מהנדסי הפקולטה להנדסה מוציאים לפועל את הרעיונות החדשניים ביותר ומכתיבים את טכנולוגיית המחר

תערוכת הפרויקטים של בית ספר להנדסת חשמל בחסות חברת אינטל

13 אוגוסט 2019
תערוכת פרויקטים של בית ספר להנדסת חשמל 2019

ביום שלישי האחרון (11.8.19) התקיימה תערוכת הפרויקטים השנתית של בית ספר להנדסת חשמל בחסותה של חברת אינטל. באירוע השתתפו 34 פרויקטים שעברו מיון מוקדם על ידי אנשי סגל והתעשייה. מתוך הפרויקטים שהוצגו, חלקם התבצעו בבית ספר להנדסת חשמל באוניברסיטה ובחברות בתעשייה.

לכבוד התחרות, כל צוות פרויקט נדרש להכין מצגת בת 4 דקות להציג את הפוסטר ולהדגים את הפרויקט. חבר השופטים, המורכב מחברי סגל ומהנדסים מהתעשייה בחן את הפרויקטים במהלך האירוע, ובחר את שלושת הפרויקטים המצטיינים.

פרויקטים זוכים

• מקום הראשון "אימות דובר בזמן אמת באמצעות טכנולוגית EMBEDDED" של הסטודנטים גיא אליהו ומתנאל חמיאל, בהנחיתו של רועי רייך. זיהוי דובר הינה בעיה בתחום עיבוד אותות, אשר בה מנסים לאמת, לפי המאפיינים הנמצאים בחתימת הקול, את זהות הדובר. הצורך במערכת כזאת קיים במגוון תחומים כמו זיהוי פורנזי, מנגנוני אבטחה, הפעלת מערכות המופעלות באמצעות פקודות קוליות ועוד. בעבודתם של גיא ומתנאל, הם יצרו מערכת זמן אמת המאפשרת להקליט דוברים שונים, ולייצר מאגר עם חתימות הקול של הדוברים. בנוסף המערכת מאפשרת להקליט דובר, ללא תלות בטקסט הנאמר, ולהשוות את ההקלטה אל מול המאגר כדי להצביע על זהות הדובר. המערכת מומשה בסביבת לינוקס על כרטיס 3 Raspberry Pi. המערכת מתבססת על חילוץ מאפיינים במישור הקפסטרום מתוך ההקלטות השונות. מישור הקפסטרום הוא מניפולציה נוספת על מישור התדר, אשר למעשה מציג את קצב השינוי בין התדרים השונים. הרעיון העומד מאחורי השימוש במאפייני הקפסטרום הינו, שקצב השינוי בין התדרים השונים הוא אופייני עבור כל דובר ומאפשר לייצר מכך חתימת קול ייחודית.

• מקום השני "Developing a Technological Method for Diagnosing Subclinical Activity of  Rheumatoid Arthritis" של הסטודנט ליאור כהן, בהנחיתו של פרופ' עופר ברנע מהמחלקה להנדסה ביו רפואית. הפרויקט הוא חלק מתכנית Biomedtech - התכנית לפיתוח טכנולוגיות רפואיות פורצות דרך. הפרויקט  עסק בדלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), ובאופן ספציפי יותר, בכלים שעומדים לרשות חברות תרופות כשהן רוצות לאשר תרופה חדשה למחלה זו. המוצר שתוכנן הוא שרוול לברך\מרפק שאוסף נתונים שונים של המפרק (חום, נפיחות וטווח תנועה לדוגמא), ומשלב את התוצאה עם מעקב אחר שגרת חייו של המטופל דרך מכשירו הסלולארי, וכך מאפשר לעקוב אחר התפתחות המחלה, ולהבין מהי אפקטיביות התרופה. במסגרת העבודה על פרויקט הגמר הוחלט לממש מדידה של טווח תנועה של מפרק המרפק. מדידה זאת בוצעה בעזרת שרוול מבד נמתח, עליו נתפר בד מוליך, שהתנגדותו החשמלית משתנה בעת כיפוף המרפק, השינוי בהתנגדות מתורגם לשינוי במתח, אשר מוצג בגרף על מסך המחשב. את גרף התנועה ניתן לנתח מבחינת קצב ומשרעת התנועה על מנת לקבל פרמטרים של התנועה כפונקציה של השעה ביום שכן תנועות בבוקר בעת התעוררות עשויות לחשוף את המחלה ביתר שאת. המוצר זול וקל לייצור ומאפשר שימוש קל ונוח.

• מקום שלישי זכו 2 פרויקטים:
  1. "Axial sub-Fourier Focusing of an Optical Beam" של הסטודנטים תומס זכריאס (Thomas Zacharias), מהתכנית הבינלאומית, בהנחיתו של ד"ר אלון באב"ד.  הפרויקט מדגים, בצורה ניסיונית, יצירה של אלומה אופטית בעלת מיקוד צירי צר מגבול פורייה. האלומה מיוצרת מסכום של אלומות מסוג בסל עם וקטורי גל באורכים שונים המייצרות יחדיו פיזור עוצמה צירי סופר-אוסילטורי. אלומות כאלה יכולות להיות שימושיות בעבור מיקרוסקופיה והנעה של חלקיקים קטנים.
  2.  "יישום מיקרוסקופית וידאו של רצף תמונות המתקבלות ממיקרוסקופ לייזר סורק קונפוקאלי" של הסטודנט אורן שאבי, בהנחיתה של ד"ר איילת לסמן מבי"ס להנדסה מכנית. בקהילה הביולוגית, ידוע שתאי שריר לב מבודדים מבצעים פעימות מחזוריות ספונטניות. לאחרונה התגלו סימנים לתנועות מחזוריות גם בקרב תאים שאינם תאי שריר. תנועות אלה קטנות מאוד (פחות ממיקרון) ובלתי נראות לעין. תנועות אלה מורכבות לזיהוי וניתוח בעזרת מיקרוסקופיים סטנדרטיים המשמשים למחקר כיום. מטרת הפרויקט היא לפתח כלי עיבוד וידאו אמין שיאפשר זיהוי, הגברה וניתוח תנועות מיקרוסקופיות המבוצעות על ידי תאים ביולוגיים. בעזרת הכלי מצאנו עדויות לביצוע תנועות מחזוריות בקרב תאים פיברובלסטיים.

פרסים

המקום הראשון מקנה פרס כספי של 5000 ₪, המקום השני פרס של 3000 ₪ והמקום השלישי 2000 ₪.

הרצאת אורח

עם סיום הצגות הפרויקטים התקיימה הרצאת אורח של ד"ר רויטל הולנדר מבית הספר אדלסון ליזמות במרכז הבינתחומי, בנושא "כוכבי רוק אלגוריתמיים וכשטכנולוגיה נפגשת עם מוזיקה"

לזכרו של אבי אפרתי

יום הפרויקטים עצמו התקיים לזכרו של אבי אפרתי, מהנדס מעבדת VLSI, שהלך לעולמו בטרם עת, במאי 2018. חברת אינטל, בה עבד אבי כ 28 שנה, העניקה חסות לאירוע. פרופ' יוסי רוזנוקס, דקאן הפקולטה להנדסה ואריאל לכטמן, עמיתו של אבי אפרתי מחברת אינטל, נשאו דברים לזכרו. פרופ' יוסי רוזנוקס ונדיה אפרתי העניקו את התעודות לזוכים.

השופטים

• משה קליינר (סינופסיס, מנהלו לשעבר של אבי אפרתי באינטל)
  • אריאל לכטמן (אינטל, עמיתו של אבי אפרתי באינטל)
  • רס"ן דוד אלקחר (חיל האוויר)
  • ינון ברכה
  • ד"ר אמיר בן שלום (מוזיאון המדע בירושלים)
  • אבי שטייניץ (SAMSUNG)
  • נטע סגרון (אלביט מערכות)
  • ד"ר גבי דוידוב (אלביט מערכות)
  • ד"ר ג'פרי דוידסון (תעשיה אווירית)
  • עדי חן מנקר  (תעשיה  אווירית).
  • נועם מיכאליס (מלאנוקס)
  • בני לזר – אלתא
  • יאיר סקוב (מרכז ליזמות  - אוניברסיטת ת"א)
  • פרופ' סיון טולדו (בי"ס למדעי המחשב –אוניברסיטת ת"א)