תכן מנשא לסנסורים על רחפן. הגורמים המרכזיים עבורנו לבחירת פרויקט זה היו נושא הפרויקט המתמודד עם צורך חשוב של איתור מוקדם של שריפות, העיסוק בתכן מכני וזיווד אלקטרוני וההזדמנות לעבוד עם מספר צוותים שונים ובכך לדמות ככל הניתן עבודה בתעשייה. כמו כן, שיתוף הפעולה עם חברה בכירה כמו אלביט, האפשרות ללמוד ממהנדסיה וההזדמנות לייצר אב טיפוס בסוף הפרויקט הגבירו את המוטיבציה שלנו לבחור בפרויקט. במהלך ביצוע הפרויקט נדרשנו להתמודד מול אתגרים כמו תכנון מערכת שתשתלב עם הרחפן הקיים ללא הפרעה לפעולתו (ככל הניתן), יצירת יחידת שידור לקרקע הפועלת באופן עצמאי מהרחפן, בחירת רכיבים מתאימים העומדים בדרישות לקוח בהתאם למגבלות תקציב והעברת אב טיפוס לייצור. כעת, לאחר סיום הפרויקט אנחנו מרגישים שלמדנו רבות על תכן מכאני וזיווד אלקטרוני וגם צברנו כלים להתמודדות מול בעיה ובחירת פתרון אופטימלי, לעבודה בצוות וניהול זמנים, לביצוע רכש ועבודה מול ספקים, ובחירת חומרים. והכי חשוב זה ההנאה מהפרויקט ותחושת הסיפוק! הרחפן נוסה וזיהה שריפה מקומית ממרחק". מספרים בן וילנסקי, ליאור כהן ואופק שניידר

מימין לשמאל: דני ברקו (רכז פרויקטים), בן וילנסקי, אופק שניידר וליאור כהן / הקליקו לסרטון: https://youtu.be/SJjI3mLAcHM  (צלמת: לימור בן משה גנץ)

 

שלד חיצוני לזרוע עבור בעלי מוגבלויות פיזיות

משתתפים: בן בנימין, יוגב נעים  ונעם אמיתי / מנחים: רם טלמור וברוך מאירוביץ'.

"כאשר נדרשנו לבחור פרויקט גמר בתחילת השנה, חיפשנו בעיה שהפתרון לה מורכב מבחינה הנדסית ויהווה אתגר תכנוני. הרעיון המרכזי היה שלד חיצוני המתלבש על הזרוע והאמה כך שיהווה מגביר כח לאנשים המוגבלים בפעולות היום-יומיות כתוצאה מחולשה עצבית. יחד עם פרויקט "מתחברים פלוס" והסטודנטים אורי אברהמי וברק כרמי מהחוג לפיזיותרפיה תכננו את המערכת. במהלך התכנון נתקלנו באתגרים רבים כיאה לפרויקט מולטי-דיסיפלינארי, כגון: תכנון מספר רב של קונספטים על מנת למצוא את הפתרון הטוב ביותר, אינטגרציה בין מספר מכלולים שונים ועוד...תוך שני סמסטרים הפרויקט הפך מרעיון לאב-טיפוס מתפקד, גאים בתוצאה הסופית" מסבירים בן בנימין, יוגב נעים  ונעם אמיתי 

מימין לשמאל: בן בנימין, יוגב נעים, נעם אמיתי וברוך מאירוביץ' /הקליקו לסרטון הסברה:https://youtu.be/KGIsLrRlI1s  (צלמת: לימור בן משה גנץ)

 

קופסה חכמה לאיתור מטוסי נוסעים

משתתפים: בני שפיר, רועי צמח, מעין כרמי, רותם משה, הראל סימון, הודיה ביטן, יגאל ז'סנר, איתן צ'רני ושחר ברוס / מנחים:  ארקדי רפאלוביץ', רוני שפיר וערן לוין. מנהל אקדמי פרופ' יורם רייך ומנהל הפרויקט דני ברקו רכז הפרויקטים.

הפרויקט הוא בניית קופסה שמפליטה את עצמה ממטוס נוסעים בעת זיהוי מצב רגע לפני התרסקות. הפרויקט כלל 4 צוותים שונים שעבדו על דיסיפלינות שונות לפרויקט בהיקף גדול כזה.

1. צוות מכני לקופסה זיווד ושרידות: בני שפיר ורועי צמח

2. צוות מכני למנגנון ההפלטה: רותם משה ומעין כרמי

3. צוות חשמל (משולב עם הנדסת חשמל) לבחירת סנסורים ותכנות: שחר ברוס, יגאל ז'סנר ואיתן צ'רני בהנחיית ארקדי רפאלוביץ'

4. צוות מתקני בדיקות וניסויים: הודיה ביטן והראל סימון בהנחיית ערן לוין.

"בסיום השנה השלישית ללימודים התבקשנו לבחור נושא לפרויקט גמר. ידענו שאנחנו רוצות לבחור פרויקט מעניין ומאתגר שיביא אותנו אל לב העשייה של ההנדסה המכנית, משהו שבאמת צריך בעולם וימצאו בו שימוש. בחרנו בפרויקט, שמטרתו למצוא ביעילות את הקופסה השחורה במקרה של התרסקות של מטוס נוסעים, לתחקר את האירוע, ואולי אפילו למצוא ניצולים. כאשר נודע לנו שהתקבל תקציב לבניית אב טיפוס לפרויקט, התרגשנו מאוד- אבל אני מודה שגם קצת חששנו. לא הייתה לנו התנסות קודמת בנושא ולא ידענו אילו אתגרים עומדים בפנינו. היום במבט לאחור ברור שהאתגרים היו רבים- למשל, רכיבים שתכננו והתגלה שהם בעלי פערים משמעותיים בין הייצור לבין מה שבפועל, אינטגרציה עם צוותים אחרים בפרויקט, וכמובן תכנון המוצר כך שיהיה יעיל ויענה על הצרכים אבל גם בר יישום ולא יקר מדי. התהליך היה מלמד ומעשיר והקנה לנו ידע פרקטי שאי אפשר לקבל באף קורס אחר. עצם התכנון של מוצר פיזי בסוף התהליך היה השיא כאשר חיברנו את הנקודות בין הידע התיאורטי שצברנו במהלך התואר, לידע המעשי שקיבלנו במהלך הפרויקט מהמנחה מר רוני שפיר ומנהל הפרויקט מר דני ברקו. זו הייתה חוויה נפלאה ואנו גאות מאוד בתוצרים שהפקנו" מספרות מעין כרמי ורותם משה

מימין לשמאל: מעין כרמי, רותם משה, רועי צמח, דני ברקו, רוני שפיר ובני שפיר (צלמת: לימור בן משה גנץ)

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>