מתחם החדשנות של הנדסה ​מציג עולם טכנולוגי וחדשני בליל המדענים

אירוע ליל המדענים והמדעניות האירופי 2019

02 אוקטובר 2019
אירוע ליל המדענים והמדעניות האירופי 2019

לכבוד ליל המדענים, החלטנו - הפקולטה להנדסה אוניברסיטת תל אביב, לחשוף לראשונה לקהל הרחב חלק מהמיזמים היצירתיים שתכננו ובנו הסטודנטים שלנו. 

 

ליל המדענים

פסטיבל הרעיונות בעקבות הלא נודע בקמפוס האוניברסיטה הוא אירוע שמתרחש רק פעם בשנה למשך ערב אחד בלבד. בליל המדענים והמדעניות האירופי, פותחים מוסדות אקדמיים ברחבי אירופה, וגם פה בישראל, את דלתות המדע והמחקר בפני הציבור הרחב. לארוע מוזמנים כל מי שמתעניין בתחומי הידע, הנלמדים ונחקרים בקמפוס אוניברסיטת תל אביב. הסקרנים נפגשו עם מדעניות ומדענים בתחומים שונים ונחשפו לפעילותם, במפגש ישיר ובגובה העיניים.

 

מתחם החדשנות של הנדסה

לכבוד ליל המדענים, החוקרים והסטודנטים של הפקולטה להנדסה הסכימו לחשוף לראשונה לקהל הרחב חלק מהמיזמים היצירתיים שתכננו ובנו. הפרויקטים המגוונים שהוצגו עסקו בשאלות המטרידות את המהנדסים המנסים מידי יום למצוא להם פתרונות יצירתיים, שמשפיעים על חיינו בכל התחומים: החל מרפואה, דרך הייטק ואפילו בתחום האקולוגיה.

 

אז מה היה?

  • סדנת 'מהנדסים ליום אחד' - סדנה ראשונה מסוגה במעבדה הלימודית של גד הלוי בפקולטה להנדסה, בה הכירו מקרוב את הכלים שעומדים לרשות המהנדסים והמהנדסות שלנו.
  • התנסות בסימולציית טיסה - עמדת הסימולציה של חברת 'אילן את גביש' בה הציבור התנסה בדבר האמיתי: הטסת מטוס קרב, מרגע ההמראה ועד הנחיתה. הסימולטור אפשר לקהל הרחב שכלל ילדים רבים להטיס מטוס קרב תוך כדי תחושת התנועה של המטוס.

  • פרויקט הפורמולה - הסטודנטים תכננו ובנו מכונית מרוץ כחלק מפרויקט הגמר שלהם לתואר ראשון בהנדסה מכנית. הם אפילו השתתפו איתה בתחרות הפורמולה הבינלאומית (Formula ATA) באיטליה, והתמודדו מול גופים אקדמיים מרחבי העולם על הכבוד, התהילה והגביע.

  • מערכת לייצוב אנדוסקופ למנתח - הילה רושקין מהנדסה מכנית תכננה ובנתה מתקן, שמייצב כלים כירורגיים מהסוג הזה. המתקן מקל על עבודת המנתחים החשובה ומעלה את הסיכויים להצלחת הניתוח. המערכת של המתקן החדשני מופעלת באמצעות זרוע מכנית נשלטת ע"י בקר חשמלי והפעלה בעזרת לחצן ע"י המנתח. פיתוח מהפכני לרופאים מנתחים . כמו הילה הציגה איך ניתן לשלוט על רכב חשמלי קטן, הציבור התנסה בכתיבת שורות קוד לבקר אשר מפעילות את הרכב. 
  • טכניקות לבדיקת מים ממעבדת חקר המים של פרופ' הדס ממן - דרכים יעילות למנוע ולטפל בזיהומים של מים, פיתוח טכנולוגיות שיעזרו להתמודד עם האתגר הגדול של הנגשת מי שתייה.
  • טורנדו מרקד וכדור הבדולח - ארקדי רפאלוביץ' אוהב להמציא בזמנו הפנוי פעלולים הנדסיים שונים. הוא משלב את הידע התיאורטי שלו עם חוקי הפיזיקה, ויוצר תופעות שפשוט אי אפשר להתעלם מהן. דורון זלמן הציג לילדים שביקרו באוניברסיטה איך עקרונות פיזיקאליים של שדה מגנטי ניתנים להמחשה על כדור "בדולח" שקוף ע"י מגע עם אלקטרודות הילדים שינו את השדה המגנטי על הכדור ויצרו מפגן יפה של צבעים.
  • המדוזות מתגייסות למען הסביבה - המהנדסים מהמעבדה של פרופ' שחר ריכטר הציגו הסבירו על הטכנולוגיה באמצעותה הם הופכים את היצור הימי והצורב, לחומרים שימושיים ידידותיים לסביבה.
  • פיתוחים של תחבורה חכמה בישראל - מכון שלמה שמלצר לתחבורה חכמה הראה איך מפתחים רכב שנוסע בעצמו
  • רובוט ואדם -  כיצד מתגייסת הבינה המלאכותית לשיפור איכות חייהם של בעלי מוגבלויות. הסטודנטים מהפקולטה להנדסה, בשיתוף עם ביה"ס סגול למדעי המוח והמחלקה לפיזיותרפיה בפקולטה לרפואה, פיתחו רובוט שמסייע לילדים עם הפרעות תנועה קשות, לשפר את יכולות התנועה שלהם בדרך מהנה, שמשלבת משחק עם רובוטים חכמים, וכל זאת באמצעות מערכת תקשורת ישירה בין הרובוט למשתמש, שמבוססת על פיענוח אותות מוחיים ותיעוד תנועה על ידי בינה מלאכותית.
  • כיסא-הליכון לילדים - הסטודנטיות אלינה זכרוב והדר שטח, יצרו יחד כפרויקט סיום התואר שלהן כיסא-הליכון לילדים. פיתרון מודולרי לניוד ילדים בעלי שיתוק מוחין. אלינה הציגה את כסא הגלגלים שיכול בקלות להפוך להליכון עבור ילדים עם מוגבלויות תנועה שיכולים ללכת לפרקי זמן קצרים ולחזור להשתמש בכסא הגלגלים ברגע שהם מתעייפים.
  • פיתוח חדשני לחולי פרקינסון  - פאטמה אמרה וסאמח מאדי סטודנטים מהנדסת חשמל הציגו מכשיר המורכב על החגורה של המטופל, המקרין באמצעות מקרן מיניאטורי קווים על הרצפה ממולו (שמדמים את הצעד הבא), ומייצב באופן אוטומטי את מיקום הקווים. במקביל משמיע המכשיר צלילים (אותות אודיו) מתוזמנים עם קצב הקרנת הקווים על הרצפה, באמצעות אוזניות. הקווים יציבים ונשמרים במרחק קבוע באמצעות מנגנון הנדסי, ומסייעים למטופל להתקדם בצורה טובה יותר.
  • הדגמת רחפנים אוטונומים - הסטודנטים מהנדסה מכנית -דורון זלמן, עומר קרקוקלי ועדן כרמל הציגו פיתרון יעיל, זול יחסית ומותאם לרחפן סטנדרטי: ביצוע תכן (תכנון, ייצור וניסוי המוצר) ובניית עמדת טעינה והחלפת סוללות לרחפנים, שעושות את זה תוך שתי דקות, והכל בצורה אוטונומית!

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>