תוכנית התואר הראשון בהנדסת תעשייה וניהול - תשפ"ב

• אודות תוכנית הלימודים
  • תוכנית הלימודים
  • מקבצי בחירה - רשימת קורסים

הנדסת תעשייה וניהול עוסקת בתכנון ותפעול מערכות של תעשייה ושירותים. מהנדס.ת תעשייה וניהול משתמש.ת בידע מתחומי המתמטיקה, מדעי הטבע, מדעי ההנדסה, מחשבים ומערכות מידע, מדעי החברה והניהול על מנת לגבש פתרון הנדסי לבעיות תכנון ותפעול של מערכות מורכבות.

הנדסת תעשייה וניהול שונה ממקצועות הנדסה אחרים בכך שהיא עוסקת לא רק בהתנהגותן של מערכות פיזיקליות אלא גם באנשים המפעילים את מערכות התעשייה והשירותים. לפיכך, על מהנדס.ת התעשייה להיות בעלי ידע נרחב הן בתחומי ההנדסה והטכנולוגיה והן בתחומי מדעי החברה והניהול.

מחשוב ומערכות מידע הינם כלים מרכזיים במערכות אותן מתכנן.ת ומפעיל.ה מהנדס.ת תעשייה וניהול. המחשב משמש להפעלת המערכות הפיזיות, עיבוד נתונים, יישום פתרונות הנדסיים ומהווה כלי עזר חשוב לקבלת החלטות. לפיכך, לימודי המחשב ומערכות המידע מהווים נדבך חשוב בהכשרת מהנדסי.ות תעשייה וניהול.

תפקידי מהנדס.ת תעשייה וניהול כוללים בין היתר עיסוקים כגון: תפעול וניהול של מערכות, תיכון מערכי ייצור, תיכון מערכות ממוחשבות לפיקוח על הייצור, המלאי, האיכות והעלויות, חקר שיטות עבודה, ניתוחים כלכליים, תיכון והתקנה של מערכות מידע, ניתוח בעיות בהנדסת אנוש, פתרון בעיות תפעוליות מורכבות תוך שימוש במודלים אנליטיים ותיכון מפעלים ומערכות שינוע.

תוכנית הלימודים משלבת ידע תיאורטי ומעשי, תוך הדגשת ההיבט ההנדסי והכמותי. התוכנית בנויה מקורסי חובה, הכוללים את תחומי הידע ההכרחיים למהנדס.ת תעשייה וניהול, וקורסי בחירה המיועדים להקנות התמחות בשטחים מסוימים של המקצוע בהתאם לנטיות לבו של התלמיד.ה. תוכנית החובה בנויה משני נדבכים עיקריים.  הנדבך הראשון מקנה בסיס חזק במדעים מדויקים והנדסה בכלל, והנדבך השני מתרכז בשטחים השונים של הנדסת תעשייה וניהול והרקע האנליטי שלהם וכן בכלכלה, ניהול ומדעי המחשב. בקורסים הכמותיים מושם דגש על שימוש במחשב ומערכות מידע. בנוסף לידע תיאורטי נרחב, תוכנית הלימודים מקנה גם ידע מעשי מקיף. ידע זה מוקנה הן באמצעות מעבדות כגון מעבדה להנדסת שיטות וארגונומיה, מעבדה בייצור משולב מחשב ומעבדה בניהול משאבי המפעל, והן באמצעות התנסות בלתי אמצעית בעולם המעשה במסגרת קורס הנדסת שיטות בשנה השנייה ובמסגרת פרויקט מסכם בתעשייה בשנה הרביעית.

זכאות לתואר

לזכאות לתואר יש לצבור 191 שעות לימוד כ- 191-184 נקודות זכות. החל מהשנה השלישית יש לבחור קורסים ממקבצי הבחירה להעמקת הידע בתחומים מסוימים.

ככלל מוצעים שלושה מקבצי התמחות:

• תפעול מערכות
  • ניהול
  • מערכות מידע

תלמידים.ות מצטיינות.ים יכולות.ים לבחור בתוכנית לימודים ישירה לתואר שני. תלמידים.ות שיסיימו תוכנית זו יקבלו הן תואר ראשון והן תואר שני בהנדסת תעשייה בתום חמש שנות לימוד. בתוכנית הישירה לתואר שני ילמדו החל מהשנה הרביעית קורסים מהתוכנית של לימודי התואר השני במקום חלק מן הקורסים שבתוכנית לתואר הראשון. המצטיינות.ים ביותר יוכלו לשלב, בנוסף, לימודי תואר שני במנהל עסקים בפקולטה לניהול, במשך לימודים כולל של שש שנים.

לקבלת התואר דרושות 191 שעות, עפ"י הפירוט:
  • 158 שעות קורסי חובה.
  • 27 שעות ממקבצי הבחירה: תפעול מערכות, ניהול, מחשבים ומערכות מידע, מתוכן לפחות 15 שעות מקורסי הליבה ו -6 ש"ס מקורסי בחירה הומניים.
  • תלמידות.ים במסלול "הנדסה-רוח" נדרשים.ות ל-15 שעות קורסי בחירה, מתוכן לפחות 9 שעות מקורסי הליבה.
  • תלמידות.ים במסלול הישיר לתואר שני נדרשים.ות ל-17 שעות קורסי בחירה, מתוכן 4 ש"ס קורסי בחירה הומניים ולפחות 9 שעות מקורסי הליבה.

​בוגרי.ות התוכנית יקבלו תואר ראשון (B.Sc.) בהנדסת תעשייה וניהול.