השאריות שלכם הן הזהב שלנו

בית הספר להנדסה מכנית עומד להפוך את הפסולת שלכם לגז

20 נובמבר 2019
הופכים פסולת לגז

סטודנטים/יות מבית הספר להנדסה מכנית של הפקולטה להנדסה אוניברסיטת תל אביב שמו להם למטרה למצוא פתרון לבעית הפסולת: ייצור ביוגז מפסולת אורגנית. פתרון אקולוגי שמצד אחד מייצר מקור של אנרגיה מתחדשת זמינה ומצד שני מתמודד עם ההשפעות הסביבתיות הנגרמות מהשלכת פסולת אורגנית.

 

הפסולת שלנו

גם אם איננו מודעים לכך, רוב הפעולות שלנו בחיי היום-יום כרוכות בייצור פסולת. כל אחד ואחת מאתנו המבשלים במטבח או אוכלים בחוץ מייצרים שאריות אוכל בין אם זה שאריות בצלחת, קליפות פירות וירקות, מזון שהתקלקל או פג תוקף או אריזות האוכל (מיכלים ריקים, עטיפות ועוד). אם נהיה כנים לרגע רובנו לא באמת חושבים מה קורה לאחר שזרקנו את הפסולת לפח, השקית זבל נאטמת טוב ואוטו הזבל חולף לו לפח הבא.

 

בארץ, מרבית המתקנים לייצור ביוגז הם מתקנים קטנים לשימוש ביתי או מתקנים אשר מטפלים בסוג שונה של פסולת בעיקר פסולת חקלאית. "בפרויקט זה אנו מעוניינים לחקור את האפשרות לבנות מתקן בעל ערך כלכלי וסביבתי אשר יהיה ניתן ליישמו בעתיד באופן רחב יותר ובצורה יעילה יותר" מספרת פרופ' הדס ממן, מנחת הפרויקט וראשת התכנית להנדסת סביבה לתואר שני. ייצור הביוגז נשען על תהליך עיכול אנאירובי, בתהליך זה פסולת אורגנית מומרת באמצעות שרשרת של תהליכים מבוססי חיידקים לתערובת גז שעיקרה פחמן דו חמצני ומתאן, מגז זה ניתן לבסוף להשתמש כגז בישול או כחומר בעירה להפעלת מנוע לייצור חשמל.

 

אז כמה פסולת אורגנית אנחנו מייצרים?

עפ"י דו”ח הלחץ 2019 הנכתב ע״י צוות אדם טבע ודין תושבי ישראל מייצרים מדי שנה כ-4.5 מיליון טון פסולת, כאשר כל תושב מייצר כ-1.7ק"ג פסולת מדי יום. נתון זה הוא מן הגבוהים בעולם. אם לא די בכך, הרי שהאוכלוסייה בישראל גדלה בקצב גבוה מאד, הן בשל גידול טבעי, כ 6.2%  בשנה (הגבוה ביותר בקרב המדינות המפותחות),  והן בשל הגירה חיובית מתמדת, כ-30,000 עולים חדשים בשנת 2017. השילוב בין תרבות הבזבוז ובין גידול האוכלוסייה מקדם את מדינת ישראל לקראת משבר פסולת. 

 

מה קורה לאחר שכבר ייצרנו את הפסולת?

נתון מביך ומציאות של עולם שלישי. בעוד שמדינות המערב השכילו לייצר תשתיות מתקדמות של מחזור, מדינת ישראל מדשדשת הרחק מאחור. אצלנו, כ-80% מהפסולת מוטמנים בקרקע ורק כ-20% מועברים למחזור. נתון זה הוא מן הגרועים בעולם המערבי. זריקת פסולת אורגנית לפח הכללי ללא הפרדה במקור יוצרת תשטיפים המאיימים בזיהומי מים ואוויר ובהפצת ריחות. בנוסף, הטמנה באתרי הטמנה כלליים גורמת להיווצרות מתאן - גז חממה שהשפעתו על התחממות כדור הארץ גדולה פי 25 מזו של פחמן דו־חמצני.

 

מרעיון למציאות

הסטודנטים שלנו החליטו לקחת יוזמה ולהתחיל את השינוי מ"בית". כיום זורקים מאות ק"ג אשפה בשבוע בקפיטריה YOTO של הפקולטה להנדסה, חלקה הגדול מורכב משאריות מזון. לכן כבר מחודש הבא יותקנו פחי מחזור במספר מוקדים בקפיטרה, בשיתוף פעולה מלא על מנהלי הסניף התומכים מאוד בסביבה ירוקה. אתם הסועדים תתבקשו להנות מארוחה טעימה ובסיומה להפריד מהצלחת ולזרוק את הפסולת האורגנית לפחים המסומנים. השלב הבא של הפרויקט יהיה הקמת מערכת להפקת ביו-גז מפסולת אורגנית של הפקולטה להנדסה לבישול בגז, חימום דוד ועוד. "השאיפה שלנו היא לבנות מתקן המייצר ביוגז מהפסולת האורגנית של הקפיטריה בפקולטה להנדסה באוניברסיטת ת"א ולהעריך את התועלת הכלכלית והסביבתית מהמרה של הפסולת לגז בישול או לחשמל" מסביר דור קורניאנסקי, סטודנט להנדסה מכנית ואחד מיוזמי הפרויקט.

 

צוות הפרויקט

  • פרופ' אבי קריבוס - ראש התוכנית לאנרגיות מתחדשות
  • פרופ' הדס ממן - ראשת התוכנית להנדסת סביבה
  • דני ברקו - רכז פרויקטים, הנדסה מכנית
  • רועי פרץ - דוקטורנט בתוכנית להנדסת סביבה
  • סטודנטים - דור קורניאנסקי, שירה סון, יובל נוימן, אריאל דרמון

מימין לשמאל: דור קורניאנסקי, שירה סון, יובל נוימן, אריאל דרמון

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>