נבחרת iGEM הכוללת 5 מהנדסים מהפקולטה מצאו פתרון ליציבות של גנים סינטתיים

הפיתוח המהפכני יוצג בתחרות הבינלאומית לביולוגיה סינתטית

13 מאי 2020
נבחרת iGEM
ישיבת צוות של נבחרת iGEM בזום

תחרות iGEM הינה אירוע ביולוגי סינטטי שנתי עולמי המתקיים באוניברסיטת MIT בבוסטון, המיועד לתלמידי אוניברסיטאות לתואר ראשון ושני, כמו גם לתלמידי תיכון ובוגרים. צוותים רב תחומיים עובדים לאורך כל השנה בבניית מערכות מהונדסות גנטית באמצעות חלקים ביולוגיים סטנדרטים. צוותי iGEM עובדים בתוך המעבדה ומחוצה לה, ויוצרים פרויקטים מתוחכמים השואפים ליצור תרומה חיובית לקהילות שלהם ולעולם. בשנה החולפת השתתפו כ-400 צוותים ממיטב האוניברסיטאות בעולם.

 

הנבחרת שלנו

זו השנה השניה שבה אוניברסיטת תל אביב תשתתף כקבוצה רב תחומית של סטודנטים וסטודנטיות בתחרות. הקבוצה מונה 12 סטודנטים: 5 מהפקולטה למדעי החיים (ביולוגיה), 5 מהפקולטה להנדסה ו-2 נוספים ממדעים מדויקים (מתמטיקה) ורפואה. הנחיית הנבחרת בוצעה על ידי פרופ' תמיר טולר מהמחלקה להנדסה ביו-רפואית בפקולטה להנדסה.

הכירו את נבחרת המהנדסים שלנו:

  • קרין סיונוב, הנדסה ביו רפואית שנה ד'
  • בר גליקשטיין, הנדסה ביו רפואית שנה ג'
  • הדר בן שושן, הנדסה ביו רפואית שנה ג'
  • נועה קרייצר, הנדסה ביו רפואית שנה ג'
  • ניב עמיתי, סטודנט לתואר שני בהנדסת חשמל שנה א' ובוגר תואר ראשון בהנדסת חשמל

 

הפתרון שהנבחרת מביאה איתה לתחרות

בתחום של ביולוגיה סינטית ישנו רצון להכניס גן זר לגופים על מנת להעזר בגן הספציפי לפעולה מסוימת בתוך הגוף המארח, פעולה זו נקראת שיבוט DNA. שיבוט DNA הוא החדרת מקטע DNA מיצור אחד ליצור אחר ושכפולו ביצור החדש. כך הוחדר הגן האנושי לאינסולין בחיידקים והופק כך ע"י החיידקים.

 

הבעיה בתהליך זה היא שהחדרת מקטע DNA זר לאורגניזם מקשה על שרידותו שכן הגן החדש מפריע לתפקודם של גנים אחרים. עם הזמן האורגניזם ישתכפל ויעבור אבולוציה. הלחץ האבולוציוני ידחוף את האורגניזם ליצירת מוטציות שיפגעו בתפקודו של הגן המוחדר ובכך יתרמו לשרידותו של האורגניזם המפותח. בזאת, יאבד האורגניזם את יכולתו לבצע את הפעולה שלשמע הוחדר.

"אנו בקבוצת iGEM, פיתחנו מודל חישובי וביו-הנדסי למלחמה כנגד האבולוציה במטרה לייצב גנטית גנים סינתטיים ובכך לשמרם לאורך זמן בגנום המארח. הפתרון שלנו מאפשר להצמיד את גן המטרה (הגן הזר) לגן חיוני בתוך התא, דבר אשר מאריך את אורך חיי הגן בשני סדרי גודל ומאפשר יציבות גנומית. הפתרון שלנו יוכל להוות פריצת דרך ביציבות של גנים סינטתיים, להוזיל עלויות ולשפר משמעותית את התהליכים הללו. כיום אנחנו מפתחים את המודל, מבצעים ניסויים במעבדה ומתכוננים לקראת התחרות שתתקיים באוקטובר". מסביר ניב עמיתי.

 

איך אנחנו יכולים לעזור לנבחרת לנצח?

כחלק מהתחרות צריך מימון. אחת מהספונסריות של התחרות היא חברת Molecularcloud המעניקה $2000  ל-6 קבוצות עם מספר ההצבעות הגבוה ביותר. כל שעליכם לעשות זה להכנס להרשם באתר (הרשמה בסיסית עם שם ומייל אוניברסיטאי) להצביע פעם אחת עבור הקבוצה שלנו על לחצן vote now בקישור הבא: https://bit.ly/2zyH9aK

 

בהצלחה לנבחרת!

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>