יום פרויקטי הגמר של הסטודנטים והסטודנטיות מבית הספר להנדסת חשמל

בחסות חברת VAYYAR וארגון עמיתי התעשייה של הפקולטה להנדסה

20 אוקטובר 2020
עילאי הראל והראל חמו
מימין לשמאל: הזוכים במקום הראשון עילאי הראל והראל חמו

בתאריך ה 14 לאוקטובר התקיים לראשונה יום פרויקטים מקוון לבית הספר להנדסת חשמל. פרויקט הגמר הוא גולת הכותרת של התואר הראשון בהנדסת חשמל. כל תלמיד בבית הספר להנדסת חשמל נדרש לבצע פרויקט בשנת לימודיו האחרונה כתנאי לקבלת התואר. הפרויקט יכול להתבצע בכל אחד מתחומי ההתמחות השונים והוא מהווה הזדמנות לסטודנט ליישם את הידע שרכש במהלך שנות הלימוד בפקולטה, להרחיב את אופקיו המקצועיים, ולהתנסות בעבודה מעשית. הפרויקט מתבצע בחברות בתעשייה או באוניברסיטה. חברות מובילות בתעשיית ההייטק מציעות פרויקטים לסטודנטים. במסגרת האוניברסיטה האפשרויות מגוונות, הסטודנטים יכולים לבצע את הפרויקט במעבדות הפקולטה וגם במעבדות מחקר נוספות ברחבי הקמפוס.

 

יום הפרויקטים

השנה השתתפו בפועל 27 פרויקטים (מתוך 150) ושלושה פרויקטים קטפו את המקום ראשון, השני והשלישי. תהליך בחירת הפרויקטים המצטיינים נעשה בדרך הבאה: הפרויקטים חולקו ל 5 קבוצות כאשר בכל קבוצה 3 שופטים, מהתעשייה ומהאוניברסיטה. שופטים מהתעשייה כללו את: יעקב (קובי) פינקלשטיין וצביאל למברגר מ-Intel, שי צימרמן, שי כהן ותום רמן מ-Nvidia, נועם יונגמן מ-IBM, רועי אליזוב ויואל יפה מ-Samsung, ירון בן אריה מ-Huawei, נפתלי חייט וצחי רוזנהויז מ-Vayyar, עדי חן מנקר מ-IAI, בני לזר מ-ELTA, ד"ר יעקב שטיין מ-RAD, ד"ר גבי דוידוב מ-ELBIT, אלכס בזרסקי מ-WDC  וד"ר אמיר בן שלום ממוזיאון המדע-ירושלים.

 

לכל פרויקט הוקצו כעשר דקות להצגת הפרויקט, הדגמה (באמצעות סרטונים כשיתאפשר), ומענה לשאלות השופטים. הקריטריונים העיקריים היו מורכבות הפרויקט, שליטת הסטודנטים בחומר, הצגת הפרויקט והפוסטר.

 

מקום ראשון: סיווג אובייקטים מחיישן לידאר (LIDAR) עבור נסיעה אוטונומית / סטודנטים: הראל חמו ועילאי הראל.

הפרויקט התבצע בתעשייה האווירית לישראל תחת הנחייתו של רועי אורפייג, מהנדס וראש צוות במפעל רובוטיקה בתעשייה האווירית (אלתא). הפרויקט מבוסס על חיישני LiDAR, למעשה חיישני לייזר המסוגלים להפיק תמונת ענן. נקודות תלת ממדי של הסביבה, הם מרכיב חיוני בהבנת זירות הרכב האוטונומי הנוכחיות, זאת בשל אדישותם לתנאי התאורה ויכולות תפיסת העומק. למידה עמוקה על ענני נקודות (תמונת הסביבה) שנוצרו על ידי חיישני LiDAR היא אתגר אלגוריתמי בשל אופיים הלא מסודר והדליל של העננים. בפרויקט מוצעת ארכיטקטורה היברידית חדשה לסיווג של סצנות LiDAR לצורך איתור אובייקטים תלת-ממדיים ביחסי גובה בלתי מוגדרים. למשל, גדרות לצד הדרך, צמחיה, שיחים וכו'. בשיטה המוצעת הסטודנטים השתמשו ברשת נוירונים מסוג-PointNet ומאומנת באופן עצמאי כרשת לחילוץ תכונות בסצנה על מנת ליצור תמונת מאפיינים רב-ערוצית אשר רשת מסוג U-net תסווג. בשיטה ניתן לסווג אובייקטים ללא ממדים מוגדרים מתוך סצנת ענן נקודות. בניגוד ל- PointNet שמוגבלת בגודל הקלט ומוגבלת לאובייקטים מוגדרים ו-PointPillars שבדרך כלל מוגבל לאובייקטים עם יחסי גובה ידועים. ההצלחה של השיטה מייצגת אפשרות לשיטה חדשה של סיווג ענני נקודות עם יכולות החיוניות להבנת סצנת הרכב האוטונומי באמצעות חיישני LiDAR.

 

הפנים מאחורי הפרויקט הזוכה

נעים מאוד, אני הראל חמו נעים מאוד, אני עילאי הראל
אני סטודנט להנדסת חשמל ואלקטרוניקה בשנה האחרונה לתואר.

אני סטודנט, בוגר תואר ראשון בפיזיקה והנדסת חשמל, חבר ברשת הבוגרים אסכולה ונמצא לפני גיוס לצה"ל בתפקיד מהנדס

"בחרתי לבצע את פרויקט הגמר שלי בתחום הזה כיוון שהוא טמן בתוכו תחומים מאוד מעניינים שבמהלך שנותיי בתואר לא נחשפתי אליהם כל כך. נוסף לכך ,במהלך חיפושיי אחר פרויקט הגמר שלי היה לי חשוב לבצע פרויקט שיהיה בעל ערך ומשמעות ושיהיה בו יכולת להועיל  לתרום אפילו במשהו קטן. זה הניע אותי לחפש את הפרויקט בתעשייה בכלל ובתעשייה האווירית בפרט. לבסוף אפשר לומר שאני למדתי המון ונחשפתי לעולם חדש ומרתק בתחום וכמובן משמח ומספק שאכן פרויקט זה יוכל להועיל בעתיד לשימושים בטחונים למדינת ישראל  ועוד שימושים טובים נוספים  למען החברה". "בחרתי לבצע את פרויקט הגמר שלי בשיתוף התעשייה האווירית עם הרכב האוטונומי משום שנראה בעיניי כהזדמנות מצוינת לרכוש ניסיון וידע בתחומי הראייה הממוחשבת ולמידה עמוקה תוך שימוש במחקרים הכי חדשים בתחומים אלו. התחלתי את לימודיי בתור סטודנט לפיזיקה במהלך התיכון בתוכנית אודיסאה. בחרתי להוסיף את לימודי ההנדסה ולעשות תואר משולב בפיזיקה והנדסת חשמל כי ראיתי בלימודי ההנדסה אפשרות ללמוד ולחקור תחום רחב של נושאים, בין היתר, תחום המחשבים ולמידה עמוקה בהם התעניינתי מאז ומעולם ורציתי לקחת בהם חלק. הפרויקט איפשר לי זאת ובזכות הנחייתו של רועי אורפייג נחשפתי לתחום ולעבודה בו בצורה רחבה ומעמיקה כפי שלא יכולתי במסגרת אחרת".

 

נותני החסות

החסות ליום הפרויקטים של בית הספר להנדסת חשמל ניתנה השנה ע"י חברת Vayyar Imaging העמיתה בארגון עמיתי התעשייה של הפקולטה להנדסה עוד מראשית ימיו. Vayyar Imaging מפתחת את חיישני הRF המתקדמים בעולם, המאפשרים למפות באופן תלת ממדי את הסביבה ללא שימוש במצלמה וזאת ברזולוציה מאוד גבוהה. יישומי החיישן כוללים גילוי מוקדם של סרטן השד, ראייה דרך קירות ומניעת תאונות בכבישים. החברה מפתחת חיישנים במגוון תחומים נוספים כגון בתים חכמים, IOT, חנויות חכמות, ביטחון, חקלאות, רובוטיקה ועוד. Vayyar מסייעת לאנשים ברחבי העולם לשפר את בריאותם, בטיחותם ואיכות חייהם. נפתלי חייט, CTO של החברה מסכם: "אנו גאים בהזדמנות לתמוך ביום פרויקטים בו באים לידי ביטוי הידע והחדשנות של התלמידים בסיוע המנחים שלהם. שמחנו לראות את המגוון הרחב של הפרויקטים המצוינים וגם להציג בפני המשתתפים את הפעילות המגוונת של חברתנו בעולם של חיישנים לשימושי הבטיחות השונים. אנו מקווים שהבוגרים המצוינים יבחנו את האפשרות להצטרף לשורתנו ולתרום לחדשנות של החברה".

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>