התוכנית להנדסה ביו-רפואית - תשפ"ב

• אודות תוכנית הלימודים
  • תוכנית הלימודים
  • מסלולי בחירה

ההנדסה הביו-רפואית בארץ ובעולם התפתחה בשני העשורים האחרונים בקצב מהיר כתוצאה ממדיניות של העברת משאבים רבים לבריאות, לרווחה ולשיפור איכות חיי האוכלוסייה.

המחקר הביו-הנדסי והתשתית שהוקמה עבורו ב-30 השנים האחרונות בישראל ובמדינות המתועשות, הביא את התחום לבגרות מדעית ותעשייתית, ומאפשרים מעבר רציף מהתשתית הטכנולוגית המתקדמת של המאה ה-20 לתעשיית ההיי-טק הביו-רפואית של המאה ה-21.

התפתחות תשתיות התקשורת, טכנולוגיות המחשוב והטיפול במידע תורמות גם הן לקידום ההנדסה הביו-רפואית. יחסי חולה-רופא הולכים ומשתנים: החולה מודע יותר לאינפורמציה ביולוגית-רפואית וחלק ממערכת הטיפול הרפואי עוברת לביתו של החולה. שינויים אלה מגדילים בהתמדה את דרישות השוק למכשור רפואי, מוצרי אבחון, טיפול, מניעה ותמיכה בחיים. התוכנית לתואר ראשון בהנדסה ביו-רפואית אשר נפתחה בשנת 2001 באה לענות על העניין ההולך וגובר בתחום זה הן באקדמיה והן בתעשייה.

מטרת הלימודים

מטרת תוכנית הלימודים היא להכשיר חוקרות וחוקרים מהנדסים ומהנדסות  ביו-רפואיים שיידעו להתמודד עם בעיות סבוכות שדורשות ידע רב-תחומי והבנה של מערכות ביולוגיות לצד תחומי ההנדסה השונים. אפשרויות התעסוקה בהנדסה ביו-רפואית בתעשיית ההיי-טק, באוניברסיטאות, במכוני מחקר ביו‑רפואי, בבתי חולים, בארגוני בריאות ובארגונים כלכליים הולכות ומתרחבות עקב ההתפתחויות המרשימות בהנדסה ביו-רפואית במחקר, בקליניקה ובתעשייה. תוכנית הלימודים לתואר ראשון בהנדסה ביו-רפואית עונה לאתגרים המדעיים, ההנדסיים והטכנולוגיים שתחום חדשני זה מציב, וממלאת תפקיד חשוב בהכשרת מהנדסים ביו-רפואיים להובלת התחום, הן במחקר והן בתעשייה.

מבנה תוכנית הלימודים

תוכנית הלימודים בנויה כך שבוגרי.ות יהיו מהנדסים.ות ברמה גבוהה ושנתוני השכלתם.ן יתאימו הן לתעשיות ההנדסיות הביו-רפואיות והן לתעשיות הנדסיות אחרות. התוכנית מבוססת על לימודים במשך שמונה סמסטרים לאורך ארבע שנים. זוהי תוכנית ייחודית שבמסגרתה ירכשו התלמידות.ים  הכשרה רב-תחומית במדעים מדויקים (מתמטיקה, פיזיקה, כימיה), במדעי החיים (ביולוגיה תאית ופיסיולוגיה של מערכות של גוף האדם), בענפי ההנדסה המסורתית (חשמל, מכניקה ומדע החומרים), ועל בסיס כל אלה, התמחות במדעי ההנדסה הביו-רפואית.

תלמידות.ים מצטיינים.ות. (10% עליונים בכיתתם) יכולות.ים לבחור בלימודהם.ן בתוכנית לימודים ישירה לתואר שני. תלמידות.ים  שיסיימו תוכנית זו יקבלו הן תואר ראשון והן תואר שני בהנדסה ביו-רפואית בתום חמש שנות לימוד. תלמידות.ים  בתוכנית הישירה לתואר שני ילמדו החל מהשנה הרביעית קורסים מתוכנית לימודי התואר השני והלימודים יהיו מכוסים במלגת מצוינות למשך שנתיים.

בשנה ד' על התלמיד.ה. לבצע פרויקט גמר, פרויקט אשר יכול להיעשות במעבדות חברי.ות הסגל במחלקה או בתעשייה, לחילופין, תלמידי.ות המחלקה יוכלו להגיש מועמדות על מנת להצטרף לתוכנית היזמות והחדשנות של מכשור רפואי הפועלת בקמפוס (BioMedTech@TAU), תוכנית אשר תאפשר לזוכים.ות להשתתף בה וללמוד כיצד להפוך רעיון למוצר של מכשור רפואי.

​דרישות לקבלת התואר

לקבלת התואר זכאים.ות תלמידים.ות שצברו בהצלחה 190 שעות סמסטריאליות (הרצאה, תרגול ומעבדה) מתוכם 4 ש"ס קורסי בחירה הומניים, כ-184-190 נקודות זכות.

בוגר.ת התוכנית יקבלו תואר ראשון (B.Sc) בהנדסה ביו-רפואית