הכנס השנתי של ISTAM

כנס רב תחומי של חוקרים וחוקרות מהפקולטה להנדסה תל אביב, הטכניון ואוניברסיטת בן-גוריון

08 דצמבר 2021
ד"ר איילת לסמן וד"ר איגור ברינסקי
בתמונה מימין לשמאל: ד"ר איגור ברינסקי וד"ר איילת לסמן

בתאריך ה 5 לדצמבר, התקיים בבניין ברודקום החדש של הפקולטה להנדסה, כנס ISTAM. זהו כנס של החברה הישראלית למכניקה תיאורטית ויישומית, העוסק בפיתוח תחום המכניקה בארץ. הכנס הוא שיתוף פעולה בין חוקרים העוסקים בתחומי מכונות, תעופה וחלל אזרחית, הנדסת חומרים ותחומים נוספים. המפגש מתקיים לסירוגין באוניברסיטת תל אביב, הטכניון ואוניברסיטת בן-גוריון.

 

נותני חסות ומארגנים

בין נותני החסות לכנס ניתן למצוא את הפקולטה להנדסה ובית הספר להנדסה מכנית ואת המרכז לפיסיקה וכימיה של מערכות ביולוגיות: TAU BIOSOFT.

 

מארגני הכנס כללו את ד"ר איילת לסמן וד"ר איגור ברינסקי מבית הספר להנדסה מכנית עם תמיכתו של פרופ' אלכס ליברזון מאוניברסיטת תל אביב.

 

תחומי הביומכניקה והמכנוביולוגיה

דבר מסקרן שקרה השנה בכנס הוא הדגש על תחום הביומכניקה. תחום זה לרוב אינו משויך לתחומי המכניקה הקלאסית, וכולל מגוון נושאים כגון: הנדסה ביו-רפואית, רפואה, פיזיקת החומר הרך, כימיה וביולוגיה.

 

הרצאות

הכנס נפתח עם דברי פתיחה של נשיא ,ISTAM פרופ' ראובן שגב, מאוניברסיטת בן-גוריון, ופרופ' ראמי חג'-עלי, ראש בית הספר להנדסה מכנית באוניברסיטת תל אביב. הכנס חשף באופן ברור כי לשיטות שפותחו במכניקת מוצקים וזורמים יש יישומים גדולים בבעיות המתעוררות בתחומים רב-תחומיים בביולוגיה וביו-הנדסה. הפוטנציאל הגדול של העבודה המשותפת של מהנדסים מכניים, פיסיקאיים, וביולוגיים פותח הזדמנויות רבות למחקר אקדמי מגוון.

בתמונה: ד"ר איילת לסמן

 

בהמשך הבוקר, נהננו ממספר הרצאות מאוניברסיטאות שונות שענו על שאלות מסקרנות:

  • פרופ' דניאל וגנר - מכון ויצמן למדע, סיפר מדוע לצבתות העקרבים יש חוזק יוצא מן הכלל וכיצד ניתן להשתמש בהם כדי לייצר חומרים מרוכבים חדשים.
  • פרופ' כנרת קרן - טכניון, הסבירה כיצד המכניקה משפיעה על התפתחות הייצור הידרה - סוג של בעלי חיים ימי זעיר חסר חוליות החי במים מתוקים.
  • פרופ' אן ברנהיים - מהנדסה כימית בבן-גוריון, הציגה עבודה על ג'לים מבוססי רשת אקטין ואיך התכונות שלהם משתנות בהתכווצות. ג'לים אלו מדמים את מבנה שלד התאים ברקמות.
  • ד"ר בת-אל פנחסיק - מבית הספר להנדסה מכנית, בפקולטה להנדסה, לומדת מחרקים וזוחלים איך לפתור בעיות של איסוף והובלת מים, הדבקה הפיכה ותנועה בתנאים מאתגרי, ומקדמת בנייה של רובוטים חדישים על בסיס תובנות אלו. מספר סטודנטים שלה הציגו הרצאות קצרות בתחומים אלו של הביומימטיקה.
  • ד"ר איילת לסמן - מבית הספר להנדסה מכנית, בפקולטה להנדסה, עוסקת במחקר המשלב בין עולם המכניקה והביולוגיה. ד"ר לסמן הציגה מחקר העוסק באינטרקציה מכנית של תאים עם ג'לים ביולוגיים סיביים והשפעתם על תקשורת בין תאים, וההשפעה של מתיחה חיצונית על תהליכים אלו.
  • ד"ר איגור ברינסקי - מבית הספר להנדסה מכנית, בפקולטה להנדסה, הציג שיטות המבוססות על מכניקת חלקיקים על מנת לחקור את הדינמיקה של התקשורת בין התאים הביולוגיים.

 

חלק מההרצאות לא היו קשורות ישירות לביומכניקה וכיסו את הבעיות של מכניקת שברים ואורודינמיקה של מכונות סיבוביות. בסך הכל, היו 15 הרצאות מוזמנות של חברי סגל, 11 מצגות קצרות של סטודנטים וסטודנטיות ומפגש פוסטרים.

בתמונה: הצגת הפוסטרים ע"י הסטודנטים והסטודנטיות של הפקולטה להנדסה

           

ייצוג נשי

"השנה הייצוג הנשי בלט בגאווה. אם בעבר בתחום המכניקה היה מיעוט נשי, אין ספק שהשנה היה איזון מגדרי יוצא דופן, בין המרצים והמרצות, בין הסטודנטים והסטודנטיות שהציגו וכן בקהל המגוון. עובדה זו מלמדת כי המהנדסות משתלבות יותר בתחומי ההנדסה, ואנו תקווה שכנס זה ימשיך לעזור לקדם את הנשים בתחומי ההנדסה" ציינה ד"ר איילת לסמן, אחת ממארגנות הכנס.

 

קישור לתמונות מהכנס

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>